Kreće 60. Liga prvaka

foto: https://www.facebook.com/LENChampions

Danas su na rasporedu prve utakmice ovogodišnje Lige prvaka. Radi se o jubilarnom 60-tom izdanju, u kojem će hrvatski vaterpolo predstavljati Jug Adriatic osiguranje i Jadran. Tu je još cijeli niz naših igrača kao i dva trenera Sandro Sukno koji brani naslov s Pro Reccom i Elvis Fatović koji ga napada s Barcelonetom.

Danas kreće prvo kolo grupe A u kojoj su favoriti na kladionicama posloženi na sljedeći način:

2. Pro Recco                     3,00

3. Olympiacos                   4,00

5. Barceloneta                  11,00

10. Jadran                          41,00

11. Radnički                      101,00

13/14. Vouliagmeni         301,00

13/14. Hannover              301,00

15/16. Dinamo Tbilisi      1001,00

Prvi broj označava koji je po redu favorit za osvajanje Lige prvaka, a zadnji koliki je koeficijent ako danas uložite novce. Vidjet ćemo hoće li se na kraju ova predviđanja i ostvariti. Olympiacos je i prošle godine imao sličan koeficijent, 3,00 pa se nije uspio niti plasirati na final8 iako je u prva 4 kola izgledao kao prvi favorit. Barceloneta ima malo bolji koeficijent (lani 15,00), Jadran identičan, a Radnički dosta lošiji (lani 61,00). I Hannover je pao, lani je bio na 201,00.

Odmah u prvom kolu je veliki derbi ove grupe, raspored je sljedeći:

16.00     Dinamo Tbilisi – Barceloneta

18.30     Olympiacos – Pro Recco

19.00     Waspo 98 Hannover – Jadran Split

20.30     Radnički – Vouliagmeni

  • vremena utakmica su po našem vremenu

Olympiacos je doveo novog trenera nakon lanjskog debakla. Otišao je Vlachos nakon 9 godina provedenih na klupi kluba iz Pireja i sada je tu Igor Milanović koji se lani u pola sezone vratio u vrhunski vaterpolo kada je preuzeo Novi Beograd kojega je doveo do finala, do samog kraja, do peteraca kad je Recco ipak bio bolji. I na početku nove sezone, opet ga očekuje isti protivnik.

Olympiacos je u sezoni povratka. Tu su i dalje Bijač i Bušlje. Svi znamo što je naš golman prikazao krajem ljeta u Splitu kada je imao, a vjerojatno, i najbolji turnir jednog golmana u povijesti ovog sporta. Olympiacos je doveo još jednog igrača koji je sazrijevao u Gružu, sada je to Alex Papanastasiou. Pojačali su se i s Vamosem. Ovo je zadnja sezona velikog Filipa Filipovića. Samo godinu mlađi od njega je i Fountoulis (34), a isto godište su i Mourikis i Kolomvos. Genidounias će ove sezone preseliti na lijevu stranu s obzirom na ovakva dva ljevaka, a i Papana koji može po potrebi odigrati na obje strane, a čak je i bolji desno. Od mlađih igrača koji i nema previše, vidjet ćemo kako će Milanović razvijati Grammatikosa (22) i najboljeg igrača Grčke u U19 Gkillasa.

Pro Recco kreće u obranu naslova bez nekih standardnih igrača. Echenique i Ivović su imali operacije ovo ljeto i nisu još spremni. Međutim, pobjedili su Bresciu 7:4 ovaj vikend i pokazali da su već sada u odličnoj formi. Posebice u obrani. Nema puno novih imena, samo Fondelli koji po tko zna koji put pokušava biti dio ove momčadi. Sada s 28 godina se konačno čini spreman. Tu je i reprezentativac, mladi 20 godišnji Iocchi Gratta. Osim Sukna tu je i naš Luka Lončar koji se pretvorio u igrača koji zatvara rupe u momčadi, uskače i kao treći bek i kao drugi sidrun. Di Fulvio, Zalanki, Younger i Hallock su ključni igrači ove momčadi uz cijeli niz odličnih pojedinaca koje je Sukno već lani uklopio u izvrsnu momčad što Recco baš i nije krasilo u proteklom desetljeću kada su uvijek imali daleko najskuplju i na papiru daleko najjaču momčad.

Sigurno i jednima i drugima ova utakmica dolazi malo prerano s obzirom na reprezentativno ljeto, ali sve su to i odlični i iskusni igrači koji već sada mogu i jesu u jako dobroj formi. Utakmica za uživanje.

Jadran je u najavi kazao da su ove godine podigli ambiciju i da žele prolazak na final8. Lani su imali tešku grupu i predali su se i prije početka. Sada ih i kladionice smještaju kao 4. momčad ove grupe. Dosta zaostaju za prve tri momčadi, ali su i puno ispred preostale 4. Otvaraju protiv Hannovera protiv kojeg su se sreli u sezoni 2018/19. Slavili su 15:10 u Splitu pa su poraženi 9:8 u Hannoveru. Jadran nije puno mijenjao, otišao je Harkov, a stigao Zović. Međutim, značajna je to promjena. Rus je bio centralna figura napada, onaj koji najviše ima loptu i koji daje balans igri. Čak i kad je bio loš, kao u finalu prvenstva, obrana uvijek mora biti na oprezu kad je lopta kod njega. Sada su najbolji napadači Marinić – Kragić i Bukić, obojica na lijevoj strani. Zović se, blago rečeno, nije baš iskazao u derbiju u Gružu. Vidjet ćemo može li Butić, koji ima pozitivnu prgavost, držati bar dio tog balansa.

Hannover je puno mijenjao ove sezone i skoro ga se može smatrati trećim hrvatskim klubom. Došli su Bašić, Benić i Lozina. A od ranije su tu Macan i Čorušić. Otišli su Schenkel, Real, dva Brguljana, Muslim, Nagaev i Winkelhorst od kojih su mnogi godinama biti nositelji njihove igre. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ove promjene učiniti Hannover ozbiljnijom i konkurentnijom momčadi za sami vrh ili će ih i dalje mučiti elementarne stvari u obrani protiv najjačih protivnika.

Radnički je malo mijenjao, doveli su Vica da s Vrlićem čini sidrunski tandem i mladog 18godišnjeg Kojića koji je pokazivao veliki potencijal u mlađim reprezentacijama koje je do sada vodio Uroš Stevanović. Sada će trener Radničkog biti i izbornik Srbije, vidjet ćemo hoće li uspjeti uskladiti ove dvije zahtjevne zadaće. Dobili su Novi Beograd u gostima (15:14), a prije koji dan odigrali 9:9 protiv Zvezde. Imali su ranije već i utakmicu kontra Partizana (pobjeda 14:12) koji je dosta ozbiljnija momčad nego što se očekivalo s obzirom na silne odlaske tako da su već imali čitav niz jačih utakmica. Vouliagmeni je doveo Vujasinovića za trenera i ostvario plasman u Ligu prvaka. Kao i Radnički i oni su ekipa sastavljena od većinom mladih igrača, čak i mlađi, samo im iskusniji igrači igre nisu Vrlić, Ćuk, Ukropina i Vico nego Tzortzatos, Woodhead, Kapotsis i Famer pa je razlika u kvaliteti očita.

Barceloneta je u gostima kod Dinama koji je i dalje član Lige prvaka gdje u biti razvija igrače kako bi reprezentacija Gruzije mogla napredovati. Kad dođu na red malo ozbiljniji protivnici pa ćemo koje slovo više o momčadi Elvisa Fatovića.

Odgovori