Vouliagmeni senzacionalno preko Brescie u polufinalu


Možda i najveća senzacija ikada na nekom završnom turniru u vaterpolu, Vouliagmeni je pobijedio Bresciu 11:10 i prošao u polufinale Lige prvaka. Kalogeropoulos, Troulos, Nikolaidis i Tzortzatos uz pomoć svih ostalih igrača predvođenih trenerom Vujasinovićem upisali su povijesti uspjeh.

Na papiru uoči final8 Vouliagmeni je bio najslabija momčad ovog turnira. Osim toga, očekivao ih je dvoboj s Bresciom koja je kroz čitavu sezonu igra poprilično konstantno. Kvaliteta njihove momčadi je velika kompaktnost u kojoj između 9-10 igrača uvijek iskoče bar 3-4 u napadu, uz kvalitetnu obranu i vrlo dobrog Tešanovića na golu. Osim toga to su redom vrlo iskusni igrači koji su s izuzetkom također vrlo spremnog Presciuttija u naponu snage.
Ali mlade snage predvođene Vujasinovićem su od početka nametnule svoj ritam, njihovi potezi su bili u prvom planu. Osim vodstva 1:0 nakon greške Kalogeropoulosa, Brescia je cijelu utakmicu bila u zaostatku. Prvi put dva razlike bilo je tijekom prve četvrtine (2:4), a u drugoj je praktički stalno bilo 2 do 3 razlike (3:6, 4:7 i 5:8). Na poluvrijeme se otišlo s 6:8, ali to uopće nije bio realan odraz prikazanog jer su Grci čak 3 puta gubili loptu na vanjskoj poziciji što je rezultirao s dva gola iz kontri.

Na najavnoj presici Vujasinović je zazivao kijamet i loše vremenske uvijete koji bi mu kao lošijoj ekipi išli na ruku. I kao da je znao što će se dogoditi, na pola utakmice grmljavinsko nevrijeme prekida nastavak igre na 20ak minuta. Ipak, kako je Brescia bila neprepoznatljiva u tom prvom dijelu to je više njima išlo na ruku, kako bi se malo smirili i pregrupirali redove. U trećoj četvrtini samo jedan gol, i to odmah u prvom napadu kada je Dolce smanjio na 7:8. Vouliagmeni je bio poprilično bezopasan u napadu u tom periodu. Pogotovo kada se Nikolaidis odmarao na klupi.
Ipak u zadnjih 8 minuta opet dosta golova. Kalogeropoulos iz peterca (nije ga branio Tešanović jer je isključen zbog višestrukog pomicanja naprijed što drugi put vidim da mu se sudi – prije par sezona u Igalu protiv Pro Recca također) i Troulos nakon odlične akcije s lijevog vanjskog s igračem više donose opet 3 razlike, 7:10. Tada na scenu stupa Alexandrescu i počinju pokloni u vidu igrača više za Bresciu koja zabija u dva napada u nizu, uz jedan gol Troulosa, Renzuto na 3 i po minute do kraja zabija za 10:11. Imala je Brescia i igrača više 5 na 4 (jer je prethodno suđeno i obostrano), ali i Tzortzatos je dao svoj veliki doprinos ovoj pobjedi.

Odlična igra Vouliagmenija. Brze akcije s igračem više u kojoj ključnu ulogu ima Kalogeropoulos koji je najčešće na desnom vanjskom i svojim mahanjem i kretanjem navuče obranu na sebe što onda drugi kvalitetno koriste, uglavnom Troulos. Realizacija 5/8 uz brzi protok lopte. Jednostavne akcije u kojima je svatko odlično pozicioniran. U momčadi ima dosta mladih igrača, ima dosta igrača koji sigurno nisu top nivo, ali Vujasinović je odlično sve posložio. Ključne karike vode igru, a ostali znaju što se od njih očekuje i kako to napraviti. Ovo je bio prvi nastup Vouliagmenija na završnom turniru, bili su veliki outsideri u ovoj utakmici, kao što bi bili outsider i protiv svih ostalih 6 protivnika ovdje, i opet su u nastupu u kojem su imali konce igre u svojim rukama od prve do zadnje minute došli do ove velike pobjede.

Brescia je potpuno zakazala. Harkov je, uz di Sommu, vjerojatno bio najlošiji pojedinac (njih dvojica svaki po 0/5 šut iz igre), ali teško je izdvojiti nekoga za koga bi rekli da je bio dobar i da se trebalo više igrati na njega. Igrač više dobar tek u zadnjoj četvrtini, a i tada je promašena ključna akcija 5 na 4 za povratak. Igrač manje loš od početka. Zonska obrana također nije dobro funkcionirala i veliki je ovo podbačaj za njih.

Brescia – Vouliagmeni 10:11 (3:4, 3:4, 1:0, 3:3)

Suci: Alexandrescu (Rum), Ohme (Nje)
Bre: Tešanović (10), Dolce 1, Presciutti, Gianazza 1, Lazić, Vapenski 1, Renzuto 2, Harkov, Alesiani 2, Luongo 2, Di Somma 1(1/1), Gitto, Necchi. Trener Alesandro Bovo
Vou: Tzortzatos (10), Chalyvopoulos, Almyras, Kalogeropoulos 3(2/2), Troulos 4 (1/1), Nikolaidis 1, Papasifakis 1, Woodhead, Alafragkis, Kapotsis, Kourouanis 1, Farmer 1, Andreadis. Trener Vladimir Vujasinović.

Osobne greške: Bre 13, Vou 16
Peterci: Bre 1/1, Vou 3/3
Jednom obostrano isključenje
Igrač više: Bre (2/5+1/3+0/1+3/4)= 6/13 (46%); Vou (2/2+1/2+0/2+2/2)= 5/8 (63%)

Odgovori