Novi Beograd potvrdio treću poziciju i izbjegao Pro Recco do eventualnog finala

https://facebook.com/KVKRadnicki/photos

VK Radnički – VK Novi Beograd 11:13 (4:3) (2:3) (3:4) (2:3)

Suci: Schwartz (ISR), Zwart (NED)

Igrač više: Radnički 7/17, N.Beograd 5/10

Peterci: N.Beograd 1/1, Radnički 0/1

Radnički: Dobožanov (9/22), Branković 1, Radulović 1 (0/1), Janković, Ćuk 1, Krug, Ukropina 5, Pljevančić 1, Toholj, Miličić, Lukić 2, Vrlić, Todorovski. Trener: Stevanović

N.Beograd: G.Pijetlović (7/19), S.Rašović 1, Mandić 3 (1/1), Shushiashvili, Vučinić 1, D.Pijetlović 2, Gogov, Jakšić 2, Perković, Vlachopoulos 2, Drašović 1, V.Rašović 1, Joao Coimbra. Trener: Milanović

Iako je za domaće ova utakmica bila bez rezultatskoga značaja Stevanović ju je sigurno želio iskoristiti kao zadnju provjeru pred početak finalne serije u domaćem prvenstvu upravo protiv ovoga rivala. Na drugoj strani, Novi Beograd je mogao jedino pobjedom izbjeći susret protiv Pro Recca već u četvrtini finala na F8. Tako smo dobili još jednu jako borbenu i neizvjesnu utakmicu između ova dva rivala u kojoj je ipak prevagu odnijela kvaliteta ekipe N.Beograda. Radnički se dobro držao do pred sami kraj, u početku uglavnom je imao vodstvo, početkom druge četvrtine i dva razlike (5:3), najviše zahvaljujući obranama Dobožanova koji ih veliku većinu i skupio u ovome periodu, ali i općenito su u obrani uspijevali kontrolirati i vanjsku liniju gostiju i svoja 2 metra. Ono što se za domaće nagovijestilo kao problem još od prve četvrtine bila je realizacija kod igrača više. Golovi iz igre su to u početku nadomjestili ali kasnije, ponajprije izbačajima koje je zarađivao Vrlić, napadi su im većinom i bili uz brojčanu prednost, do kraja su naime imali čak 17 puta igrača više. U takvim situacijama lopta im je išla nedovoljno brzo, često neprecizno pa nisu ni ostvarivali pozicije za povoljnije završavanje tih napada. Izuzetak je jedino bio Ukropina koji je svojih 5 golova zabio upravo kod igrača više (od 7 ukupno Radničkog), još jednom i asistirajući prebačajem Lukiću. Iz igre su u početku funkcionirali bolje, posebice po lijevoj strani odakle su dolazili golovi Radulovića i Lukića, uplivavanje pa gol Ćuka. Kasnije je Radulović dosta igrao na srednjem gdje se nije baš najbolje snašao, Ćuk je već početkom treće četvrtine izbačen s pravom zamjene, Lukić također početkom četvrte. Naravno, ovdje je bila i bitna jako dobra obrana gostiju koja je visoko pokrivala vanjske pucače, žrtvujući izbačaje bekova, ali veoma pokretljiva i kod igrača manje.  Na kraju su Drašović i Vučinić izdržali gotovo do kraja (oba izbačena tek u posljednjoj četvrtini). Podnošljiva cijena za uglavnom umrtvljen napad domaćih. N.Beograd se u napadu uglavnom oslanjao na vanjske šuteve. Dobožanov jeste dosta toga obranio ali Drašović i Vlachopoulos su pogađali sa srednjeg, Jakšić na zonu, S.Rašović s 8 metara, golove su još kod igrača više postigli Pijetlović i Mandić u prvome poluvremenu, što sve govori koliko je teško obraniti napad N.Beograda s toliko potencijalni strijelaca.

Nakon 6:6 na polovici, pad koncentracije u obrani domaćih na početku treće četvrtine odmah je kažnjen s dva gola koja dolaze poslije akcija na 2 metra. Najprije peterac kojega je izborio Pijetlović (realizirao Mandić), potom iz igrača više kojega je isto zaradio Pijetlović a Vlachopoulos iznenadio s desnog vanjskog i Vrlića i Dobožanova. Domaći se nastavljaju mučiti s igračem više (u trećoj četvrtini su ih imali čak 6) ali ni gosti iz iste situacije ne uspijevaju otići na 3 razlike kada Jakšiću na stativi ispada lopta. Bolja realizacija igrača više odmah vraća u igru Radnički, Ukropina s dva gola donosi poravnanje, nakon golova Pijetlovića i Lukića (oba kod igrača više) Mandić ipak donosi prednost svojoj ekipi na kraju treće četvrtine. Na 5 sekundi do njenog kraja Radnički ima još jednoga igrača više, Radulović iz šuta dobiva korner ali u sprintu za loptu Vučinić osvaja loptu a Lukić zbog prigovora dobiva crveni karton. Gosti održavaju prednost od 1-2 gola a vjerojatno presudan trenutak za ishod utakmice je bio promašeni peterac Radulovića kod prilike za poravnanje na polovici četvrtine. Golovima Jakšića (igrač više) i V.Rašovića, sretno od leđa Dobožanova, N.Beograd na minutu i dvadeset prije kraja dolazi do 10:13 i sigurno igra do završetka, do kada još svoj peti gol postiže Ukropina za krajnjih 11:13.

Tako je N.Beograd stigao do trećega mjesta u grupi A pa će mu protivnik u četvrtini finala na F8 biti Marseille. Radnički je okončao europsku sezonu manje-više u skladu s očekivanjima, možda i malo preko (pobjeda protiv Olympiacosa, neodlučeno protiv FTC), na kraju šesti u iznimno jakoj grupi.

Odgovori