Obradovićeva ljepotica za pobjedu nad odličnom Barcelonetom

 

Jug je u derbiju drugog kola pobjedio Barcelonetu 15:13 uz veliku predstavu Paula Obradovića koji je zabio 6 golova sve jedan bolji od drugoga. Utakmicu je obilježila serija Juga 6:0 u trećoj četvrtini s kojom su okrenuli minus 3 u plus 3 i odveli utakmicu na svoju stranu. Izvrstan je bio i Luka Lozina koji je nadigrao zvučnije Lončara, Bodegasa i Tahulla, sidrune 3 osvajača medalja na Svjetskom prvenstu ovo ljeto.

 

 

Gledao sam puno utakmica, ali ovakvih izvedbi kakvu je Obradović imao, jako malo. Najbolje ju je opisati detaljem da na -3 zna on, znaju tribine, znaju i protivnici, svi znaju, da će preuzeti odgovornost, a on opet zabije. Na kraju je imao 6 golova uz samo dva promašaja. Od koji jedan bio šrauba sa 7 metara iz faula, a drugi pokušaj kada je ušao kao sidrun. Ako pogledamo koje je golove zabio Medo to su redom za:

3:5

4:5

5:6

8:8

12:10

15:11

 

Dakle jednom na -3, dva puta na -2, jednom na -1, na +1 i na kraju za zaključenje utakmice 2 i po minute prijeke kraja. Izvještaji kažu da je na tribinama bilo 1000 ljudi, kad je Medo izlazio iz bazena nakon tog zadnjeg gola njih 998 se diglo na noge i glasno zapljeskalo. Samo Zambata i još jedna jugaška legenda nisu :smile:.

Šteta što jedan ovakav igrač već 3 i po godine nije dio reperezentacije. Nedavno u intervju u Emershowu pojasnio da se nesporazum mogao riješiti da je postojala dobra volja s druge strane. Uostalom, potpuno isti nesporazum s Tuckom je imao i Sandro Sukno, što se tada, prije Ria i riješilo.

 

Utakmica je bila izvrsna za gledanje. Domaći navijači dodatno su mogli uživati jer je Barceloneta pokazala svoju kvalitetu koju smo i spomenuli u najavi. Povela je 3 razlike početkom druge, a to ponovila i početkom treće četvrtine. A onda je krenuo jugaški uragan, 6 uzastopnih golova u samo 5 minuta igre. Osim Obradovića, jasno i drugi su bili jako dobri jer se samo tako može pobijediti Barceloneta. Ipak, treba istaknuti Lozinu. Upravo je on pokenuo tu seriju i zabio prva 2 od tih 6 golova. Oba s dva metra. Točnije sa pozicije sidruna jer je kod prvog bio na 5 metara i okrenuo se licem prema golu iako ga je čuvao Perrone. Kod drugog je odlično pratio akciju i bio uporan i pokupio odbijanac nakon šuta Merkulova. Između je oduzeo loptu Mallarachu u obrani na vanjskoj poziciji. Osim ta dva gola po prvi put, barem u nekoj utakmici ove jačine, imao je najviše izborenih igrača više u momčadi, čak 5.

U toj seriji koja je preokrenula utakmicu zabio je Obradović gol koji je sporan. Točnije, neregularan, obzirom da nije izveo loptu prije nego je jednom cimnuo i zabio pored 3 igrača u bloku. Inače je suđenje bilo poprilično loše. Na kraju 35 osobnih, 21 bez lopte. Uz još 7 kontrafaulova (6 Jugovih) dolazimo do 28 bitnih sudačkih odluka u 32 minute igre na mjestu gdje nije lopta. Bilo je to teško ispratiti. Teško je ući u svaku od tih odluka, ali primjerice, prva četvrtina, obje momčadi su imale po 4 igrača više. Realno bi bilo da su imale po 2. A onda bi možda i daljni tijek utakmice bio drugačiji što se tiče intenziteta kontakta bez lopte. Igrači kad vide da suci sude kako su Vogel i Rovida sudili, dodatno potenciraju kontakt i klinč jer znaju da će im se to isplatiti. I do kraja je bio cijeli niz pogrešnih odluka, od spomenutog krivog izvođenja koje je promaklo Vogelu, preko cijelog niza krivih odluka Rovide koji je čak sudio kontrafaul Xaviju na pola igrališta zbog simuliranja?! Osim toga, sudio je isključenje beka protiv Bodegasa bez lopte i dozvolio da mu se doda lopta istog trenutka za laganu realizaciju i situaciju koja je puno bolja od peterca. Većina sudaca ne dozoljava tako brzo dodavanje, ali eto, nađu se neki, ne samo ovaj, koji to dozvole.

Još su tada zabili Lončar – izvrsno dodavanje Xavija i veliki kiks De Tora, pa Fatović iz kontre 3 na 2 uz dobar asist Kržića, te Papanastasiou sa stative s igračem više na asistenciju Obradovića koji je sam i izborio tog igrača više.

 

Nismo u hvaljenju Obradovića istaknuli i da je zaradio 3 igrača više i upisao ovu jednu asistenciju. Njegov antipod, posebice u prvom poluvrmenu bio je upravo mladi Grk. Nije ga išlo, a često je bio u situaciji da upravo on završava akcije s igračem više. Neke i nije morao, ali je preuzimao odgovornost. Čak 4 od 9 jugovih igrača više u prvom poluvremenu je on propustio realizirati. 3 puta šutevi koje je zaustavljao Lopez (jednom je već blok odradio većinu posla), a jednom je pokušao asistirati na stativu na Merkulova, ali loše. Ipak, nije ga to pokolebalo, igrao je dobro u obrani, a i na kraju je zabio jednog igrača više i imao još jednu odličnu asistenciju s lijevog krila na prvu stativu.

U ovoj jugovoj seriji spomenuli smo De Torovu veliku pogrešku, a bile su još tri Mallarachove. Spomenuta kad mu je Lozina oduzeo loptu na vanjskoj poziciji i još dva uzastopna igrača više, od čega je jedan bio i dva igrača  više, je i nerezonski i loše opucao u prečku. Ako tome dodamo da ga je ranije u drugoj četvrtini Fatović efektno, ali po njega i ne baš dobro, Fatović predriblao, te da mu je zabio gol za 1:0 sa stative s istim brojem igača kada je bio uz Fatovića, ali nije gledao loptu (asistencija Xavija s desnog krila), nego Fatovića pa je to ukupno 5 što manjih što većih pogrešaka koje čine veliku razliku na ovom nivou vaterpola.

Ni Tahull nij bio na nivou na kojem smo na navikli gledati (samo 2 zarađena igrača više, bez gola što iz igre što sa stative s igračem više), a Munarriz je zabio prvi i jedini gol tek malo manje od dvije minute prije kraja kada je sve već bilo riješeno. Najbolji pojedinac Barcelonete bio je Aleksić sa 3 izvrsan gola sa igračem više. Posebno efektan je bio treći, nakon 2-3 cima, fenomenalan polušut koji ostavlja golmana bez šanse, a lopta lagano ulazi u gol. Bodegas je također bio dobar, zaradio je 6 igrača više. Doduše, on je igrač kojumu suci nikad ne sude kontrafaul, ma što činio na poziciji sidruna. U najavi smo pisali da je Granados uvijek jako dobar u Gružu, i sada 4 gola. Dosta je čuvao Obradovića. On je to i najbolje radio (u usporedbi s ostalim suigračima) na vanjskim pozicijama, ali je imao velikih problema kad bi ga Medo doveo na poziciju beka. Granados je bio dobar kad je čuvao ostale vanjske igrače, često je dosta dugo ometao razvoj napada već na polovici igrališta igrajući presing bez faula. Upravo je on bio taj koji je iznudio simuliranje Xavija na pola igališta i dok se Xavi raspavljao sa sucem jurnuo u kontru i zabio.

 

Inače, nije bilo puno kontri. Jug je imao tu kada je Fatović zabio iz 3 na 2, a Barceloneta dvije. Obje iz igrača manje, prvi put 3 na 1 kada je Perrone zabio (prethodno nije suđen čisti kontrafaul Fernandeza protiv Fatovića, preplivavanje preko glave) i još kada je Munarriz zaradio peterac. Nova pravila potiču igrače da dosta često proplivavaju, pokušavaju doći na 2 metra i steći prednost jer ih obrambeni tada ne smiju uopće napasti s leđa. Vidjeli smo često takve pokušaje. A i Jug koncepcijski igra na ulaske drugih sidruna.

 

Odlična utakmica sa 28 golova. Cijeli niz izvrsnih. Šteta što nije bilo nešto manje isključenja, posebice bez lopte. To je danas najveći problem vaterpola. Rješenje je tehologija. Video ekrani na bazenima koji će prikazativati svaki duel u reprizi, a sudac koji mora pojasniti svima što je sudio. Npr broj 8 je isključen protiv broja 5 jer je napravio to i to. Pa da mu se smijemo ako je objašnjenje nebulozno. Jer znamo da veći broj nebuloza neće dovesti do nekih sankcija. Recimo, u ovom kolu, ovo je bio daleko najveći derbi. Logično bi bilo da su delegirani najbolji, ili barem neki od top 10 sudaca.

 

Za kraj spomenimo neke pozicijske duele. Jugovi sidruni puno bolji, zabili čak 3 gola iz igre. Zanimljivo Lozina najbolji iako jedini nije reprezentativac i to bolji od sva tri osvajača medalja sa SP-a. Od svih bekova najbolji u obrani je bio Merkulov koji je najduže igrao na toj poziciji. Nekoliko puta, 2-3, je i čisto digao loptu bez faula. Vanjski šut puno bolji Jug, Obradović 4, a s druge strane Granados 1. Igrač više, bolja Barceloneta 9:6 uz još jedan peterac. Kontre 2 gola Barcelonete uz zarađeni peterac, a Jug  1 gol.

 

2. kolo Lige prvaka, grupa A

Jug Adriatic osiguranje – Zodiac CNA Barceloneta              15:13 (2:4, 3:3, 6:3, 4:3)

Suci: Vogel (Mađ), Rovida (Ita)

Jug: Popdić (8), Macan, Fatović 3, Lončar 2, Kržić, Garcia 1, Lozina 2, Merkulov, Papanastasiou 1, Žuvela, Benić, Obradović 6, Jarak. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Barc: Lopez (9), De Toro, Granados 4(1), Munarriz 1, Bodegas 2, Larumbe 1, Aleksić 3, Fernadez, Tahull, Perrone 2, Mallarach, Bustos, Linares (0). Trener: Jesus Martin.

Osobne pogreške: Jug 19, Barc 16

Obostrano: Žuvela – Bodegas

Peterci: Jug -, Barc 1/1

Igrač više: Jug (1/4+2/5+1/4+2/2)= 6/15 (40%), Barc (3/4+1/2+2/5+3/5)= 9/16 (56%) – od čega jednom dva igrača više

Kontrafaulovi: Jug 6, Barc 1

Obrane: Popadić (2/6+3/6+2/5+1/4)= 8/21 (38%); Lopez (3/5+3/6+3/9+0/3)= 9/23 (39%) – Lopez dobio crveni zbog prigovora pa je ušao Linares zadnje 4 minute  i imao 0/1

Asistencije: Jug 6 (Xavi i Medo po 2, Kržić i Papanastasiou po 1), Barc 3 (Munarriz 2 i Perrone 1)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Jug

Lozina: 2 gola + 5 iv

Lončar: gol + 3iv

Obradović: 3iv

Fatović: 2 iv

U plivanju: 2 iv

Barc:

Bodegas: 6 iv

Munarriz: 5m

U plivanju: 3iv

De Toro i Tahull: po 2 iv

Na vanjskim pozicijama: 2 iv

Fernadez: 1iv