Jadran iznenadio Juga na isti dan kao i lani

Jadran je na Poljudu pobjedio Juga 12:11 i priredio veliko iznenađenje u 4. kolu Lige prvaka. Igrač odluke bio je Ante Visković dok je najbolji pojedinac utakmice bio Ivan Krapić koji je zaradio čak 8 igrača više, a Jadran je većinu golova zabio iz takvih akcija, čak 8. Presudile su i brojne nevjerojatne greške Jugaša.

 

 

U prva 3 kola Jug je bio stopostotan, dok je Jadran osvojio samo 1 bod. Osim toga Jug je i u svim ostalim utakmicama ove sezone upisivao pobjede. I logično je da je uoči utakmice gostujući sastav bio veliki favorit. Međutim, kao i lani na isti ovaj datum Jadran je slavio. Lani su uzeli bod u 4. kolu Jadranske lige u Gružu, a sada sva 3 u 4. kolu Lige prvaka na Poljudu.

Početak utakmice nije nagovještavao ovakav rasplet. Jug je zabio 3 gola u prva 3 napada, napravio i jednu kontru što je bila ogromna boljka jadranaša u prethodnim utakmicama. Kako je i Jadran u međuvremenu realizirao jednog igrača više tih 1:3 je stajalo do pred kraj četvrtine. S 2:4 i drugim golom Obradovića, sa zvukom sirene, otišlo se na prvu pauzu.

Jug je poveo i 3 razlike preko Lončara nakon još jednog gola neposredno nakon tranzicije iako nije bilo kontre ovaj put. Imao je Jug i igrača više za odlazak na +4, ali loša dodavanja, na kraju Žuvela kupi loptu s vode i nerezonski šutira s lijevog krila. Bilo je još 5 sekundi za napad tako da je moglo uslijediti još 2-3 dodavanja. Krenuli su jadranaši zabijati u serijama, naime do kraja utakmice stalno su isti igrači zabijali po 2 ili čak 3 gola zaredom za svoju momčad. Prvi na redu bio je Visković. Gol za 4:5 bio je najljepši na utakmici. Ušao je malo s Fatovićem s krila prema stativi, ali još uvijek barem metar i pol u desno. Ipak, kad je dobio loptu na vodu isped lijeve ruke, odmah je šutirao šraubu u idealno pogodio u bliži. Na veliki odmor otišlo se sa 5:6.

Delić je zabio zadnji gol u prošloj i prvi u trećoj četvrtini. I to kakav, već nakon 8 sekundi. Velika, neshatljiva greška u preuzimanju u obrani, vjerojatno je Obradović bio taj koji je trebao čuvati Delića, i on ostaje sam na lijevom krilu. Imao je Jadran dva puta igrača više za preuzimanje vodstva, ali Popadić jednom brani, a Krapić radi kontrafaul na stativu u drugom navratu. Do kraja četvrtnine 3 gola Juga (Lončar sa stative, Merkulov na zonu i Žuvela na zonu s krila na prebačaj tako da ni Jadran nije bio bez obrambenih bisera), a samo 1 Duževića sa stative sa 2 igrača više. Nakon tog gola Jadran nije uspio preuzeti vodstvo čak ni iz peterca kojega je Popadić obranio Zoviću.

Ušlo se tako u zadnjih 8 minuta s 7:9, ali već nakon prve minute uz još dvije kardinalne greške u obrani (Lončar i Papanastasiou ne zatvraaju odmah stativu nakon dosuđenog isklječenja bez lopte iako je dojam da su bila 2m Duževića kod ovog gola i onda još jednom ostavljen sam igrač na lijevom krilu zbog krivog preuzimanja u povratku u obranu), Dužević s još dva gola (3 u nizu) donosi treće izjedančenje. Jug je odigrao loše igrača više, pa je imao kontru za ponovno doći u vodstvo. Ali opet greška. Prvo Xavi loše dodaje, iako je bila lagana situacija, Merkulovu koji gubi dragocjeno vrijeme na zaveslaj u stranu i onda i on loše šutira i tog nepovoljnijeg kuta. U rekontri Burić zarađuje isključenje Obradovića i sam dolazi pred Popadića za prvo domaće vodstvo, 10:9 pola četvrtine prije kraja. Tada su sa 3 osobne vani Benić, Macan, Žuvela i Obradović. Opet nitko ne preuzima odgovornost s igračem više, nego opet Fatović s krila i opet brani Anić. A s druge strane, Burić mora zabiti još jedan, opet greška u obrani, u m zoni, Burić ostaje sam na lijevom krilu i sada je 11:9 a samo su 3 minute do kraja. Ipak, Jug se ne predaje i u iduća dva napada izjednačuje. Prvo Kržić sa stative na dodavanje Xavija, a onda i Merkulov odmah nakon tranzicije što mu je drugi takav, a već treći gol sa srednjeg vanjskog u ovoj utakmici. I konačno, rasplet utakmice. Igrač više je naravno izborio Krapić, a Visković se malo izvukao s krila i pogodio dijagonalu 57 sekundi prije kraja. Imao je Jug i igrača više za izjednačenje, ali je Xavi šutirao iz malog kuta i to nakon što nije uhvatio prebačaj pa je šut bio potpuno nerezenski jer su se i blok i Anić imali dovoljno vremena postaviti.

 

Već smo pisali da je za Jadranove pobjede u većim utakmicama potrebno da Visković dođe u formu. 3 gola, gol odluke, asistencija na stativu, možemo reći da je on sam s 30% doprinio napadačkom segmentu. Ogroman, još i veći postotak zasluga idu Krapiću. Izdominirao je u ovoj utakmici, zaradio čak 8 igrača više. 4 Jugova beka su prije vremena završila sa 3 osobne greške, Benić i Macan već u trećoj četvrtini. Treći junak je Anić koji je ovaj put konačno dobio bar nekakvu pomoć obrane, a ne da se deprimira kad u startu utakmice primi 3 gola iz kontri protivnika. Obranio je dosta situacija s igračem manje, a posebno impresivan je bio u drugoj četvrtini sa 6/8 obrana. Tada je Jug mogao prelomiti utakmicu i otići u mirne vode +4 ili čak i više. Imao je i Dužević, pa Delić i Burić dobrih poteza, ali kao četvrtog junaka izdvajamo trenera Asića. Momčad mu se digla nakon jako teškog početka sezone u kojem puno toga nije išlo za rukom. Cijeli niz frustrirajućih utakmica, dijelova utakmica u kojima su djelovali kao razbijena momčad. Ovaj put, iako je jasno bilo grešeka, odigrali su najbolju utakmicu u sezoni i sada mogu graditi optimizam pred final4 kupa i preostala 3 kola Lige prvaka do kraja godine, u kojima možda mogu uhvatiti priključak u borbi za plasman na final8.

Jadran je imao realizaciju igrača više 8/15. Kad su našli jugovu boljku uglavnom su na taj način išli na realizaciju. Iako su par puta žurili i pokušavali s vanjske pozicije, ali svaki takav pokušaj je Popadić branio. Osim toga i smanjili su broj primljenih golova jer su do sada uglavnom primali 15-16 u ovakvim utakmicama.

 

Jug je s druge strane igrao jako dobro u dosadašnjem tijeku sezone i sada se dogodila najlošija utakmica. Može se uvijek dogoditi utakmica u kojoj je realizacija igrača više 4/14. Posebice što je bilo još dobro izrađenih akcija, ali nije išlo u realizaciji. Spomenimo samo dvije uzastopne na Benića, prvo na lijevom vanjskom na samo 4m i na drugoj stativi, oba puta je Obradović dobro navukao obranu, ali je Anić oba puta obranio. Bilo je to u već spominjanoj drugoj četvrtini kada je očito Jug trebao preloiti utakmicu jer kako je ona odmicala igra je bila sve lošija. Ne znam je li umor razlog, ali bilo je nekoliko zaista velikih padova koncentracije koji se ne bi smjeli događati na ovom nivou vaterpola. Umora i ne bi trebalo biti unatoč brojnim putovanjima u prošlom periodu i jako puno utakmica u malo dana jer Kobešćak stalno jako puno rotira tijekom svake utakmice. Najmanje 3 ogromne greške na otvaranju treće i četvrtine četvrtine kojima su darivali Jadrana i vraćali ga u utakmicu. Opisali smo smo poviše što se događalo u tim trenucima i to se zaista ne smije događati igračima ne samo Juga, nego i dosta manjih momčadi. Popadić je skupio čak 13 obrana (uz još dvije koje mu nismo brojali jer su bile nakon što je blok odradio glavnicu posla i sa suprotne police na isteku četvrtine). Briljirao je u prvoj i trećoj četvrtini. Obranio i peterac. Ali jako puno primljenih golova s krila. Čak 5 s lijevog, od čega neverojatna 3 s istim brojem igrača u polju. Još 3 s desnog krila. S igračem manje, bila su po dva s oba krila, ali čak 3 u bliži kut pored loše držanog bloka (zapamtio sam Macana i Kržića po jednom). Problem je bio i olako zarađivanje cijelog niza isključenja, Xavi na vanjskoj poziciji i u plivanju, Papananastasiou u krilu, Lozina bespotrebno na beku protiv Krapića koji nije tada opasan i još par puta.

Jug je zabio oba igrača više u prvoj četvrtini i onda nanizao čak 5 bez realizacije, ukupno samo 2/12 u zadnje 3 četvrtine. Nakon što je Obradović u prvih 8 minuta zabio 2 gola i još jednom asistirao do kraja se više nije upisao u ove statističke rubrike. Nisam siguran je li opće pokušavao. On je tip igrača koji mora preuzeti i uvijek preuzima odgovornost kad ne ide. Ovaj put nije. Fatović je također zabio u startu, kasnije imao dvije odlične asistencije na Lončara, ali se i on napadački ugasio iako je pokušavao u nekoliko navrata. Lozina puno lošiji nego do sada, kao da mu domaći splitski bazen nije odgovarao. Benić, očito, nakon prvog reprezentativno ljeta, sporo dolazi u formu i njega se očekuje da ubuduće povuče u napadu i ne samo kad neki drugi zapnu. Dobre vijesti, čak i nakon ovakve utakmice, su Lončar i Merkulov. Lončar je zabio oba zicera to odmah izgleda jako dobro. Uz to je zaradio čak 6 igrača više. Merkulov 3 gola, sve „iz igre“. Za jugovu pobjedu je ovaj put on trebao zabiti 6 ili barem 4. Da je zabio onu kontru u kojoj mu je Xavi odmogao, vrlo vjerojatno je bi Jug pobjedio jer je umjesto odlaska na +1 u rekontri Burić donio -1 Jugu.

 

Slijedi veliki derbi Jadranske lige, Mladost dolazi u Gruž i sigurno nas očekuje još jedna velika utakmica u kojoj sada možda uopće nema favorita.

 

4. kolo Lige prvaka – grupa A

Jadran St – Jug Adriatic osiguranje            12:11 (2:4, 3:2, 2:3, 5:2)

Suci: Naumov (Rus), Bianco (Ita)

Jadran: Anić (12), Burić 2, Zović (0), Krapić 1, -, Pejković, Power, Vrdoljak, Visković 3, Delić 2,  Šetka 1, Dužević 3, Sučić. Trener: Ivan Asić.

Jug: Popadić (13), Macan 1, Fatović 1, Lončar 2, Kržić 1, Garcia, Lozina, Merkulov 3, Papanastasiou, Žuvela 1, Benić, Obradović 2, Jarak. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

* zbog brutalitija Butića u prošloj utakmici Jadran je igrao sa samo 12 igrača

Osobne pogreške: Jad 15, Jug 18

Obostrano: Dužević – Macan

Peterci: Jad 0/1, Jug –

Igrač više: Jad (2/4+2/3+1/3+3/4)= 8/15 (53%), Jug (2/2+0/4+1/4+1/4)= 4/14 (29%)

* Jadran je jednom imao 2 igrača više

Obrane: Anić (1/5+6/8+2/5+3/5)= 12/23 (52%), Popadić (5/7+1/4+6/8+1/6)= 13/25 (52%)

Asistencije: Jad 5 (Delić 2, Visković, Šetka i Zović po 1); Jug 6 (Fatović i Xavi po 2, Obradović i Papanastasiou po 1)

Zarađeni peterci i igrači više:

Jad

Krapić: 8iv

Dužević: 53 + 2iv

Šetka i Burić: po 2 iv

Visković i u plivanju: po 1iv

Jug

Lončar: 6iv

Obradović: 4iv

Lozina: 2iv

Fatović i u plivanju: po 1iv