Furioznim startom jugaši pobjedili splitski Jadran

Još jedna pobjeda Juga na startu ove sezone, ovaj put protiv splitskog Jadrana 15:11. Ponovno je Obradović bio najbolji i s 5 golova, ukupno 11 u zadnje dvije utakmice, bio najzaslužniji za nova 3 boda. Sve je riješeno na startu utakmice kad je Jug otišao na 5:0.

 

 

Nakon europskih obaveza u petak nakon 4 dana u Gružu je odigran derbi petog kola Regionalne lige. Lani je Jadran iznenadio Juga i uzeo bod, a u Ligi prvaka čak i sva 3. Ovaj put sve je bilo jasno na samom počeku. Jug je krenuo izvrsno u utakmicu i što se tiče napada, a možda još više i obrane jer Jadran nije mogao uopće doći u situaciju da zaprijeti Popadiću. Jug je igrao visoki presing prije povlačenja u zonu zadnjih 10ak sekudi protivničkoih napada, a u napad je takoer bilo poprilično uspješno:

1:0 Obradović zaradio igrača više i sam realizairao s lijevog vanjskog

2:0 Merkulov u polukontri 5 na 4, Krapić kasni

3:0 Papanastasiou nakon tranzicije s lijevog krila od bloka Šetke

4:0 Papanastasiou na zonu s dv

5:0 Fatović s igračem više s lijevog vanjskog

 

Tek na kraju četvrtine, prvo peterac za Jadran kojega Butić ne koristi pa gol Viskovića koji je na počtku utakmice bio dosta dugo na klupi i u biti njegovim ulaskom Jadran je postao ozbiljniji takmac. Izvrsno je bilo i suđenje u prvoj četvrtini, dva igrača više za Juga, oba očigledna i čisti peterac za Jadrana i bez iti jedne čak i krive odluke u laganom faulu na vanjskim pozicijama. Sudili su Štampalija i Copić.

 

U drugoj četvrtini Jadran je malo došao sebi, a i Kobešćak je očekivano dosta rotirao u tom trenutku. Na početku četvrtine zaigrao je i Ljepava koji je novi mladi igrač koji kroz ulaske i u derbijima pomalo skuplja iskustvo. Žuvela je pogriješio i Dužević mu je zabio sa dva metra, a Papanastasiou je nastavio s napadačkim pogreškama iz prošle utakmice: presječeno mu dodavanje na vanjskoj poziciji, loš šut na ne do kraja postavljenu obranu u začetku igrača više.

Obradović je također nastavio sa izdanjem protiv Barcelonete 4 dana ranije, zabio je još dva gola prvo iz tranzicije sam na 2m, pa iz faula s desnog vanjskog. Međutim u obrani je dva puta kasnio s blokom na igraču manje na golove Jadrana s lijeve strane.

Treba istaknuti gol fenomenala gol Burića za 7:4 s Papanastasioum koji ga napada, uspio s vode odlično pogoditi prečka gol. Uzvratio je Benića efektnim golom i kvalitetnim šutem s desnog krila na zonu na prvu iako bi Anić morao bolje reagirati kod ovakvih udaraca.

Za razliku od Lige prvaka prije 4 dana, sada Copić vraća loptu nakon brzog dodavanja na sidruna nakon isključenja bez lopte. Dobili smo objašnjenje da su suci dobili upute da se to više ne radi. Uz još neke li-la situacije (suđeni kontrafaul Lončara, nedosuđeni peterac za topljenu loptu Popadiću itd…) pao je nivo kvalitete suđenja u drugoj četvrtini. Ali ono što smo vidjeli u prvoj je pokazalo koliko je u biti jednostavno suditi u vaterpolu. Ono što se događa iznad vode i ono što igrači demonstriraju da im se čini ispod vode.

Na poluvrijeme se otišlo s 10:5 u jednoj ravnopravnoj utakmici od polovice druge četvrtine.

 

Treća četvrtina donijela je pad u napadačkoj igri Juga, a i Jadran se uklopio. Bio je jedan period igre kada je bilo 4-5 kontri pa rekontri u nizu. Prvo je Jadran loše reagirao, pa je u rekontri Papanastasiou loše reagirao, stigao mu je Zović izbiti loptu iz ruke iako je imao 3 metra prednosti i po novim pravilima je dovoljno ući ispred obrambenog koji te više ne smije napadati. Fatović je u tom dijelu imao najbolju situaciju, ali promašuje kontru 4 na 3, točnije brani Anić. I na kraju zabija Delić iako je to u stvari bila situacija 3 na 3, ali je Krapić malo potegao Benića i spriječio ga da pređe na Delića. Iz sudačkog dijela izdvajamo veliku greška Štampalije koji je sudio isključenje Macana za lagani faul na 4-5 metara kad Krapić moli Boga da iznudi faul je se vanjski igrač spušta pokupiti loptu. Niti ima intenziteta u duelu, niti je prilika za gol ili okretanje niti je sidrun u nekoj ne samo dominantnoj poziciji nego bilo kakvoj situaciji koja bi nešto obećavala. Faul jest bio, ali samo obični faul. Najgore situacije, kad bek odlično odigra i umjesto da ga se nagradi biva kažnjen.

 

Zadnja četvtina opet dosta golova, po 4 s obje strane. Najbolji gol na utakmici zabio je Obradović i taj gol možete vidjeti na videu:

 

 

 

 

Bio je to peti gol iz pet udaraca u ovoj utakmici. Ako je povežemo s prošlom to je čak 11. gol iz 13 pokušaja (ponovimo da su jedina dva promašaj bile šraube). Fenomenalna forma. Još je dva puta asistirao Macana na stativu s igračem više, jednom je bio gol, drugi put je Anić zatvorio. Napravio je Papanastasiou još dvije pogreške s igračem više, prvo opet kriva asistencija na stativu i na kraju još jedan loš št s krila. Mladi Grk je u početku sezone van napadačke forme. A i čini mi se da bi morao malo ojačati noge, da uspije ostati nešto duže u zraku poput recimo Granadosa. Pop je primio dva gola iz daljine od Viskovića i Zovića kakva ne bi trebao u ozbiljnijim situacijama.

 

Na kraju 15:11 uz loš početak Jadrana, kao i izvrstan Juga. Kasnije je to izgledalo kao da Jug drži razliku jer svaki put kad bi Jadran došao na -3 Jug bi brzo i jednostavno uzvratio i otišao na +5. I Fatović je opet zabio 3 gola. I neke druge manje dobre stvari put napadačke igre Papanastasioua, grešaka Žuvele u obrani, primljenog gola preko Macana na beku, pa i Benićevog izostanka šuterske forme, su se ponavljale kao i u nekim prehodnim utakmicama na početku ove sezone.

Jadran u ovakve utakmice mora ući puno jače, koncentriranije i spremnije za nadigravanje u svakom segmentu. Posebice što se tiče borbenosti. Visković je pokazao nazanake buđenja iako on može i bolje. Posebice moraju puno bolje s igračem više jer su jako loše izrađivali situacije s iznimkom dvije akcije kad su uspjeli iskoristiti lošiji blok.

 

Jug Adriatic osiguranje – Jadran Split        15:11 (5:1, 5:4, 1:2, 4:4)

Suci: Štampalija, Copić

Jug: Popadić (9), Macan 1, Fatović 3, Lončar, Čulina, Garcia 1, Lozina, Merkulov 2, Papanastasiou 2, Žuvela, Benić 1, Obradović 5, Jarak, Ljepava Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Jadran St: Anić (9), Burić 2, Zović 1,  Krapić 1, Butić (0), Pejković, Power, Vrdoljak, Visković 2, Delić 2, Šetka 2, Dužević 1, Sučić, Borovčić Kurir. Trener: Ivan Asić.

Osobne pogreške: Jug 10, Jad 10

Peterci: Jug -, Jad 0/1

Igrač više: Jug (2/2+2/3+0/1+1/4)= 5/10 (50%), Jad (-+2/3+1/3+0/3)= 3/9 (33%)

Obrane: Popadić (2/3+4/8+1/3+2/6)= 9/20 (45%), Anić (1/6+2/7+3/4+3/7)= 9/24 (38%)

Golovi s 2m, izboreni peterci i igrač više:

Jug:

Obradović: gol + 2iv

Lončar: 3iv

Lozina: 3iv

Benić: 1iv

U plivanju: 1iv

Jadran:

Krapić: gol + 5m + 3iv

Burić: 2iv

Dužević: gol

Visković: 1iv

Šetka: 1iv

Plivanje: 1iv