Brescia protutnjala i kroz Pirej

foto: https://facebook.com/an.brescia.7

Olympiacos – Brescia 5:8 (0:2) (0:1) (2:3) (3:2)

Suci: Teixido (ESP), Koryzna (POL)

Igrač više: Olympiacos 3/12, Brescia 4/12

Peterci: Brescia 1/1

Olympiacos: Bijač (9), Grammatikos, Gkillas, Genidounias 1, Fountoulis, Gouvis, Dervisis 1, Bušlje, Mourikis, Filipović 3, Chrysosphatis, Kolomvos, Zerdevas (4). Trener: Vlachos

Brescia: Tešanović (12), Dolce, C.Presciutti 2 (1/1), Bicari, Lazić 2, Vapenski, Renzuto, T.Gianazza, Alesiani 1, Luongo 3, Di Somma, Gitto, M.Gianazza. Trener: Bovo

Nakon poraza u Kragujevcu, Olympiacos je doživio i drugi poraz za redom, ovoga puta na svojem bazenu, dok je Brescia nastavila sigurno i bez kiksa čak i na ovako neugodnom gostovanju. Fascinantno je da talijanski tim redovito dobro prolazi u svim „neobičnim“ utakmicama koje odigra. Sjetimo se one pobjede protiv Jadrana s priličnim manjkom igrača u postavi, izborenog poravnanja u zadnjim sekundama protiv N.Beograda,  a u te „neobične“ mogla bi se ubrojati i ova u kojoj smo malo toga kvalitetnoga vidjeti, ali su se i u „igri bez igre“ vaterpolisti Brescie bolje snašli. Većim dijelom gledali smo dosta statične napade na obje strane, bez proplivavanja, dupliranja na 2 metra, koji su obično završavani šutevima iz neizrađenih pozicija. Obrane su komotno dugo držale presing ili visoku zonu, a bekovi domaćih (posebice Bušlje) lagano su držali Bicaria i Lazića na 4-5 metara od gola. Ipak, i u takvoj konstelaciji, u prvome poluvremenu od 3 gola gostiju, upravo su im ta dvojica donijela 2.

Već u prvome napadu se Bicari provukao kraj dvojice, dobio loptu pa ga je Bušlje morao faulirati za peterac. Kod trećega gola, na isteku napada Luongo je krenuo na šut iz vana koji je ipak pretvorio u asist Laziću, a ovaj zabio kraj Genidouniasa. Pokušavajući ponajviše šutevima Fountoulisa i Filipovića, domaći su protivniku dozvolili dvije kontre za redom, prva je upropaštena lošim dodavanjem, drugu je realizirao Presciutti. I to su bili svi golovi viđeni u prvome poluvremenu, ostalo što se vidjelo bili su promašaji, blokirani šutevi i obrane golmana. Golova nije bilo ni kod igrača više, 6 puta takve su prilike imali domaći, gosti 4. Uzalud je Vlachos pozivao time out u drugoj četvrtini, kod petoga igrača više, Fountoulisu je najprije ispala lopta, potom je „asistencija“ s krila igraču na stativu promašila cilj za sigurno metar i više. Kod narednoga, šestog igrača više, Olympiacos je imao opet akciju s desnoga krila, ali ni tada Gkillas nije uspio iz čiste situacije do pogoditi ravno u Tešanovića. Bile su to zapravo najbolje ilustracije potpune napadačke nemoći domaćih.

Drugo poluvrijeme donijelo je ipak više golova i nešto kvalitetnijih poteza. Luongo je iz faula početkom treće četvrtine povisio na 0:4 a najzad, poslije 18 minuta igre, iz jedne brže akcije u kojoj je Dervisis iskoristio kašnjenje obrane,  do prvoga gola stiže i Olympiacos (do narednoga će opet čekati nekih 6 minuta).  Nakon i petoga propuštenog igrača više (uz time out) Brescia najzad počinje koristiti ovakve prilike, dvije naredne realiziraju sa lijevoga krila, najprije Luongo koji je sačekao da potonu Genidounias i Bijač, potom Alesiani pogađa uz bližu stativu kraj Fountoulisa ali i Bijač je bio na toj lopti. Nakon toga gola Vlachos odlučuje na gol staviti Zerdevasa, a i tih 1:6 je izgledalo kao da je sve gotovo. Iz devetoga (!!) igrača više, Filipović postiže gol za domaće pred kraj treće četvrtine. Domaći tada već igraju mnogo oštrije u obrani pa broj zarađenih igrača više za Bresciu raste. No, dvije naredne prilike greškama upropaštava Renzuto, Filipović zabija s krila još dva puta u prve dvije minute zadnje četvrtine (oba puta kod igrača više) pa su domaći na samo 2 gola zaostatka, 4:6 i puno vremena do kraja.  Igrači Brescie ipak i ovoga puta pokazuju psihološku stabilnost, iz još dva igrača više pogađaju Luongo i Lazić definitivno odlučujući pobjednika dok domaći nakon što smanjuju preko Genidouniasa na 5:8 tri minute prije kraja, više nemaju ni snage ni volje za nešto više.

U timu pobjednika, Luongo je svakako bio najistaknutiji, Tešanović na golu uglavnom siguran mada ni većina šuteva koje je obranio nije spadala u teške, Lazić i Presciutti isto među najistaknutijima. Kod Olympiacosa, jedino je Filipović donekle držao svoj nivo.

Nakon ove pobjede ekipa Brescie je već sada gotovo sigurno osigurala učešće na finalnome turniru, dok će se FTC, Olympiacos i Barceloneta još boriti za preostala 2 mjesta koja vode tamo iz grupe A.

Odgovori