Preokret Brescie u Splitu protiv vrlo dobrog Jadrana

Jadran je izgubio od Brescie na Poljudu 15:14 u utakmici koju možemo podijeliti u dva dijela i koju su mogli već tada 2 i po minute prije kraja druge četvrtine prelomiti na svoju stranu i povesti 5 razlike. Međutim, nisu uspjeli i bočna M zona ih je u „uneredila“ u idućih 8 minuta Brescia radi seriju 6:0 u odvodi utakmicu na svoju stranu.

Utakmica se može podijeliti na točno dva dijela. Ključni momenat, odnosno prekretnica dogodila se 2.42 do kraja druge četvrtine kada je Marinić – Kragić imao priliku iz polukontre povećati prednost na 5 razlike na 10:5. Međutim, Tešanović je obranio, Kragić je odmah isključen i u rekontri 3 na 2 Di Somma smanjuje na 9:6. Bio je to početak serije u kojoj je Brescia u točno 8 minuta napravila 6:0 i tada praktički upisala još jednu pobjedu.

Jadran je odlično ušao u utakmicu. Igrač više bio je savršen čitavo poluvrijeme 4/4. Prvoga su promašili na startu treće četvrtine, baš nakon time outa Smodlake. Potpuno promašen time out. Ne zbog do tada savršene realizacije, nego je napad bio u potpunosti postavljen, a bio je to tek drugi napad u trećoj četvrtini i igrači su bili i odmorni i spremni za nastavak dosadašnje 100-tne realizacije. Kad su kola već otišla nizbrdo, 2 i po minute prije kraja ove četvrtine, nakon te spomenute serije 0:6 Smodlaka zove drugi time out, neposredno nakon primljenog gola za 9:11. U očekivano neizvjesnoj završnici ostao je bez moćnog oružja, 15 sekundi koji mu trebaju da igrači dođu u napad.

Taj prvi dio utakmice Jadran je zabio 4 igrača više, peterac, dva gola sa sidruna (Dobud i Dužević po jedan), odlično uplivavanje Kragića na drugu stativu i odličnu akcije Butić (DV) – Bukić (LK) koji mu je asistirao, te Harkovljev gol na zonu. Igralo se lepršavo u napadu. Sidruni su briljirali, dva gola, peterac, a pomagao je jako dobro i Pejaković svojim ulascima kao drugi sidrun. Anić je imao preko 50% obrana u tom trenutku.

Međutim, taj prelomi trenutak kada se umjesto na +5 otišlo na +3, donio je i velike probleme u napadu. Brescia je još pliće zaigrala M zonu, gdje se pomaže s bočnih pozicija. Desni vanjski, a i srednji su često bili u raskoraku gdje se nisu znali dobro pozicionirati čitav napad, već su od samog postavljanja u lepezu vodili brigu kako zatvoriti kontru. I unatoč tome, u tom ključnom periodu Brescia je zabila dva gola iz kontri 1 na 0 nakon te M zone te jednom iz kontre 3 na 2 koja je nastala jer je u plivanju napravljena mala prednost pa je jedan domaći igrač i isključen. Prethodno su zabili još dva puta iz polukontri. Puno previše primljenih golova iz tranzicije za jednu utakmicu.

Kad je Brescia povela 9:11, stalno je vodila 2 razlike, jednom čak i 3 10:13. Međutim, 34 sekunde prije kraja Harkov je velike daljine smanjio na 14:15. Brescia je samo trošila vrijeme, a i to nije dobro radila jer je umjesto na 4, loptu predala na 8 sekundi prije kraja. Već su u napad otišla 3 para igrača i Bukić je pokušao sa 7-8 metara, ali je Tešanović odbio u korner.

Već smo spomenuli Jadranove sidrune koji su napravili jako dobar posao. Uključujući i Pejakovića koji im se priključivao. Anić je bio vrlo dobar, jer je skupio 12 obrana, a dobar dio golova je primio iz kontri (5), peterca (1), s 2 metra (4 – 1 sidrun + 1 odbijanac nakon uplivavanja i 2 sa statve s igračem manje); čak 10. Imao je jedan kiks kad mu je lopta prošla ispod ruke na šut iz veće udaljenosti, ali je u globalu bio vrlo dobar. Harkov je zabio 3 gola, imao je još par ne baš dobrih šuteva. Bukić je dodao dvije jako dobre asistencije na stative i to ne s igračem više, ali je osim toga ostao dosta dužan. Nije zabio, još je dva puta pokušao s igračem više na stativu, nije prošlo. Marinić Kragić je također zabio 3 gola (jedan peterac), ali uz ovaj promašaj koji je puno toga promijenio, imao još najmanje jedan nerezonski pokušaj s igračem više odmah u startu napada koji nije prošao. Nakon tih uvodnih 4/4 do kraja utakmice Jadran je imao 2/6 igrača više.

Brescia je još jednom pokazala kvalitetu. Izgledala je loše i izgubljeno u prvih gotovo 14 minuta, ali su onda prilagodili igru i okrenuli mlin na svoju stranu. Nisu ponudili ništa novo, onu tu vrstu M zone, gdje se igrač bočno povlači s desne strane obrane igraju već neko vrijeme. Ali su to doveli do savršenstva i protivnik mora biti jako spreman na koji način će odigrati svoj napad, a da u slučaju promašaja ne bude iskontriran. Đorđe Lazić je bio također odličan na sidrunu, gol pored Čaglja, zarađeni peterac i 5 igrača više. Danas Tešanović nije imao specijalno dobar dan. Jest upisao 8 obrana, ali bilo je situacija kada je lopta ulazila kroz njegov prostor ili iz velike udaljenosti. Ipak, ona polukontra na -4, plus obrana na samom kraju daju njegov značajni doprinos. Svi ostali su doprinijeli s pokojim detalje, a najviše najstariji Cristian Presciutti koji će ove godine napuniti 40, a stalno uplivava te je zabio 3 od zadnjih 6 golova Brescie. Uplivavajući na prvu stativu, pa s igračem više s desnog vanjskog, te na kraju odličnu parabolu kada je također odličnim kretanjima ostao na neki način sam u postavljenom napadu 6 na 6 na lijevom vanjskom na samo 5 metara od gola.

Jako zanimljiva utakmica, s dosta kvalitetnih poteza s obje strane u kojoj je Jadran pokazao najviše u ovogodišnjoj Ligi prvaka i odigrao al pari s momčadi koja je do sada možda čak od svih 16 momčadi pokazali najviše. Zanimljivost da je sudila Ruskinja Svetlana Dreval i pokazala se u puno boljem svjetlu nego ogromna većina muških kolega.

8. kolo Lige prvaka

Jadran – AN Brescia        14:15 (4:2, 5:5, 1:6, 4:2)

Suci: Margeta (Slo), Dreval (Rus)

Jadran: Podrug, Burić, Marinić Kragić 3(1), Čagalj 1, Butić 1, Pejković, Bukić, Kharkov 3, Delić 1, Dobud 2, Šetka 1, Dužević 2, Anić (12). Trener: Mile Smodlaka.

Brescia: Tešanović (8), Dolce 1, C. Presciutti 3, Bicari, Lazić 2, Vapenski 1, Renzuto 2, Gianazza, Alesiani 1, Luongo 2(1), Di Somma 2, Gitto 1, Gianazza. Trener: Alessandro Bovo.

Osobne pogreške: Jad 12, Bre 11

Peterci: Jad 1/1, Bre 1/1

Igrač više: Jad (2/2+2/2+1/5+1/1)= 6/10 (60%); Bre (1/3+2/4+2/2+1/3)= 6/12 (50%)

Obrane: Anić (2/4+4/9+1/7+5/7)= 12/27 (44%); Tešanović (3/7+1/6+3/4+1/5)= 8/22 (36%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Dobud: 2 gola + 2iv

Lazić: gol + 5m + 5iv

Dužević: gol + 5m + 2iv

Pejković i Bicari: po 2 iv

Odgovori