Elvisa suci nisu mazili, Novi Beograd opet u finalu

Novi Beograd će i drugu godinu u nizu igrati u finalu Lige prvaka, pobijedili su Barcelonetu nakon peteraca uz ogromnu pomoć Margete i Ohmea koju su donijeli dvije skandalozne odluke u zadnje dvije minute.

Barceloneta je bolje igrala u prvoj polovici utakmice, odvojili su se na 3 razlike polovicom druge četvrtine kada su poveli 4:1. Novi Beograd je u tom periodu bio potpuno nemoćan u napadu. Puno udaraca završavalo im je u odličnim blokovima, istaknuo se Perrone s 2 odlična. Ukupno čak 10 blokova igrača Barcelonete. Imao je i Aguirre 5 obrana, dvije s igračem manje, do poluvremena. Na 4:1 pozvao je Fatović timeout kada je zaradio ukupno trećeg igrača više, ali na kraju nisu ni šutirali. Bio je to trenutak koji je mogao prelomili utakmicu, ali mislim da je zvanje time outa kada je napad postavljen, kad si u naletu potpuno pogrešna odluka. Moraš imati spremne akcije za takve trenutke bez da zoveš time out. Nije došlo do realizacije. Kao što uostalom cijelu utakmicu Barceloneta nije napravila suvislu akciju s igračem više. Realizacija 1/9 je u biti 0/8 jer su taj jedini gol zabili preko peterca kojega su zaradili s igračem više. Biel i Pavillard s krila nisu imali hrabrosti u ovoj važnijoj utakmici i s težim protivnikom nego jučer. Munarriz je pogađao u blok ili u okvir gola, a ni akcija na stativu nije bilo.

Taj dio utakmice igrač više manje bio je ključan jer je Novi Beograd osim odličnog branjenja (i jučer protiv Olympiacosa izvrsnih 3/17) odlično zabijao s igračem više. Ključne su bile akcije na stativu gdje je Vlachopoulos imao čak 3 odlične asistencije (Jakšić i dva puta Pijetlović) uz jednu realizaciju s desnog krila. Ukupno čak 55%, 6 od 11 akcija u utakmici koja je završila 8:8.

Međutim, sve to na stranu, ipak bi Barceloneta najvjerojatnije pobijedila u regularnom dijelu da se nisu direktno umiješali Margeta i Ohme. Prvo se nakon neuspjele akcije s igračem više lopta odbila Tahullu na ruku oko 2 minute prije kraja, koji je na stativu licem okrenut prema golu, a mislim Skoumpakis, ga udara za klasični peterac. Svi su na bazenu to vidjeli, samo je Ohme raširio ruke, a Margeta je kazao da se ne bi „štel mešati“. A onda 23 sekunde prije kraja, Barceloneta igra po tko zna koji put odlično M zonu, Munarriz skače sa svog igrača i kupi loptu ispred drugog sidruna, tj prvog, Pijetlovića i prije nego je pala na vodu, ali Margeta rezolutno poklanja još jednu akciju s igračem više za domaću momčad. Do tada su imali realizaciju 60%, dakle značajan poklon na samo 23 sekunde prije kraja. Baš dvije sramotne odluke.

Nakon utakmice ni Perrone ni Elvis Fatović nisu željeli eksplicitno komentirati. Fatović je kazao da mora pogledati snimku, ali da smo i sami sve vidjeli uz dodatak da je to tako u našem sportu, a Perrone je sa smiješkom kazao da svi griješe, i on pa i suci.

Kod Novog Beograda najbolji je po običaju Vlachopoulos, držao je taj nivo odlične organizacije napada s igračem više. U potpunosti kontrolira desnu stranu gdje NBG nema ljevaka. Granadosa su puno bolji blokirali njegovi lanjski suigrači tako da je imao šut 1/8. Jednom mu je Aguirre čudesno obranio prebačaj s desnog na lijevo krilo s igračem više. Pedro je imao danas samo 6 obrana (dvije na kraju četvrtine s druge polovice bazena nismo brojali), samo jednu s igračem manje, jer lopte i nisu dolazile do njega. Ali ako izbacimo 3 peterca imao je 6/11 ili 55% obrana što je jako dobar postotak. Momčadski su dobro odigrali, nije bilo grešaka, tako da trener Gocić može biti zadovoljan sa svim igračima. Dosta je dao i veteran Duško Pijetlović s 5 zarađenih igrača više i dvije realizacije sa stativa. I

Barceloneta – Novi Beograd        10:12 (8:8) (1:1,4:2,1:4,2:1 – 2:4)

Suci: Margeta (Slo), Ohme (Nje)

Barceloneta: Aguirre (8), Famera, Matković 1, Munarriz 3(1/1+0/1), De Toro, Larumbe 2(1/1+1/1, Pavillard (+0/1), Fernandez, Tahull, Perrone 2(1/1+1/1), Biel Lara, Bustos, Porter. Trener: Elvis Fatović.

NBG: R. Filipović (+1), S. Rašović 1 (+1/1), Martinović, Granados 1 (+1/1), Vučinić, Pijetlović 2, Drašović 1(+1/1), Jakšić 1, Perković, Vlachopoulos 1( +1/1), Skoumpakis 1, V. Rašović, Joao Pedro (6). Trener: Živko Gocić

Osobne greške: Bar 11 (1+3+3+4), NBG 12 (2+4+3+3)

Peterci: Bar 3/3, NBG

Igrač više: Bar (0/2+0/2+1/2+0/3)= 1/9 (11%), NBG (1/1+0/3+3/3+2/4)= 6/11 (55%)

Obrane: Aguirre (2/3+3/5+1/5+2/3)= 8/16 (50%), Pedro (2/3+2/6+1/2+1/3)= 6/14 (43%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Tahull: 2 peterca + 2iv

Pijetlović: 5iv

De Toro: 5m + 1iv

Perković: 3iv

Bustos, Larumbe, Munarriz: 2iv

V. Rašović, Vučinić, Jakšić: 1iv

Odgovori