Pro Recco preokrenuo protiv Marseillea

Odličan je bio Marseille u prvom nastupu, ali je Pro Recco smogao snage i preokrenuo utakmicu za pobjedu 11:9. Nešto prije polovice treće četvrtine bilo je 4:7 i činilo se da je veliko iznenađenje na pomolu.

Pisali smo u najavi, čim imaš svjetsku klasu u svojim redovima, nitko protiv tebe nije apsolutni favorit. Prlainović je ove sezone došao u Marseille. Ne da tamo završi karijeru, nego da francuski klub po prvi put u povjesti postane prvak Europe. I večeras su pokazali da im i ne nedostaje baš toliko puno. Jasno, ovo je prvo kolo, nije previše bitna utakmica, ali i samim igračima Marseillea treba spoznaja koliko su blizu ili daleko od najboljih. Nema boljeg testa od Pro Recca.

Pro Recco je poveo u prvom napadu, Ivović je zabio sa stative s igračem više. Ali tek u prvom napadu zadnje četvrtine, preko Youngera (na zonu sa srednjeg vanjskog) ponovo vode, 9:8. U međuvremenu je Marseille završio prvu četvrtinu sa 2:3. U drugoj odjurio na 2:5, vodio i 3:6 i 4:7 skoro do pola treće četvrtine. Tada su pali u igri i Pro Recco radi seriju 6:1.

Nakon tog prvog igrača više, Pro Recco do poluvremena promašuje idućih 5. Čak dva puta nisu ni šutirali, a skoro ni treći kad su pomalo napamet gurnuli sa desnog krila na prvu stativu. Još je jednom bio blok i jednom brani Lazović. S druge strane Marseille ima igrača 3/3 do poluvremena. Sva tri su zabili sa stative, što im je inače jača strana. Prvo je Kovačević asistirao s desnog krila na Spaića na prvu stativu i lopta od bloka vara Bijača. Pa je Camarasi na drugu stativu dodao Vukičević na isteku napada, Bijač brani, ali odbijanac opet posprema Camarasa. I treća akcija, Prlainović je na lijevom krilu dva puta s loptom zavukao skroz do linije, i kad je drugi put vidio da je Vernoux malo slobodan bacio mu visoku loptu koju ovaj sa metar od gola zakucava iza Bijača.

U drugom dijelu utakmice Recco ima 4/7, a Marseille 2/6 igrača više. Pro Recco je prvo realizirao akciju s 2 igrača više (Mandić), pa je Mandić ostao na 1.stativi i izvukao se na nekih 3 metra i obrana Marseillea se nije dobro postavila pa je dobio loptu s lijevog vanjskog od Di Fulvia. Kasnije je i sam Di Fulvio zabio na netipičnoj poziciji kao desni vanjski. Igrač s njega je dosta pomagao prema krilu, prema Mandiću tako da je najboljem talijanskom igraču ostalo previše prostora što odmah i koristi. Jednom kasnije je bila slična postavka, ali je ovaj put Di Fulvio odlučio ostati visoko na 7 metara pa je Lazović tada obranio. I još jedan gol s igračem više, zabija Presciutti s druge stative kada je srednji u obrani kasnio pa je Crousillat ostao sam protiv stative i Ivovića na krilu i kad je kapetan Pro Recca ušao blizu i Hugo je morao malo više izaći na njega, lako je preko suparnika asistirao Presciuttiju.

Marseille je zabio preko Vukičevića nakon brzog protoka lopte i zavlačenja u desno. Ante je sa lijevog vanjskog došao na srednjeg i na dodavnje s desnog vanjskog na prvu šutirao desno nisko. Iza toga Bijač brani Đurđiću s lijevog krila, a Crousillat šutira u blok nakon što se sa desnog izvukao prema vani. Četvrtu akciju su također šutirali u blok sa jedne od dvije vanjske pozicije, ali se lopta ponovo vraća i Vukičević dodaje do Crousillilata koji se izvukao s krila u 3-3 i zabija kroz uši. U zadnjoj četvrtini obje prilike ostaju neiskorištene. Opet je bio pokušaj asistencije s lijevog krila (opet zavlačenje do linije) na stativu, kao i zavlačenje desnog krila do linije i asistencija na Camarasu na prvu stativu, ali Bijač brani.

Marseille jako puno akcija pokušava završiti sa stativa. Zavlače s obje strane, čak češće s lijevog krila prema unutra. Ako Crousillat ostane na krilu, onda se on u pravilu izvlači u 3-3. Jasno ponekad zavlače i u desno, pogotovo što na lijevoj strani imaju Vukičevića i Prlainovića na kojega danas nije išla niti jedna akcija s igačem više. Vjerojatno i što su ga igrači Pro Recca pazili više nego druge.

S igračem manje pokušavaju izlaziti prema igraču s loptom i kad je Pro Recco u par navrata stao usko, blizu, onda su to još lakše radili. Možda je zato Di Fulvio onaj spomenuti put stao na 7 metara iako su situacije kad je Mandić na krilu bile takve da je vanjski igrač bočno pomagao. Marseille je Mandića stavio kao kariku koju će pokriti s igračem manje, pa su ostali imali malo više prostora.

Pro Recco je zabio 4 gola na zonu, dva sa srednjeg (Ivović i Younger), dva sa lijevog vanjskog (oba Di Fulvio). Uz zadnji gol kada je Younger bio na dva metra, pa su ga malo bočno čuvali što je Di Fulvio iskoristio za odličnu asistenciju na ruku. Marseille je igrao plitku zonu, odnosno zonu sa sve tri vanjske pozicije, nekad se uključivao i igrač protiv desnog krila, čak i kad je ljevak Echenique bio na toj poziciji. U nekoliko navrata su igrali i M zonu, odnosno takva zona s 3 vanjska igrača istovremeno bi se lako transformirala u M zonu. Protiv ekipa koje nemaju takve šutere na svim pozicijama takva obrana će biti još učinkovitija. Ovdje su čak 4 puta kažnjeni na taj način. Ali realno, bekovska linija je najlošiji dio ekipe i momčad Miloša Šćepanovića mora igrati poprilično plitku zonu. I ovako im je Dobud zadavao jako puno problema.

S druge strane i Marseille je zabio 4 gola „iz igre“. Prlainović dva na zonu, Kovačević iz odlično izigrane kontre. Tj. bila je situacija 6 na 5, Dobud je kasnio, ali obrana je slabo preuzimala. Između ostalog jer su igrači Marseillea, Prlainović (lijevi vanjski) i Crousillat (desno krilo/vansjki) pravovremno dobili loptu i jednako pravovremno dodali je dalje. Na kraju je Kovačević ostao sam na prvoj stativi, a Dobud ga je pokušavao stići bez da mu je netko pomogao i ostavio mu nekog igrača u vanjskoj liniji kojega bi lakše pruzeo. I još je Camarasa zabio sa dva metra protiv Presciuttija.

Igrači koji su najviše iznenadili su redovima Marseillea bili su Lazović i Camarasa. Prvi je upisao 9 obrana, nekoliko odličnih i ovo mu je bila utakmica na gornjoj granici mogućnosti. Camarasa, nominalno treći sidrun, zabio je gol (plus gol sa stative) i zaradio 3 od 9 igrača više svoje momčadi. Nisu oni bili najbolji, ali nisam očekivao njihov ovoliki doprinos u igri svoje momčadi. Onaj koji mora više je Vukičević. On je jedan od nositelja igre Marseilla, pogotovo u napadu. Plus igra s Prlainovićem na istoj strani i uvijek će dobiti bar malo više prostora. Vernoux je bio jako dobar. Igrao je i beka, i vanjskog i na sidruna. Zaradio je isto 3 igrača više. Još jednom podsjetnik, momak ima 18 godina. Puno lopti je potrošio i Crousillat, zabio jedan gol.

Marseille je pao u zadnjem dijelu utakmice jer nema toliku širinu u momčadi kao protivnik. Pro Recco je igrao u istom, visokom ritmu od početka do kraja, a Marseille je malo pao. Problem je i taj što je na 11 igrača previše potrošiti 3 na sidrune. To je i Rudić pokušavao u Reccu pa nije dobro završilo. Svaki sidrun koji ne može odigrat barem 2 i po četvrtine bez ikakvih problema, nema što tražiti na ovom nivou. A i mnogi i ne mogu pokazat sve što znaju ako ih se rotira s još dvojicom. U takvoj rotaciji Vernoux pati jer ga se koristi svukuda. Odličan je plivač pa može igrati i druge pozicije, ne samo sidruna. Ali možda bi bilo bolje da ga se razvija kao sidruna, obzirom da nema šutersku kvalitetu za vanjske pozicije.

U Pro Reccu najbolji je bio Di Fulvio. 3 gola i 3 asistencije. Dva na zonu kao i Prlainović. Na mjestu trenera Hernandeza malo bih drugačije postavio igru, ali i nije lako sve te zvijezde uklopit, a da svi budu zadovoljni sa svojom ulogom. U prvom dijelu Di Fulvio je bio malo manje u prvom planu, a kad je preuzeo konce u svoje ruke onda se i rezultat promijenio u korist Pro Recca. Već smo spomenuli da se na Mandića više pazilo tako da nije zabio nego s 2 igrača više, iz peterca i sa stative s igračem više. Odličan je bio i Dobud. Zaradio je 5 igrača više. Bijač 11 obrana, nekoliko u svom stilu, sa stativa. U trećoj i četvrtoj četvrtini čak 7 obrana (7/10, 70% obrana). Obojica bitne i važne karike u pobjedi svoje ekipe.

Zanimljiva utakmica u kojoj je Marseille imao prednost. Iznenađujuće čak 3 gola kroz period od 6-7 minuta. Znali smo da su dobri, ali ipak ne da će biti ti koji će držati rezultatsku kontrolu. Na 10:9 obranili su igrača manje i krenuli u napad. Gruzijski sudac, koji je poznat po ridikuloznim motima, Levan Berishvili odmah je sudio kontrafaul, čim je mladi Vernoux došao na poziciju sidruna. Nije dao priliku da Marseille na kraju dođe u mogućnost izjednačenja. Bilo je to 40 sekundi prije kraja i u zadnjem napadu je Youger zabio za končanih 11:9.

Marseille nakon ovakve utakmice već u 15.15 očekuje novi težak ispit, protiv Juga. Potpuno suludo da se pred igrače postavljaju takvi zatjevi, da u tako malom razmaku igraju tako naporne i zahtjevne utakmice.

1.kolo Lige prvaka

Grupa A – Rim

Pro Recco – CN Marseille             11:9 (2.3, 2:3, 4:2, 3:1)

Suci: Brishvili (Gru), Ortega (Špa)

Pro Recco: Bijač (11), Di Fulvio 3, Mandić 3(1), Figlioli, Younger 2, Hallock, N. Presciutti 1, Echenique, Ivović 2, Figari, Dobud, Luongo, Negri. Trener: Gabriel Hernandez.

Marseille: Lazović (9), Spaić 1 Olivon, Čučković, Prlainović 2, Vernoux 1, Crousillat 1, Đurđić, Marion-Vernoux, Kovačević 1, Vukičević 1, Camarasa 2, Hovhannisyan. Trener: Miloš Šćepanović.

Osobne pogreške: Recco 9, Mar 15

Peterci: Recco 1/1, Mar –

Igrač više: Recco (1/2+0/4+3/4+1/3)= 5/13 (38%) (jednom 2 igrača više), Mar (2/2+1/+2/4+0/2)= 5/9 (56%)

Obrane: Bijač (4/7+0/3+3/5+4/5)= 11/20 (55%), Lazović (1/3+3/5+2/6+3/6)= 9/20 (45%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci igrač više:

Recco:

Dobud 5iv

Hallock 3iv

Younger: gol

Di Fulvio, Presciutti i Mandić po 1iv

*peterac i jedan igrač više s krila se nije vidjelo na tv-u ko je zaradio

Mar:

Camarasa: gol + 3iv

Vernoux: 3iv

Spaić: 2iv

Čučković: 1iv