Kad se predsjednik,izvršni direktor, dopredsjednik i povjerenik dogovore…

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/, foto: Tonči Vlašić

Događanja za vrijeme i nakon utakmice Juga i Solarisa, potaknula su nas da kontaktiramo predsjednika Uprave Juga, Tomislava Dumančića, da saznamo što se sve događalo u pozadini nakon što se utakmica planirana u 18.00 dogodila na način da Jug nije želio igrati i da je sudac Prančić svirao kraj u 18.20 nakon što je samo Solaris bio u bazenu.

Već smo i ranije saznali da ne postoji obveza testiranja igrača uoči utakmica. To odmah povlači pitanje zašto na tribinama nema publike. Jasno, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera poput razmaka od 2 metra između svakog gledatelja, nošenja maski i slično. Potpuno nerazumna odluka HVS-a. Jer, ako nema testiranja, briga za zdravlje igrača i nije baš visoko na listi prioriteta. Mislim na HVS i njihovu brigu. Zabrana prisustva publike ima smisla jedino ako je nemoguće i/ili preskupo testirati veći broj ljudi u kratkom vremenu. Ali, saznali smo da HVS ne testira ni igrače pa onda to nije razlog. Publika im očito ne treba. Ili ne slijede upute viših instanci na koji način bi se trebalo pristupiti odigravanju utakmica.

Obzirom na prvotno neodigranu polufinalnu utakmicu zanimala nas je kronologija koja je dovela do tog događaja.

Dumančić: 17.04. bila je utakmica Primorje – Solaris nakon koje je 7-10 igrača Primorja bilo pozitivno na SARS-CoV-2 virus. Nakon toga se virus proširio na još neke sudionike te utakmice, uzelo je maha. Nisam siguran, mislim da su i dva igrača Solarisa bila pozitivna.

I mi imamo informaciju da su dva igrača Solarisa bili pozitivni nakon te utakmice.

Dumančić: Nisam siguran, ali i ostali su išli u samoizolaciju. U tom trenutku, predsjednik (op.a. Drnasin), izvršni direktor (op.a Bukić), dopredsjednik (op.a. Konsuo) i povjerenik natjecanja (op.a. Bebić) počeli su komunicirati na koji način će se završiti prvenstvo. Dvije su stvari, što sam i rekao neki dan. Kako ćemo pustiti Primorje da uđe u bazen nakon što su 15 dana ti momci imali Covid. Ugozit ćemo njihovo zdravlje. Primorje se tu složilo i tražilo da svoje utakmice odigra kasnije u petom, evetualno šestom mjesecu. S obzirom da je i Solaris morao proći izolaciju, nismo htjeli da mi igramo dvije utakmice u dva dana obzirom da je ovu subotu prva utakmica finala, jasno ako mi prođemo spomenuto polufinale. Bilo je povuci potegni, ali složili su se i ostali da se igra jedna utakmica.

Nakon toga između ranije spomenutih osoba iz saveza se komentirala tema PCR testiranja. Na našem sastanku sam upozorio kako svi moramo bit svjesni posljedica Covida i djelovati odgovorno kako bi uspješno završili ovogodišnju natjecateljsku sezonu.

Dosad je uvijek bilo dovoljno kad bi se predsjednik, izvršni direktor, dopredsjednik i povjerenik natjecanja (op.a. Drnasin, Bukić, Konsuo i Bebić) nešto dogovorili da nam jave je li se slažemo. Uvijek smo se u pravilu lako dogovarali i svatko je poštivao dogovor. Sad se odjednom krenulo s formaliziranjem. Naša je greška, odnosno moja i klubova, što zahtjev za testiranjem nismo službeno poslali na Upravni odbor HVS-a.

U jutarnjim satima na dan utakmice smo dobili informaciju da Solaris nije radio PCR testiranje, nakon čega su naš direktor i povjerenik Milivoj Bebić komunicirali na ovu temu i našli rješenje u smislu da se za Solaris organizira brzo antigensko testiranje, o čemu je povjerenik Bebić odmah obavijestio Solaris. Mi smo u suradnji s epidemiološkom službom DNŽ organizirali testiranje, ali Solaris je i to odbio neposredno prije utakmice.

I onda sam ja nažalost naglo reagirao, ali ispričao sam se Bukiću zbog riječi upućenih njemu i njegovoj obitelji.

Na taj način ste raspravu u kojoj ste u pravu prebacili na skroz drugu temu što je drugoj strani i odgovaralo.

Dumančić: Jest, ali stvarno mi je u tom trenutku „prekipilo“ jer su se ponijeli krajnje nekorektno i kontra svih dogovora. Povukao sam momčad iz bazena, pod cijenu da nas izbace.

I što bi bilo da se utakmica nije kasnije ipak odigrala?

Dumančić: Bili bi izbačeni, ali idemo dalje. U posjedu smo kompletne dokumentacije kako se odvijalo neslužbeno komuniciranje.

Znači Solaris bi prošao u finale, ali bi se išlo na sud.

Dumančić: Ja sam već bio čestitao Solarisu i Mladosti na finalu. Ali, ako smo se uvijek oko svega zajednički, kolegijalno i korektno dogovarali, čak i oko stvari u kojima se nismo slagali, uvijek smo našli rješenje. Zašto je ovaj put drugačije?

Htio bih naglasiti da zbog trenutne globalne situacije i brojnih epidemioloških mjera, HVS-u zaista nije bilo lako organizirati kompletnu natjecateljsku sezonu, paziti na kalendare LEN-a i FINA-e i brojne druge detalje, ali evo uspješno se sve realizira. Isto tako, treba istaknuti kako je HVS jedan od rijetkih saveza koji je svim klubovima davao potpore u ovoj pandemijskoj krizi, bez kojih bi mnogi klubovi teško opstali.

Tijekom sezone igrači su dosta izbivali iz klubova, bili su mjesec dana uoči Rotterdama u reprezentacijama. Nakon toga je i krenuo rezultatski, a i problem igre Juga.

Dumančić: Nažalost nije samo to. Pop je u osmom mjesecu imao Covid. Lolo u osmom, devetim i desetom dva puta u samoizolaciji. Nakon toga se iz reprezentacije vrate pozitivni Lončar i Bena. Nakon njih Paulo i Xavi. U takvim okolnostima ne možeš normalno radit, ne možeš napravit pripreme. Odigraš na svježinu prvi turnir u Ostiji, nakon toga pripreme reprezentacije pa tamo 7 utakmica u 8 dana, pa par dana pauze pa onda drugi turnir u Ostiji. I oni koji su ostali ovdje, ni oni nisu mogli trenirat kako Bog zapovjeda i sve se tada raspalo.

Znači ovo je neki jednokratki eksces, dugoročno, odnosi sa HVS-om su dobri?

Dumančić: Odnosi su dosta dobri, drugačije ne bismo mogli funkcionirat. Važno je naglasit kako je  Jug jako puno pridonio hrvatskom vaterpolu zadnjih 20 godina, dajemo jako velik broj reprezentativaca pa je i logično je da će se neke stvari prilagođavati Jugu s obzirom na koliko frontova igramo, ali isto tako Jug uvijek maksimalno izlazi u susret savezu i reprezentaciji jer nam je velika čast i ponos imati tako velik broj igrača u reprezentaciji.

Imam informaciju da nitko iz HVS-a nije uopće podnio zahtjev prema HTV-u za promjenom bilo kakvog termina. Te da oni nemaju s tim problema, da je jedini problematični datum vikend kada su lokalni izori jer će tada ekipe bit razasute po čitavoj Hrvatskoj.

Dumančić: Moguće je, a možda je i to bio neformalni zahtjev od nekoga iz HVS-a prema nadležnima na HTV-u. U svakom slučaju, trebao je bit upućen službeni zahtjev HTV-u da se postigne dogovor oko promjene termina u nastavku natjecanja.

Posao je saveza da napravi procedure za sve. Da se sve zna u svakoj opciji. Pa u savezu ima sigurno 5-6 zaposlenih.

Dumančić: Savez ima organizirana pravila i procedure svog rada i djelovanja. Dosad je sve uvijek štimalo, a radi bržeg donošenja odluka i općenito lakšeg funkcioniranja, budući smo dislocirani te angažirani i na drugim funkcijama, neke odluke su se prvo donosile usmenim (telefonskim) dogovorom, kao npr. ova sada za testiranje igrača.

Ova zadnja godina nas je sve iznenadila i jako se teško prilagođavati zbog velike neizvjesnosti i otežanog dugoročnog planiranja, ali nije nemoguće. Globalna pandemija postavila je cijeli svijet pred goleme izazove pa tako i naš sport. Iz ovog slučaja koji se dogodio na našem bazenu se puno može naučit, odnosno pripremit za buduće utakmice i natjecanja na način da se sigurnosne zdravstvene procedure revidiraju te po potrebi dodatno izoštre i prilagode.

Urednički komentar:

Bio je potreban ovaj eksces da se sazna da HVS nema uopće nikakve procedure, da se utakmice igraju kao da nema pandemije. Ne samo da nema testiranja igrača uoči utakmice, nego koliko je nama poznato ne mjeri se ni temperatura, nema ama baš nikakvog protokola, samo se dođe i odigra. Kao da je sve uobičajeno. Nismo dalje istraživali, je li neko tijelo iznad HVS-a, Olimpijski odbor ili ministarstvo propisalo neke procedure kojih bi se svi sportovi trebali držati. Jug je ispao „čuđenje u svijetu“ što je nakon utakmice u kojoj je 15ak sudionika, od njih 30ak, zaraženo, tražio da se se isti i testiraju. I nakon što se sve dogovorilo na uobičajen način, kako to već u HVS-u bude uvijek jednoglasno, što direktor Bukić voli istaknuti, ispalo je da igrači Solarisa nisu napravili PCR testove u Šibeniku, a i nisu se željeli ni antigenski testirati u Gružu. Također, ne treba biti previše pronicljiv da se zna odnos Bukića i vodstva šibenskog kluba. Uzimajući sve to u obzir, gledajući iz perspektive Juga, vjerujem da bi svatko pomislio svašta. Iz perspektive Solarisa koji nije obaviješten o ničemu, a ponavljamo Bukić je u iznimnim odnosima sa njima, i tu bi svašta pomislio. Iako i Bebić kaže da ih je obavijestio za antigenski test.

Na kraju, osim još jednog dokaza katastofalnog rada HVS-a, najviše su ispaštali igrači. Oni ionako u našem vaterpolu najčešće, ako već netko treba, i ispaštaju. Tako da ni to nije nešto posebno novo.

Odgovori