Ferencvaros u trećoj četvrtini slomio otpor Jadrana

foto: https://www.facebook.com/fradivizilabda

FTC Telekom Budapest – VK Jadran Split 13:11 (2:1) (3:3) (6:2) (2:5)

Suci: Buch (ESP), Polychronopoulos (GRE)
Igrač više: FTC 8/12, Jadran 4/9
Dva igrača više: FTC 1/1
Peterci: Jadran 2/2

FTC: Szakonyi, Mandić 2, Pohl 2, Merkulov, Argyropoulos, Di Somma 2, Fekete 1, Molnar, Nagy 3, Varga 1, Jansik 1, Damonte, Vogel (15/26). Trener: Nyeki

Jadran: Anić (2/5), Čagalj, Marinić Kragić 4 (2/2), Biljaka, Gruwell, Pejković, Bukić 2, Kharkov 1, Radović, Vrlić 1, Fatović 3, Dužević, Marcelić (4/14) Trener: Marelja.

Dobra realizacija igrača više i dobro izdanje Vogela na golu bili su dovoljni ekipi Ferencvarosa za pobjedu u utakmici protivu Jadrana. Centarska pozicija je bila ono na što bi se očekivalo da će gostujuća momčad moći iskoristiti kao svoju prednost, ali se ispostavilo da se događalo upravo suprotno. Domaći, iako bez klasičnoga centra, imali su puno više zarađenih izbačaja (14:9) pa su uz njihovu dobru realizaciju završili najveći dio posla u ovome meču. Osim Feketea i Molnara, na 2 metra su ubacivali Di Somma, Jansik, Damonte, u zadnjoj četvrtini najčešće i Argyropoulos pa je ekipa Jadrana dosta teško, osim faulovima, branila tu poziciju. Domaći su situacije kod igrača više koristili na različite načine, i akcijama na stative (Jansik, Pohl, Nagy), brzim šutevima (Di Somma, Varga), ili s vanjskih pozicija (Nagy, Mandić) čemu se obrana Jadrana nikako nije mogla prilagoditi.

Na drugoj strani, ekipa Jadrana duge periode nije uspijevala spustiti loptu na 2 metra, u prvoj i trećoj četvrtini zaradili su tek po jednom igrača više (Vrlić), a u prvoj je još Vrlić iskoristio dobru asistenciju Fatovića za postići gol što je na kraju bio i jedini njegov šut na utakmici. Dužević je imao dva pokušaja od kojih jedan kod igrača više iz koga je pogodio samo okvir gola. Osim toga pokušaja akcije na stativu, Jadran je ostale igrače više završavao šutevima s krilnih ili vanjskih pozicija koje često nisu ni bile tako povoljne pa su zaustavljani blokom, obranama golmana ili su šutevi promašivani. Nisu naročiti postotak uspješnosti imali niti Bukić niti Marinić Kragić, za nijansu bolji je bio Fatović, a njih trojica su i uzimali najviše šuteva. Prije svega od Kharkova, pa onda sigurno od Radovića i Pejkovića se očekivalo da budu veća opasnost po gol protivnika, no obrana FTC-a je ipak manje pozornosti imala na recimo Biljaku koji je imao više pokušaja no spomenuta trojica pojedinačno. Marcelić je počeo na golu gostiju ali se nije iskazao brojem obrana premda nije da je imao ni nekih kikseva, u trećoj četvrtini ga je Marelja mijenjao no ni Anić nije ostavio naročiti bolji dojam. Treba još spomenuti da u postavi Jadrana ovoga puta nije bilo Butića.

Ferencvaros je imao vodstvo od starta, nakon što je prvi Jansikov pokušaj sa stative Marcelić obranio, kod drugog je mađarski reprezentativac bio uspješniji, za 2:0 je na zonu s lijevog vanjskog pogodio Pohl da bi prvi gol za Jadran u finišu prve četvrtine došao iz spomenute akcije Fatović – Vrlić. Bukić je zaustavljen blokom pri pokušaju s krila kod igrača više, na drugoj strani je Ferencvarosu suđen kontrafaul kada su oni imali još jednom brojčanu prednost. U drugoj četvrtini su domaći nastavili održavati svoju prednost od jednog do dva gola razlike da bi Jadran iz četvrtoga igrača više najzad postigao gol (Marinić Kragić) kojim je stigao i do poravnanja na 3:3. Još jednom iz igrača više (Nagy sa stative) pa onda i golom Feketea kraj Radovića, domaći opet odlaze na dva razlike ali se čini da će i Jadran biti sigurniji kod igrača više pošto je Kharkov narednoga realizirao s desnog vanjskog za 5:4 na poluvremenu.

Treća četvrtina ispostavit će se odlučujućom iako će Jadran do njene sredine držati priključak, domaći će nastaviti efikasno s igračem više, brzim realizacijama Di Somme i Varge, Bukić će najzad zabiti s lijevoga krila a Fatović u kontri izboriti peterac koji realizira Marinić Kragić. Druga polovica ove četvrtine potpuno je pripala domaćoj ekipi koja postiže 4 gola u nizu , Nagy iz kontre nakon još jedne obrane Vogela, potom još 3 puta kod igrača više za 11:6. Jadran će imati napad koji okončava bez šuta, Fatović će pogoditi stativu kod igrača više, Biljaka promašiti s krila. Nakon po gola na svakoj strani početkom posljednje četvrtine imat će i Jadran seriju od 3 gola, Fatoviće uz gol imati i još jedan zarađeni peterac, Bukić će uz slabiju intervenciju Vogela pogoditi s krila kod igrača više a isto s lijevoga krila Marinić Kragić će na malo više od dvije minute prije kraja smanjiti na 12:10. Odličnu šansu propušta Pejković kada potpuno sam s 3 metra ne uspijeva savladati Vogela (obrana) nakon čega slijedi rekontra, igrač više i brza realizacija Varge kojega isplivavanjem nije uspio omesti Anić. Brzo je uzvratio Fatović za 13:11 ali je do kraja ostalo tek malo više od minute. Marelja je uz time-out pokušao barem poboljšati gol razliku pokušavajući akcijom s dva centra u igri, no Marinić Kragić je pogodio samo stativu te je 13:11 ostalo i na kraju.

Odgovori