Brescia preuzela vrh grupe A

foto: https://www.facebook.com/LENChampions

AN Brescia – Olympiacos Piraeus 8:7 (2:2) (3:0) (2:4) (1:1)

Suci: Alexandrescu (ROU), Golikov (RUS)

Igrač više: Brescia 5/13, Olympiacos 4/14

Peterci: Brescia 1/1

Brescia: Tešanović (10), Dolce, C.Presciutti, Biccari 2, Lazić, Vapenski 1, Renzuto (1/1), T.Gianazza, Alesiani 1, Luongo 1, Di Somma 2, M.Gianazza. Trener: Bovo

Olympiacos: Bijač (4), Mathiopoulos, Gkillas, Genidounias 1, Fountoulis 1, Gouvis 1, Dervisis 1, Bušlje, Mourikis 1, Filipović 2, Chrysospathis, Kolomvos, Zerdevas. Trener: Vlachos

               Osim eventualno njihovih navijača, teško da je neko mogao zamisliti ekipu Brescie na čelu skupine A u ovakvoj konkurenciji, makar i poslije odigranih 6 kola, a upravo sada imamo takvu situaciju. Domaći su nanijeli prvi ovosezonski poraz grčkome prvaku u jednoj ne toliko lijepoj utakmici, protekloj s malo golova, ali puno izbačaja i pogrešaka na obje strane, utakmici koja se po malo čemu može upamtiti osim po neizvjesnome rezultatu do samoga kraja. Kada se vidi ovako mali broj golova neko bi možda pomislio da su obrane bile dominantnije i sigurnije ali nije to bio slučaj, daleko više je to posljedica bezidejnosti u napadu. Jesu suci svakakve izbačaje (i preko svake mjere) svirali na ovoj utakmici, ali isto ne pamtim kad sam vidio toliko situacija u kojima su bekovi i sidruni bili 1 na 1, a da je tek jedan gol pao preko 2 metra, i taj (Mourikis) nakon proplivavanjima oslobođenog prostora – akcije kakvih skoro da nije ni bilo. U početku su bekovi i bez mnogo pomoći suigrača uglavnom odnosili prevagu, ali je kasnije izbačaja počelo bivati sve više pa su se na toj poziciji morali pojavljivati i drugi igrači. Uglavnom su se igrale neke malo više zone, domaći su, valjda tek jednom probali i s M i odmah kažnjeni golom (Genidounias), tako da su vanjski šutevi bili dosta dobro pokriveni pri tako statičnim napadima. Pokušaja jeste bilo, po pravili iz neizgrađenih pozicija ili na isticanju napada, gosti jesu bili malo precizniji, u smislu da su njihove lopte barem išle u gol ali je to Tešanović ipak lako zaustavljao. Bijač nije imao ni mnogo prilika skupljati obrane, možda uz jednu malo slabiju intervenciju kod prvoga gola koji je postigao Di Somma sa srednjeg (igrač više). Uglavnom, golova iz igre je bilo jako malo, Brescia ih je postigla samo 2, Alesiani koji je uplivao po desnome krilu uz asistenciju s vanjskog Luonga, pri čemu je taj pas bio toliko lagan da ga je obrana morala skinuti. Drugi iz igre za talijanski klub postigao je Vapenski, s desnoga vanjskog iz jedne brze realizacije na nepostavljenu obranu. Olympiacos, osim pomenutih golova Mourikisa i Genidouniasa, imao je iz igre još jedan, klasičan Filipovićev iz faula.

               U ovakvom scenariju onda su na kraju presudili golovi kod igrača više, gdje je Brescia ipak stajala malo bolje iako smo na obje strane vidjeli praktički cio repertoar promašaja kod brojčane prednosti, od pogreški u dodavanju, preko sporih i bezidejnih akcija završavanih šutevima iz loših pozicija, brzopletih promašaja, do pogađanja stativa i prečki. Za Bresciu je Biccari 2 puta zabijao sa stative, Luongo jednom iz brze akcije na lijevoj strani, Di Somma prvo sa srednjeg i još jednom sa lijevog vanjskog. Na drugoj strani, Filipović je postigao jedan izvlačeći se s krilne pozicije, Dervisis sa lijevog i Fountoulis svoj jedini, zanimljivo s desnog vanjskog, te još Gouvis sa stative, iz drugoga pokušaja i  uz sreću da je sam ostao.

               Nakon početnih 2:0 domaćih koje je Olympiacos sustigao do kraja prve četvrtine, Brescia u drugoj stječe odlučujuću prednost golovima na njenom početku i kraju dok gosti u ovom periodu ne koriste čak 5 prilika s igračem više. Upitni peterac suđen Filipoviću kod igrača više realizira Renzuto za 3:2 dok Luongo (igrač više) i Vapenski u finišu druge četvrtine donose prvi puta i 3 razlike talijanskoj ekipi.  Nastavak donosi najzad, poslije velike pauze i golove gostiju ali Brescia održava 2-3 razlike što u ovako neefikasnoj utakmici izgleda kao nedostižna prednost, no se u biti situacija lako i promjeni. Do kraja treće četvrtine gosti prilaze na gol zaostatka i ponovo dobivamo otvorenu utakmicu. Nakon neuspješnih šuteva Renzuta (promašaj) i Fountoulisa (obrana i promašaj) Brescia iz situacije s igračem više ponovo odlazi na + 2 početkom posljednje četvrtine, da bi Filipović na 5 minuta prije kraja smanjio na 8:7. Olympiacos je imao još dvije prilike iz igrača više, jednom je Tešanović obranio Chrysospathosu, drugi puta nisu ni organizirali valjani napad, još par pokušaja s velikih distanci nisu bolje završila. Domaći su na drugoj strani par puta zaustavljeni blokovima, jednom je i Bijač ubilježio obranu, pa je na kraju tih zadnjih 5 minuta proteklo bez golova, a onih 8:7 je ostao i krajnji rezultat.

               Pomenuo sam, utakmica koja se nema po naročito čemu upamtiti, ali koja bitne bodove donosi ekipi Brescie u borbi za finalni turnir a trenutno ih postavlja na prvo mjesto u grupi. Teško je nakon ovakve utakmice izdvojiti pojedince koji su bar malo odskakali iz općega sivila. Tešanović je to svakako kod domaćih, Biccari još po izborenim igračima više i dvjema realizacijama. U Olympiacosu je možda najmanje razočarao Filipović, ne računajući ovih par mlađih igrača, svi ostali daleko od svoje razine.

Odgovori