Pro Recco prvi finalist

https://www.wpdworld.com/

Pro Recco je ušao u drugo finale u zadnjih 6 godina, pobjedili su Barcelonetu 12:10 ponajprije zahvaljujući Mandiću koji je zabio 4 od prvih 8 golova Recca, u razdoblju kada je Barceloneta bila bolja. Kasnije se i sudački kriterij promijenio, a i opet su zakazali isti igrači katalonske momčadi.

Barceloneta je u ovu utakmicu ušla fenomenalno. Jest da je Recco poveo i vodio 1:0 i 2:1, ali čitavu prvu četvrtinu bila je to nevjerojatna igra Perronea i ekipe. Gol za 2:2 je čista poezija vaterpola, ponajviše zbog Perronea. On je kao srednji vanjski u svom stilu cimao, gledao golmana, u niti jednom trenutku nije pogledao prema Fernadezu na desnom krilu i onda u jednom trenutku, i dalje gledajući Bijača dodao idelanu loptu, milimetarski precizno na suigrača na desnom krilu. Fernandez se uklopio u izvedbu, bio je idelano postavljen i jednako idealno je na prvu pogodio u bliži kut. Kasnije je dodao još jedan gol s iste pozicije s igračem više, uz jedan gol Perronea i Granadosovu kontru, Barceloneta je povela 4:2. Međutim, ili je ovo bio nadrealno dobro i nemoguće brzo ili je Barceloenta već u drugoj četvrtini smanjila ritam. Nisu više u svakom plivanju jurili u leđa protivnika.

S 3 uzastopna gola Recco okreće na 5:4, ali Barceloneta još jednom ide na +2, 5:7. Taj sedmi gol je bio poseban, Aleksić u svom stilu. Cimao je 3 puta na nekih 8 metara, možda i kap dalje. I onda je pustio polušut u svom stilu, Bijač nije imao šanse.

U drugom dijelu utakmice ponajprije Talijani u redovima Recca puno više jašu po protivnicima, a omjer isključenja se drastično promijenio na štetu Barcelonete. 4-7 u prvom poluvremenu mijenja se u 6-4 u drugom. Uz očiti, a nesuđeni kontrafaul Di Fulvia u zadnjoj sekundi treće četvrtne s kojim je Recco otišao s +2, 10:8. Toliko je očito odgurnuo Munarriza prije šuta da bi to i Gabi Hernandez sudio.

U zadnjoj četvrtini jo jedan magičan potez Perronea, plivao je u napad i izbjegao Madiću iz pažnje, dobio loptu na lijevom krilu i fantastično pogodio ispod Bijača za 10:9. Ali je uskoro Aicardi sretno pospremio odbijanac s igračem više pa Figlioli uz jako lošu reakciju Lopeza za 12:9 i utakmica je bila riješena polovicom zadnje četvrtine.

Barceloneta je počela nevjerojatno dobro, ali je puno griješila u obrani i u tom prvom dijelu. Previše prostora su ostavljali Mandiću koji je najopasniji igrač Recca. Trebali su njega malo više paziti. Osim toga Figlioli je zabio kada je M zona bila loše postavljena, Hallock sa stative s igračem više iako je loptu skroz krivo dobio na vodu. Uz to i pojedinci nisu imali svoj dan. Lopez je bio loš, a Munarrizu se već ponavlja da je u najvažnijim utakmicama nevidljiv. Nije zabio nijedan gol, a kasnije je izgubio i sigurnost. To se dogodilo, što inače nije običaj, čak i Granadosu. Međutim, dva pokušaja iz faula njih dvojice su bila dosta indikativna. Obojica su šutirala preko gola, a oba puta je obrambeni igrač bio baš onoliko malo preblizu, da  omete šut, a da sudac i ne sudi izbačaj. Tj da mu nitko ne prigovori to pod očiglednu grešku, a realno je trebalo biti isključenje. Takve situacije, i nekakva ometanja prilkom plivanja su ono što treba kažnjavati, a ne beskonačna isključenja bez lopte koja se inače sude. Na kraju, ako zanemarimo kontru i peterac, Munarriz i Granados 0/12, obojica po 6 promašaja. Ne može Barceloneta do pobjede u ovakvoj utakmici uz takav učinak njih dvojice.

Perrone je još jednom pokazao klasu, ali ovaj put je imao previše neraspoloženih suigrača. Kasnije je i igrač više postao lošiji, čak i kad bi protok lopte bio odličan nije bilo realizacije. Od 11 situacija realizirali su 5. Ali jednu preko peterca, a dvije kad su imali 2 igrača više. Tako da su ostali na 2/8 u klasičnim akcijama s igračem više.

Pro Recco je imao i dosta sreće. Dva gola, Aicarijev i Echeniqueov su plod sreće koja se rijetko ponavlja. Hallockov slično. Imali su dvije kontre, jednu je Luongo realizirao (isto je Lopez to mogao bolje zatvoriti jer je šut bio dosta iskosa), a u drugoj je Di Fulvio zaradio peterac. Mandić ih je držao u prvoj polovici utakmice kada je Barceloenta bio bolja. Ponovo Dobuda nije bilo u sastavu. Ne znam koji je točan razlog, ali Aicardi i Hallock su osjetno lošiji igrači i nisu se mogli nositi s obranom Barcelonete. Bijač je upisao 7 obrana i nije bio prevaga, iako nije primao golove poput Lopeza koji se baš moraju obraniti. Također, i ostali igrači Recca, nositelji igre, nitko od njih nije pružio takvu utakmicu da ih se može izdvojiti. Ali ih je u Pro Reccu puno i kad Di Fulvio, Younger, Figlioli i Echenique imaju potez ili dva, onda to donese 6 golova. Ivović nije bio baš raspoložen, posebno u napadu gdje se i ne sjećam da je i šutirao. Ali na sve ovo, Pro Recco ne daje priliku za lagane golove ili to radi jako rijetko. Da bi njima zabio moraš se dobro namučit i napraviti odličan potez. To jako troši svakog protivnika.

Završava era Jesusa Martina u Barceloneti. Nije uspio odvesti ekipu do još jednog naslova. Uz gore spomenute, zaboravio sam na Mallaracha. To je jedan od većih problema Barcelonete, iako su ovu utakmicu uglavnom igrali bez ljevaka. Ali gledajući zadnjih 4-5 godina, on je najčešće bio taj koji bi bio najlošiji u ovakvim utakmicama. I sad je zabio samo jedan potpuno nebitan gol na kraju.

Polufinale Lige prvaka – Final8 Beograd

Pro Recco – Barceloneta              12:10 (2:4, 4:3, 4:1, 2:2)

Suci: Alexandrescu (Rum), Stavridis (Grč)

Pro Recco: Bijač (7), Di Fulvio 1, Mandić 4(1), Figlioli 2, Younger 1, Velloto, N. Presciutti, Echenique 1, Ivović, Hallock 1, Aicardi 1, Luongo 1, Negri. Trener: Gabriel Hernandez.

Barceloneta: Lopez (9), Famera, Granados 2(1), Munarriz, Bodegas, Larumbe 1, Aleksić 1, Fernandez 2, De Toro, Perrone 3, Mallarach 1, Bustos, Coimbra. Trener: Jesus Martin.

Isključenja: Recco 15, Bar 12

Peterci: Recco 1/1, Bar 11

Igrač više: Recco (1/3+1/1+2/5+1/1)= 5/10 (50%), Bar (1/2+2/5+0/1+1/3)= 5/11 (45%)

*jedno obostrano i Barceloenta dva puta po dva igrača više

Obrane: Bijač (3/7+2/5+2/3+0/2)= 7/17 (41%); Lopez (4/6+2/6+0/4+3/5)= 9/21 (43%)

Odgovori