Barceloneta puno bolja i od Recca i od sudaca

foto: https://www.facebook.com/cnab.oficial

Barceloneta je uzvratila Reccu i pobijedila ga u Italiji 9:8 i sada je favorit za poziciju broj 1 u grupi. Bila je to utakmica u kojoj sudac Periš doslovno nije dozvolio Barceloneti igranje u drugom poluvremenu; donio je čitav niz skandaloznih odluka i na taj način upropastio spektakl.

Barceloneta je pobijedila Recca u Milanu 9:8 iako im je čitavo drugo poluvrijeme sudac Periš onemogućavao igranje vaterpola. Tek svaki šesti (paušalna procjena) napad bi uspjeli donekle organizirati, kad bi im se to dozvolilo. Ne čudi da su zabili samo 3 gola u tih 16 minuta, više i nisu mogli. S druge strane Pro Recco je u istom tom razdoblju  imao 9 igrača više i realizaciju 0/9. U čitavoj utakmici imali su 1/15. Aguirre je bio odličan, upisao je 12 obrana. Od čega čak 9 što polukontri, što s dva metra, što s igračem manje, takozvanih velikih obrana. U tih zadnjih 16 minuta, tek 2 primljena gola, od čega jedan peterac, a drugi mu je iskobeljao ispod ruke. Imao je u tom periodu 8/10.

Periš je sudio valjda 90% odluka u ovoj utakmici, Zwart se pritajio. Osim što se Barceloneti nije sudilo ništa u napadu, tj sudili su im se ovakvi kontrafaulovi pa bi im i ti rijetki igrači više propali:

Hallock očigledno ispred Periša poteže Tahulla za glavu, ali sudi se kontrafaul

Ali osim toga donosile su se odluke koje graniče sa zdravom pameti:

Di Fulvio poteže Pavillarda, u po metra plivanja nadoknadi 2 metra zaostatka, pređe preko protivnika, Periš isključuje Australca.
Di Fulvio je bio posebno i raspoložen i zastićen u ovoj utakmici, dok se penjao po Fameri bez lopte nije mu ništa suđeno, a i kad je isključen ostao je dodatne kazne za držanje protivnika ispod vode nakon isključenja. Opet ispred Periša

https://youtube.com/shorts/IQJl-D9fsB0?feature=share

Cijeli niz spektakularnih sudačkih odluka Periša, prvo, po zvižducima sudi isključenje – pretpostavimo Ivoviću koji jaše po De Toru – ali to se ne provodi u djelo. Zatim, opet isključuje igrača Barcelonete odma u začetku povratnog plivanja iako je on bliži svome golu i protivnik povlačenjem očigledno želi steći prednost

Igrači Barcelonete, a i treneri predvođeni Elvisom Fatovićem, potpuno mirno su sve ovo podnosili. Samo pokoji smiješak, širenje rukama, čak niti žuti karton klupa nije dobila. A igrači u bazenu su igrali nevjerojatnu obranu, a kad se ukazala prilika šutirali bi sa 7-8 metara, Famera i Munarriz su tako postigli po gol u zadnjoj četvrtini, što je bilo dovoljno za pobjedu. Nakon gola Mune iz velike udaljenosti za 6:8, 4.45 do kraja Sukno je zamijenio Del Lunga. Nije on bio do tada uopće loš, obranio je i peterac Perroneu, skupio ukupno 7 obrana, a nije čovjek kriv što se potpuno ohladio na golu s obzirom na to da protivnici nisu bili u situaciji da najmanje 10ak minuta pogledaju, a kamoli opucaju prema golu.

Osim tih 12 obrana Aguirrea, imali su igrači još 6 blokova. U početku, dok je suđenje bilo normalnije, zabili su 4 gola u prvoj četvrtini, poveli 1:4. Ali vratio se Recco već na 5:5, na pola utakmice bilo je 6:6. Jedini lošiji potez igrača Barcelonete bio je šut Larumbea s dva igrača više. Potpuno suludo, s desnog krila, bez prebačaja, s blokom ispred sebe i još u tranziciji Di Fulvio odmah zabija za 5:5. Tako da je taj potez vrijedio za dva gola.

Akcije s igračem više Recca redale su se ovako: 1. šut Velota s 2.stative brani Aguirre, 2. gol Youngera, 3. krivo postavljena lepeza i posljedično krivo dodavanje, 4. promašaj Gratte s lijevog vanjskog, 5. opet malo problema u dodavanjima i Eche promašuje, 6. odlična obrana Aguirrea protiv Di Fulvija s lijevog vanjskog, 7. Pavillard presijeca dodavanje Echeniquea. Negdje kod ove sedme akcije, prve u trećoj četvrtini počela se primjećivati dodatna nervoza igrača Recca zbog potpune neefikasnosti.

 Dalje je išlo 8. Aguirre brani nerezonski pokušaj Figliolija s vanjske pozicije, pa odmah i odbijanac, 9. Hallock potpuno sam na 2m, opet velika obrana Aguirrea, 10. Aguirre brani Di Fulviju s krila, 11. Di Fulvio preko gola s krila, 12.Aguirre brani Younger s lijevog vanjskog, 13. Loše odigrana akcija na stativu nakon time outa, 14. Promašaj Di Fulvija i 15. Aguirre brani Youngeru u zadnjim sekundama, šut s 6m odmah iz faula, nakon još jednog u nizu krivo dosuđenog isključenja, ali suci ne sude korner.

Ovakav sudački kriterij ne zaslužuje ama baš nikad nitko, niti jedna utakmica, a ne derbi ligaške sezone. Potezanje za vrat s leđa, ispred gola sudi se kao faul u napadu. Nebrojeno puno puta isključenje u plivanju nakon što je obrambeni bio bliže svom golu i očigledno je on taj koji je povučen. Jahanje po sidrunima bez ikakve kazne, itd. I unatoč svemu tome, Barceloneta je upisala bodove, koje ako potvrdi u idućem kolu doma protiv Olympiacosa znače prvo mjesto u grupi prije final8-a.

Pro Recco – Barceloneta              8:9 (2:4, 4:2, 0:1, 2:2)

Suci: Periš (Hrv), Zwart (Niz)

Pro Recco: Del Lungo (7(1)), Di Fulvio 2, Zalanki 1(1), Figlioli, Younger 3(1), Iocchi Gratta 1, Presciutti, Echenique, Ivović, Veloto, Lončar, Hallock 1, Negri (4). Trener: Sandro Sukno.

Barceloneta: Aguirre (12), Famera 2, Matković, Munarriz 2, De Toro 1, Larumbe, Pavillard 1, Fernandez, Tahull 1, Perrone 2(1+0), Biel, Bustos, Porter. Trener: Elvis Fatović.

Osobne greške: Rec 10, Bar 17

Peterci: Rec 2/2, Bar 1/2

Igrač više: Rec (1/3+0/3+0/5+0/4)= 1/15 (7%), Bar (1/3+0/1+0/1+0/2)= 1/7 (14%)

*jedan dupli igrač više za Barc

Obrane: Del Lungo (3/7+2/4+2/3+0/1)= 7/15 (47%); Negri (4/5)= 80%; Aguirre (1/3+3/7+5/5+3/5)= 12/20 (60%)

Velike obrane: Del Lungo 2, Aguirre 9

Blokovi: Rec 1, Bar 6

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Hallock: gol + 5m + 3iv

Tahull: gol + 5m + 2iv

Lončar: 5m + 2iv

De Toro: 4iv

Younger: 3iv

Larumbe: 5m

Di Fulvio, Gratta, Ivović: po 2 iv

Echenique, Famera, Munarriz: po 1 iv

Odgovori