Prva pobjeda Ferencvarosa

https://www.facebook.com/fradivizilabda

FTC Telekom Budapest – VK Novi Beograd 11:10 (3:3) (4:3) (4:3) (0:1)

Suci: Margeta (SLO), Ohme (GER)

Igrač više: FTC 4/9, N.Beograd 4/12

Dva igrača više: FTC 1/1

Peterci: FTC 2/2, N.Beograd 1/1

FTC: Szakonyi, Nyiri, Pohl, Merkulov 2 (1/1), Vamos 3 (1/1), Ubović 4, Fekete 1, Vigvari 1, Molnar, Varga, Jansik, Damonte, Vogel 16/26. Trener: Z.Varga

N.Beograd: G.Pijetlović 5/16, S.Rašović 2, Mandić (1/1), Shushiashvili, Martinović, D.Pijetlović 2, Gogov 2, Jakšić, Perković 1, Vlachopoulos 1, Drašović, V.Rašović 1, Joao Coimbra. Trener: Vujasinović

Nakon remija u prva tri kola FTC je konačno stigao do prve pobjede i značajna 3 boda ostvarena u jednom od derbija ove grupe. Mađarski predstavnik je uspio zaustaviti ubojiti napad gostiju, posebice stranu na kojoj su Mandić i Shushiashvili , dozvolivši odatle tek jedan gol (prvi na utakmici) V.Rašovića na zonu.  Pri tome je Mandić dosta forsirao iz teških situacija, na kraju ostao bez gola iz igre. Jakšić je isto dobro kontroliran, ispraćen i na vanjskim pozicijama i kod uplivavanja a ni Vlachopoulosu nije ostavljano puno prostora.  Iako su ostali igrači N.Beograda manje više ispunili normu svojih golova to očito nije bilo dovoljno za bolji rezultat u ovoj utakmici. Pored dobre same igre u obrani, presudni faktor je bio i Vogel koji se sakupio čak 16 obrana od čega su barem polovica bili jako dobri šutevi i ostvarene su u najbitnijem periodu – posljednjoj četvrtini. Uz golmana, najznačajniji doprinos pobjedi FTC-a dao je Ubović sa svoja 4 gola, sve kod igrača više, uz gol Vamosa (2 igrača više) bile su to sve realizacije domaćih kod brojčane prednosti, osim golova Ubović je još zaradio i jedan peterac. Varga je očekivano bio dobro pokriven ali onda nije ni uzimao šuteve, Merkulov isto tako ali je uspio zabiti gol kod dupliranja na 2 metra. Fekete i Vigvari su svojim šutevima sa lijeve strane (svaki po gol) iznenadili obranu gostiju. Iako je i u ovoj utakmici Z.Varga insistirao na taktici s neprestanim uplivavanjima i dupliranjima (nekad i s 3 ) na 2 metra, slično Vargi i Merkulovu, nije ovoga puta ni Jansik stizao do povoljnih pozicija pa je svoj učinak u napadu završio zarađenim petercem u kontri. Kako su i jedni i drugi igrali u dosta brzom tempu, kontre i polukontre su viđene u još par navrata, Vamos je jednu iskoristio a jednu ne, na drugoj strani S.Rašović i Gogov (polukontra) bili su efikasni za goste. Ono što se i od prije početka sezone znalo, a sada se samo iz utakmice u utakmicu i potvrđuje je da je ekipa N.Beograda najslabija na golmanskoj poziciji što im itekako može biti hendikep u jačim utakmicama. Tek dvije ozbiljnije intervencije (od ukupno 5) posebice su  presudne u utakmicama kada ni napadu ne ide očekivano dobro.

Gotovo cijelim tijekom utakmica je bila dosta izjednačena i s puno golova (osim zadnje četvrtine). FTC je uglavnom imao prednost ali tek u nekoliko navrata od 2 gola razlike. Gosti su poveli golom V.Rašovića na zonu, domaći preokrenuli preko Ubovića i Vamosa kod brojčane prednosti a onda se igralo gol za gol. N.Beograd je vodio još 2 puta u drugoj četvrtini poslije golova Mandića – iz peterca na Pijetloviću, i S.Rašovića iz kontre. Ubović nastavlja efikasno kod igrača više dok Fekete ne uspijeva isto sa stative (pogađa prečku). Mandić ne uspijeva niti kod igrača više niti šutevima iz igre pa FTC preko Vamosa (peterac) i Vigvarija sa lijevog vanjskog stiže prvi puta na 2 razlike. Vlachopoulos sa srednjeg (igrač više) smanjuje na 7:6 a priliku da poravnaju do poluvremena ne koriste gosti kod još jednog igrača više, Perkoviću najprije brani Vogel a potom s krila promašuje S.Rašović.

Početkom treće četvrtine, udarcem s 8 metara novo poravnanje donosi Gogov, FTC ne uspijeva kod igrača više (Mandić uzima Vigvariju) niti iz kontre koju je imao Vamos (gubi loptu) ali na drugoj strani Vogel brani naredni šut Gogova dok blok zaustavlja Mandića. Ubović kraj Gogova zarađuje peterac koga realizira Merkulov a novo poravnanje slijedi iz igrača više koga na asist S.Rašovića donosi Pijetlović. Mandić jednim lošim dodavanjem omogućuje kontru Vamosu za 9:8 a nakon slabog pokušaja S.Rašovića s 2 metra, Fekete brzo završava napad domaćih šutem sa lijevog vanjskog za 10:8 (još jednom slab G.Pijetlović). Do kraja četvrtine još po gol na svakoj strani, Pijetlović dodaje svoj drugi, iz igre, Ubović i svoj četvrti kod igrača više. Nakon 20 golova u prve tri četvrtine, u posljednjoj iznimno neefikasni i jedni i drugi. N.Beograd tri puta u nizu ne koristi igrača više, kod prvog odmah griješe, kasnije Vogel brani šuteve Gogova i Mandića a do kraja utakmice još 4-5 obrana mađarskoga golmana. Damonte i Ubović promašuju kod domaćih, uz nekoliko grešaka u napadu i nekoliko uspješnih intervencija obrane gostiju, jednom čak i G.Pijetlovića koji brani šut Feketea s 2 metra, još jedna pogreška domaćih kod igrača više da bi najzad S.Rašović iz brzo odigranog igrača više smanjio na 11:10 ali na samo dvadesetak sekundi do kraja. Scenarij iz nekih ranijih utakmica FTC-a ipak se nije ponovio i uspjeli su sačuvati pobjedu ovoga puta.

Nakon ovoga kola, situacija u grupi A počinje se komplicirati, čak četiri ekipe su s isto bodova (FTC, Barceloneta, NBG, Jadran), malo su se u vrhu izdvojili Olympiacos i Brescia, dok Radnički i Dinamo lagano otpadaju iz utrke za F8. Očekivano će ovdje biti neizvjesno do samoga kraja.

Odgovori