Jadran preko Jadrana među 8 najboljih u Europi

foto: vk jadran split facebook

Jadran je pobijedio Jadrana i izborio plasman među 8 najboljih momčadi Europe. Bila je to utakmica s 30 golova, potpuno jednoobrazna, bez imalo kvalitetnih obrambenih poteza. Na kraju splitski Jadran slavi s 16:14 uz Bukićevih 5/5 golova.

Samo u prve 4 minute obrana gostujućeg Jadrana pokazala je nešto vrijedno ovog nivoa vaterpola. Olakšala im je i domaća ekipa koje je ušla jako loše u utakmicu. U tim trenutcima gosti su presjekli 3 lopte na vanjskim pozicijama i usmjerili još 2 napada na bezopasne šuteve Burića i Čaglja. Međutim, kad se špina otvorila uz ogromni kiks golmana Đurovića, do kraja su primili 16 golova u 28 minuta igre. Neshvatljiva je odluka trenera Radanovića da svog prvog golmana mijenja tek 3 minute prije kraja kada je imao 3/18 ili samo 17% obrana. Primio je više golova koji se ne primaju na ovom nivou, a osim toga se jako loše i postavljao na golu i napadači splitskog Jadrana su mogli potpuno opušteno šutirati ama baš bilo kuda po golu. Stalno je kasnio s reakcijama, i svaki put na isti način, jednom rukom na samoj crti gola pokušavao zaustaviti loptu. S obzirom na to da golman nije ništa pokrivao, teško je dati ocjenu samoj obrani i držanju blokova (ukupno dva blokirana šuta na obje strane). Ali mora se kazati i to da je Jadran HN igrao iznimno plitku zonu jer su oba sidruna, Vrlić i Dužević brzo i odlično uzimali pozicije na dva metra. Radanović je očito pošto poto pokušavao spriječiti spuštanje lopti i isključenja u čemu je i uspio. Splićani su imali samo 6 igrača više, uz odličnu realizaciju 5/6, 83%. Vanjski udarci su dolazili iz bližih udaljenosti, sa samo nekih 5-6 metara, ali tada bi se golman skroz drugačije trebao postavljati na te udarce.
Osim toga Nagaev je propustio u tim uvodnim minutama unijeti dodatnu nervozu u igru domaćina. Novljani su poveli 2:0 i 3:1, a Nagaev je imao još 3 prilike iz koje bi recimo Joković zabio bar dva gola i utakmica bi otišla na 4 razlike u prvih 8 minuta. Još je jednog igrača više dodao ravno protivniku na ruku i Bukić je prvim bolom smanjio na 2:3.

Splićani su nastavili napadačku seriju i otišli na 5:3 s 4 gola u nizu, imali su nekoliko napada za odlazak na +3, kasnije i Dužević sam kao duh na 2m s igračem više pogađa Đurovića što je bio jedini neiskorišteni igrač više. I što je zanimljivo jedini igrač više domaćih u čitavom prvom poluvremenu. Suđenje je bilo vrlo dobro, jednostavno stil igre Novljana je bio takav da su zatvorili sidrune, da se nisu potezali, ali je zato Đuro Radović zabio 3 na zonu, Bukić 2 na zonu itd…

Nakon 5:3 i gosti rade seriju i početkom treće opet vode 5:6, ali u ovoj četvrtini baš svaki šut završava iza Đurovića i splitski Jadran je u tri navrata imao i +3. 12:10 na kraju četvrtine, pa dva brza gola Sladovića i Kholoda, oba na zonu za 12:12 i nešto kasnije i 13:13 tako da je malo više od 4 minute prije kraja sve potpuno izjednačeno. Ipak, Anić je ipak donio nešto svojoj ekipi, bio je solidan u prvom dijelu utakmice s 6/12 obrana, pa je i on dosta potonuo u trećoj, ali na kraju ipak još dvije obrane i za razliku od kolege s druge strane donio nešto svojoj ekipi.

Teško je procijeniti i napadačku kvalitetu ove utakmice kad su obrambeno obje ekipe bile ispod svakog nivoa. Kad je utakmica ovako jednoobrazna, da nema baš nikakve kvalitete u obrani ne može joj se dati prolazna ocjena. Međutim, splitski Jadran je postigao što mu je trebalo, najmanje bod s kojim bi potvrdio prolazak među 8 najboljih. Ionako će do nastavka natjecanja (zadnje kolo je rezultatski, a i svakako drugačije potpuno nebitno) prići više od 3 mjeseca. A igrači će biti u reprezentaciji većinu tog vremena tako da će se igra i forma tada tražiti od početka.

Jadran Split – Jadran Herceg Novi 16:14 (2:3, 3:2, 7:5, 4:4)
Suci: Alexandrescu (Rum), Dervieux (Fra)

Jadran St: Anić, Čagalj 1, Marinić Kragić 4 (1), Biljaka, Butić 1, Pejković, Bukić 5, Kharkov 1, Đ.Radović 3, Vrlić, Fatović 1, Dužević, Marcelić. Trener: Jure Marelja.

Jadran HN: Đurović, Kholod 1 Vučurović, Vukičević, Vujović 1, Danilo Radović 3, Nagaev 6(1), Gardašević 1, Vujičić, Sladović 2, Čaraj, Vasilije Radović, Ilija Radović. Trener: Petar Radanović.

Osobne greške: Jad St 15, Jad HN 8
Peterci: Jad St 1/1, Jad HN 1/1
Igrač više: Jad St (0/0+0/1+4/4+1/1)= 5/6 (83%), Jad HN (2/4+0/1+4/5+1/3)= 7/13 (54%)
Obrane: Anić (1/4+5/7+1/6+2/6)= 9/23 (39%); Đurović (0/2+1/4+1/8+1/4)= 3/18 (17%), Radović (0/1)
Blokovi: Jad St 2, Jad HN 2

Odgovori