Bitna pobjeda Mladosti

Nakon debakla u Budimpešti prije koji dana danas je Mladost pobjedila Marseille 12:11 i upisala 3 jako bitna boda u borbi za final8. Iako je francuska momčad veći dio utakmice bila ravnopravna, ipak sve je bilo rješeno u prva dva napada zadnje četvtine kad je Mladost otišla na 12:6.

 

Zadnja klupska utakmica ove kalendarske godine i za duži period od skoro puna dva mjeseca bila je jako bitna za Mladost. Pogotovo nakon debakla u prošlom kolu u kojem su poraženi 14:5 od Ferencvarosa. Kiksao je i Marseille koji je poražen doma od Terrasse, a sa ta 3 očekivana boda bio bio na trećoj poziciji prije ovog kola.

Bila je ovo jedna jako zanimljiva utakmica s dosta odličnih poteza u kojoj je Marseille još jednom pokazao da Francuska ima klub koji je jako blizu najboljih u Europi. Ponovno je ključna prevaga za Mladost bio učinak sidruna. Čak četiri gola, od čega tri Radua sa pozicije dva metra u postavljenom napadu. To je prednost koju je jako teško nadoknadit. I unatoč ta 4 gola, i još nekoliko šuteva sidruna Mladost je zaradila 15 igrača više (jedan i dvostruki kojega je nevjerojatno upropastio Biljaka udarcem pola metra iznad gola). Međutim, Marseille je pokazao izvrsnu igru s igračem manje, primili su samo 4 gola iz tih 15 akcija, a mora se istaknuti da i nisu imali sreće u  dva navrata kada su se već bili obranili pa se lopta još jednom vraća u posjed Mladosti i slijedila je realizacija. A četvrta realizacija je bila s igračem više u plivanju koje je rezultirao kontrom 2 na 1 Kharkova.

4 gola sidruna, 4 gola s igračem više i još 4 gola:

–        Lazić na zonu iz velike udaljenosti uz kiks inače dobrog Šćepanovića

–        Dva Bukićeva gola, jedan iz kontre 3 na 1 i još jedan nakon uplivavanja

–        Kharkov koji je po dolasku u napad uplivao malo iza leđa čuvara i efektno prevario Šćepanovića koji je malo isplivao

 

S druge strane Marseille je u nekoliko navrata, posebice kroz drugu četvrtinu pokazao jednostavnu, a učinkovitu igru s igračem više. Odlično su koristili stative, a lopta je brzo kružila okolo i onda bi s krila koristili prazan prostor. Kada bi se protok lopte usporio, ili bi igrači predugo zadržavali loptu cimajući onda bi se Mladost puno lakše branila. Na kraju 6/12, 3 gola sa stative (posebno efektno Vernouxovo zakucavanje s prve za 5:3) i još 3 s krila. Tih nekoliko detalja, posebice golovi nakon uplivavanja, a i ti sidrunski golovi, dokaz su da dio igrača Marseillea nije još navikao igrati utakmice ovog nivoa. Ali još jednom je dojam igre Marseillea bio jako dobar i očito je da trener Marc Amardeilch radi odličan posao.

 

Iako je Marseille nanizao 5 golova u zadnjih 6 minuta zadnje četvrtine i na taj način ublažio poraz, rezultat utakmice je na taj način bio puno realniji prikazanom nego da je ostalo +6. Mladost je imala velikih problema kako zabiti gol s udaljenosti veće od 3-4 metra. Samo je Lazić jednom ulovio na spavanju Šćepanovića, a sve ostale golove zabili su praktički sa 2 metra:

–        Radu je zabio 3 gola, sva tri kao sidrun

–        Kharkov je zabio 3, dva iz kontre i jedan s igrač mviše u prazan gol kad mu se lopta odbila od stative nakon šuta sa suprotne strane

–        Bukić dva sam na dva metra, jednom kontra jednom uplivavanje i još jednom s krila s igračm više.

Najviše pokušaja izvani imao je baš Bukić koji je kod još 4 igrača više neuspješno pokušavao, u nekoliko navrata su i Ćuk i Bowen pokašavali, ali bez uspjeha. Tako da se još jednom ove sezone potvrdilo da je Mladost opasna preko realizacije oba sidruna, iz kontre i tranzicije. Opet su uspjeli nametnuti taj stil igre koji im odgovara.

 

7.kolo Lige prvaka – Grupa B

HAVK Mladost – Marseille     12:11 (4:0, 3:5, 3:1, 2:5)

Suci: Naumov (Rus), Achladitis (Grč)

Mladost: Marcelić (5), Radu 3, Miloš, Biljaka, Ćuk 1, L. Bajić, Bukić 3, Lazić 1, Bowen, Vrlić 1, Kunac, Kharkov 3, Jurlina. Trener: Zoran Bajić.

Marseille: Hovhannisyan, Vanpeperstraete, Olivon 1, Čučković 1, Blary 2, Vernoux 1, Crousillat 3, Đurđić, Marion-Vernoux 1, Kovačević, Vukičević 1, Camarasa 1, Šćepanović (9). Trener: Marc Amardeilh.

Osobne pogreške: Mla 12, Mars 16

Igrač više: Mla (2/4+1/4+1/4+0/3)= 4/15 (27%), Mars (0/2+3/3+1/4+2/3)= 6/12 (50%)