Ferencvaros u Trebinju najavio kandidaturu za naslov

Ferencvaros je vrlo uvjerljivo pobijedio Jadrana u Trebinju u odličnoj utakmici vrlo visokog tempa i odličnog vaterpolskog ozračja. Od početka je FTC pokazao klasu i Jadran je donekle parirao, ali je kako je utakmica odmicala prednost rasla do 16:7. Na kraju konačnih 17:10.

Novi bazen u Trebinju domaći je teren Jadrana HN ove sezone u Ligi prvaka. Tribine pune do posljednjeg mjesta, 800 gledatelja, lijepo navijanje, veliki ekran na kojem se može pratiti i usporene snimke. Uz to je utakmica bila odlična unatoč konačnom rezultatu koji bi možda sugerirao drugačije. Istinsko uživanje u vaterpolu, čak nije ni sparno i vruće kako to inače zna biti na mnogim bazenima. Da su tribine veće, bilo bi i više gledatelja jer već danima prije utakmice sve karte su bile rasprodane.

Ferencvaros je u ovoj utakmici pokazao sve svoje kvalitete i svrstao se u red ekipa koje mogu ove godine ozbiljno razmišljati o naslovu prvaka Europe. Jadran je vrlo dobra ekipa, koja i igra jednako tako, a Ferencvaros je pokazao da je dvije klase iznad. Igraju bez iti jednog sidruna, čak ni Nemet nije bio u postavi. A onda Jansik, Di Somma, Argyropoulos i Fekete ulaze na dva metra u napadu. Najčešće je to radio Di Somma u prve dvije četvrtine, a vrlo često je bio i na beku pa je relativno rano izašao zbog tri osobne. Taj način igre je jedan od glavnih razloga zašto Ferencvaros igra iznimno brzo jer su u igri stalno igrači koji su odlični ili jako dobri plivači. Drugi razlog je što momčad ima ogromnu širinu, apsolutno svih 11 igrača može igrati jednaku minutažu, a uz to su im Molnar i Nemet ovaj put bili van postave.

Upravo su u prvoj četvrtini napravili 3 čiste kontre 1 na 0, ili 2 na 1. Najagilniji u ovom smislu bio je Vigvari. Osim tih čistih kontri, napravio je i Kholod jednu na suprotnoj strani, a bilo ih je i kroz kasniji tijek utakmice, kroz čitavu utakmicu tempo je bio fenomenalan. Svi igrači su u svakom napadu šprintali u napad, čak i kad nije bilo izgledne kontre, u potpunosti se moglo uživati u tom segmentu igre. Najbolji prikaz tempa je da se tek 2 minute prije kraja treće četvrtine prvi put koristila leteća zamjena, Jadran je mijenjao sidruna. Osim toga, Ferencvaros s mnoštvom tih igrača koji ulaze na dva metra – nisam spomenuo Pohla, a ovaj put nisu koristili Mandića u ovom smislu koju je također poznat da, posebno u tranziciji, dolazi na ovu poziciju i pokušava dobiti loptu i prije nego se obrana postavi do kraja – ima mogućnost biranja najlošijeg beka što prisiljava protivnika na pliću zonu, a onda do izražaja dolazi kvalitetan vanjski šut. Kod igrača više protok lopte je bi fenomenalan, i svaki put je šut dolazio od igrača koji je najbolje postavljen u odnosu na obranu. A ne sve to dolazi odlična šuterska kvaliteta Mandića, Denesa, Nagija i ostalih ili lukavost Damontea kad zavuče skroz do linije.

U obrani je Ferencvaros imao puno više isključenja, na poluvremenu omjer osobnih 5-9, a do kraja 9-15. Jadran ima dobre sidrune, a i FTC ne igra toliko plitku zonu. Međutim obrana s igračem manje je jako pokretljiva i blokovi se drže iznimno dobro. Ukupno su imali čak 10 blokova, sigurno većina s igračem manje. Potpuno su zatvorili Kholoda (0/3 iz igre), nije bilo prebačaja ne njega. Nagaev je ponekad nervirao i vlastitog trenera s predugim držanjem lopte na desnom vanjskom, a i Danilo Radović je imao šut 0/6 (uz dva peterca) koji su većinom završavali u bloku.

Jadran je mlada ekipa. Čak 9 igrača su 2000. godište i mlađi, svi osim dva Rusa, čak i oba golmana također. Jedan sidrun, Vujović kao i glavni playmaker Vasilije Radović 20. Čak 7 od 13 igrača su 20 godina i mlađi, sve do najmlađeg Strahinje Gojkovića koji ima tek 16. Igraju jako dobro, natjerali su Ferencvaros da odigra odličnu utakmicu. Nije išlo Kholoda, bio je odlično zatvoren. Vasilije Radović rano, u drugoj četvrtini, je ušao u probleme s osobnim greškama što se odrazilo na minutaži, Jadran nije imao opcija s igračem više koje bi mu prošle. Treća opcija, brzi prebačaj na lijevo krilo nije prolazila. Očito protok lopte nije bio dovoljno brz s obzirom na nivo protivnika. Nagaev koji bi trebao biti play maker je samo dodatno usporavao, a nije ni zabijao (osim jednom), niti asistirao.

S druge strane Ferencvaros je prepun klasnih igrača koji su i dobro posloženi. Akcije na Mandića s igračem više, brz protok lopte pa dovoljno prostora na vanjskoj poziciji da se laganim udarcem pogodi nebranjeni dio mreže poput Varge i Vigvarija, odlično korištenje zavlačenja Damontea. Puno kontri, puno kvalitetnih udaraca na zonu. Jasno, bit će im puno teže kad dođu na jače protivnike koji će lakše kontrolirati njihove ulaske s vanjskih pozicija na dva metra, bez ovoliko plitke zone. Ali Ferencvaros je pokazao da je sada dovoljno kvalitetna momčad da s Reccom i Barcelonetom uđe u top 3 favorita za naslov ove sezone


4.kolo Lige prvaka – grupa C
Jadran HN – Ferencvaros 10:17 (1:4, 4:5, 2:4, 3:4)
suci: Stavridis (Grč), Bourges (Fra)
Jadran: Đurović (6/19), Kholod 1(1), Vučurović 1, Vukičević 1, Vujović, Danilo Radović 2(2), Nagaev 1, Gardašević 1, Gojković, Sladović 2, Čaraj 1, Vasilije Radović 1, Ilija Radović (1/5). Trener: Petar Radanović.

FTC: Szakonyi (1/4), Mandić 2, Pohl, Merkulov 1, Argyropoulos 1, Di Somma, Fekete 2, Vendel Vigvari 5, Nagy 2, Varga 2, Jansik, Damonte 2, Vogel (5/12). Trener: Balazs Nyeki.

Osobne greške: Jad 9, FTC 15
Peterci: Jad 3/3, FTC –
Igrač više: Jad 2/12, FTC 5/9

Odgovori