Veliki preokret FTC-a u zadnje 4 minute

foto: https://www.facebook.com/fradivizilabda

FTC Telekom Budapest – CN Marseille 9:8 (1:2) (2:2) (2:2) (4:2)

Suci: Periš (CRO), Colombo (ITA)

Igrač više: FTC 2/6 , Marseille 3/10

2 igrača više: FTC 1/1, Marseille 0/1

Peterci: FTC 2/3

FTC: Szakonyi, Molnar, Pohl, Merkulov 2 (1/1), Argyropoulos 2 (0/1), Ubović 1, Fekete, Vigvari 2, Vadovics, Varga 1, Jansik, Damonte (1/1), Vogel (8/16). Trener: Z.Varga

Marseille: Lazović (14/23), Čučković, Crousillat 1, Spaić 1, Prlainović 3, Vernoux 1, Olivon, Bouet, Izdinsky 1, Bodegas, Vukičević 1, De Nardi, Hovhannysian. Trener: Šćepanović.

               Važnu pobjedu Ferencvaros je ostvario preokretom u samome finišu utakmice u kojoj su njenim najvećim dijelom bili u rezultatskom zaostatku. Do prvoga poravnanja stigli su dvije i pol minute prije kraja a jedino vodstvo im je bilo ono za konačni rezultat. Marseille je nekih 26-27 minuta imao prednost, nije ona bila velika 1-2 gola razlike uglavnom, u drugoj i trećoj četvrtini odlazili su i na plus 3 (1:4 i 3:6), i općenito gosti su djelovali sigurnije i uvjerljivije propustivši nekoliko šansi da utakmicu definitivno prelome na svoju stranu, da bi na kraju ostali bez bodova. Definitivno francuska ekipa ima za čime žaliti nakon ovako propuštene prilike za ubilježiti bodove (ili barem jedan).

               Domaći su odigrali zapravo tek za nijansu bolje nego u prošlome kolu protivu Brescie, Argyropoulos je bio znatno vidljiviji, Varga, Merkulov i Vigvari također su dali svoj doprinos. Ovoga puta su Pohl i Damonte bili u postavi a izostali Nagy i Nemet kao drugi centar pa je njegovu poziciju popunjavao niz igrača (Merkulov, Varga, Jansik, Argyropoulos, Molnar, Fekete) ali njihov utjecaj na 2 metra nije bio naročito veliki u pozicionim napadima pa je najviše zarađenih izbačaja imao Ubović, uz jedan postignuti gol. Na drugoj strani, Šćepanović je dobar dio utakmice igrao s po dva  centra u bazenu pri čemu bi Bodegas uglavnom bio pozicioniran na lijevom krilu kada se ne bi dupliralo na dva metra. Jasno je onda da je Marseille imao osjetno više prilika s igračem više, ali u ovome segmentu i dalje su bili dosta loši, nakon prve četvrtine, kada je iz jednog realizirao Spaić, nisu uspijevali sve do treće, čak ni kod situacije s dva igrača više. Ilustrativno je bilo da tada u trećoj četvrtini Šćepanović zove time-out i pita Prlainovića što da se odigra, nakon čega su najzad i dali gol. Bazirajući se na igri preko 2 metra, izostankom efikasnijeg izdanja Crousillata (1 gol), te još samo jednim postignutim s vanjske pozicije (Izdinsky) previše toga je zapravo spalo na Prlainovića. On jeste zabio 3 gola, u par navrata je uz manjak sreće pogađao i okvir, u obrani pokrivao i bekovsku poziciju ali sve to na kraju nije bilo dovoljno. Bouet se po lijevoj strani nije pokazao efikasnim, Vukičević gotovo da nije šutirao, jedini gol je postigao u polukontri kada je uplivao i zabio s 2 metra.

               Čak i s takvim ograničenjima u igri gosti su bili bolji od samoga početka. Nakon neiskorištenoga peterca koga je uplivavanjem zaradio Merkulov (Argyropoulosu obranio Lazović), preko Prlainovića sa srednjeg i Spaića (igrač više) Marseille dolazi do 0:2 propustivši još dvije prilike kod igrača više. Domaći u par navrata ne uspijevaju izraditi ikakve akcije, bezopasno šutirajući na isteku napada, Jansik jednom promašuje s centarske pozicije ali Vigvari uplivavanjem po desnome krilu najzad uspijeva postići prvi gol za FTC. Početkom druge četvrtine Lazović brani šut Ubovića, nešto kasnije i pokušaj loba Varge a nakon gola koji postiže Izdinsky s desnog vanjskog, gosti propuštaju priliku s 2 igrača više (Bouet izblokiran), napad kasnije Vernoux rješava 1 na 1 sa Pohlom i donosi svome timu 1:4. Varga iz situacije s 2 igrača više smanjuje prednost gostiju, Crousillat u dva napada pogađa samo okvir gola dok je Lazović i dalje siguran kod još jednog pokušaja Jansika s 2 metra. Bouet je ponovo izblokiran kod igrača više a nakon time-outa koji je zvao Z.Varga akcija je išla na Ubovića koga ne stižu dobro zatvoriti pa se na poluvrijeme odlazi sa 3:4.

               U nastavku se slično igra. Lazović brani Merkulovu, Marseille kod igrača više pravi kontrafaul da bi kod narednoga Šćepanović uzeo time-out nakon kojeg Crousillat najzad pogađa. Prlainović iz polukontre po lijevoj strani donosi gostima ponovo +3 ali domaći do kraja treće četvrtine uspijevaju prići na gol zaostatka, Damonte realizira peterac, Argyropoulos igrača više uz slabu intervenciju Lazovića. Ni početak posljednje četvrtine ne nagovještava preokret, Marseille preko Prlainovića (igrač više) i Vukičevića održava 2 gola razlike, Merkulov (igrač više) primicao je domaće na gol zaostatka. No, u zadnjih 5 minuta gosti više ne uspijevaju realizirati niti iz igre niti 2 puta kod igrača više dok domaći s tri gola u nizu prave preokret. Najprije Vigvari iz faula, potom iz još jednog peterca Merkulov (zaradio ga je Fekete), pa na minutu i pol prije kraja i Argyropoulos iz faula za konačnih 9:8.

Odgovori