Mladost ispala; Koljanin, Bašić i Lozina u polufinalu

Vouliagmeni je nakon raspucavanja peteraca izbacio Mladost i ušao u polufinale Euro kupa. Koljanin, Bašić, Lozina i ekipa nadigrali su Mladost i nakon  9 serija peteraca grčka momčad je prošla dalje. I u drugoj utakmici rezultat je bio 11:10 nakon 32 minute, a Vouliagmeni je propustio osigurati pobjedu i prije peteraca.

Bila je to još jednom neizvjesna utakmica, baš kao što se očekivalo. Do kraja treće četvrtine nijedna momčad nije imala prednost veću od jednog gola razlike, a u zadnjih 8 minuta ušlo se sa 7:7. Tada Vouligameni diže u brzinu više i s 3 gola odlazi na 10:7, a 3.10 minuta prije kraja imaju 11:8. Međutim, kao da su se malo prepali pobjede u tom trenutku. To i ne čudi toliko, obzirom da imaju čitav niz mlađih igrača i osim Afroudakisa i Mylonakisa, dijelom i Lozine nitko od njih i nije imao prilike niti igrati ovakve utakmice. To iskustvo je jako bitno.

Nakon što je Bukić smanjio odmah idući napad na 11:9 u zadnju minutu se ulazi s tim rezultatom i napadom Vouliagmenija. Dakle, trebali su ili zabiti ili se obraniti, samo jedna dobra akcija im je trebala za pobjedu. Imali su igrača više, Koljanin je pozvao drugi time out, ali nije bilo realizacije. Lozina je s prve stative izašao u 3-3, što je bila prva takva akcija u ovom dvomeču, ali šut s lijevog vanjskog je završio na unutrašnjem dijelu stative i malo ispred linije gola otišao na suprotnu stranu. I Mladost je zaradila igrača više 33 sekunde do kraja, Bajić je isto pozvao time out. Obrana na lijevom krilu je bila malo preplitka, akcija je išla na Lazića koji je bio najraspoloženiji u redovima Mladosti i jako dobar šut protiv bloka i golmana, 16 sekundi prije kraja Mladost se vraća, 11:10. I u tih zadnjih 16 sekundi Vouliagmeni je imao još jednu priliku za pobjedu. Ali nije uspjeli ni doći u neku dobru poziciju i šut s vanjske pozicije Marcelić lako brani.

I onda se pristupilo petercima. S jedne strane Afroukadis, Mylonakis, Kalogeropoulos, Bašić i Gkiouvetsis su bili bez promašaja (posljednji jednom, ostali po dva gola), a s druge strane Radu, Bukić, Miloš, Vrlić i Lazić promašuju jednom. Točnije Vrlić pogađa stativu.

Čitavu utakmicu Vouliagmeni je igrao jako plitku zonu 1-2, protiv desne strane gdje su većinom bili Lazić i Miloš. Na njihovu žalost golman Tzortzatos nema kvalitetu za ovaj nivo vaterpola i najmanje 2 od 3 gola koja je primio sa desne vanjske pozicije, sva tri u bliži kut, je morao obraniti. Imao je ukupno samo 5 obrana (5/15 – 33%). Opet je Vouligameni odlično igrao s igračem manje, plitko, kompaktno i pokretljivo. To što sto plitko uopće ne dovodi protivnike u situacije da iz neke blizine dolaze u pozicije za kvalitetan udarac. Blokovi se odlično drže i stalno su 2-3 igrača blokom na igraču s loptom. Mladost je tek iz 8. situacije zabila prvu akciju s igračem više i to nakon fenomenalne reakcije Bušlje koji je na drugoj stativi, okrenut leđima prema lijevom krilu uspio idealno produžiti loptu do Dašića kojem je onda bio otvoren prostor za realizaciju. Prethodno su realizirali jednog igrača više, ali je taj izboren u plivanju tako da nije bio akcije nego čista kontra 2 na 1. Ipak, u drugom dijelu utakmice Vouliagmeni pada i događaju se greške u postavljanju što je Mladost iskoristila. Nakon 2/8 na poluvremenu sa imaju realizaciju 3/5 u druge dvije četvrtine.

Spomenu zona na postavljenu obranu je također jako često bila odlična. Igralo se plitko i osim tih kikseva golmana, često su šutevi s desnog vanjskog završavali u bloku ili pored gola. I u nekoliko navrata su oduzimali loptu na vanjskim pozicijama.

S druge strane, Mladost je znala u par navrata zaigrati i M zonu. A većinom su također igrali zonu protiv desnog vanjskog. Malo manje izraženu protiv krila. Za razliku od protivnika oni nisu igrali dobro s igračem manje u prvom dijelu utakmice, Vouliagmeni je zabio 4/4. Svaki put su bile izrađene akcije (Lozina sa stative, Troulos s lijevog krila, Kalogeropoulos na krivo postavljenu obranu s desnog vanjskog i Gkiouvetsis odmah nakon 2-3 cima s vanjske pozicije, a Marcelić nije ni izvadio ruke iz vode). Vouliagmeni je imao u pravilu 2 vrste akcija. Gotovo svaki put se desno krilo otvara malo prema vani, samo što nekad protok lopte ide na prvu i jako brzo, a nekad se cimanjem traži prostor protiv blokova i na taj način traži rupa u obrani. Većinu akcija dirigira Afroudakis koji stane na lijevog ili nekad i desnog vanjskog.

Najbolji pojedinac Mladosti bio je Lazić. Zabio je 4 gola, dva na zonu s desnog vanjskog, jednu kontru s igračem više i na kraju krucijalni gol za 11:10 kada je bio na svojoj prirodnoj pozicji na lijevom krilu. Pohvale i za trenera Bajića koji ga je stavio na tu poziciju i pozvao akciju na njega. Prepoznao je i ispoštovao da je on najraspoloženiji igrač ekipe unatoč što su hijerarhijski ispred Bukić, Miloš i ostali reprezentativci. Dobar je bio i Marcelić koji je u zadnje vrijeme pokazao dobru formu. Sve utakmice nakon reprezentativne pauze brani jako dobro. On je ključna prednost u ovom strazu i njegovih čak 8 obrana više (13/24 – 54%), kao i slična prednost u učinku u prvom meču, je glavni razlog zašto Vouliagmeni ovaj dvomeč nije dobio dosta uvjerljivije. Dobro, dosta te razlike ide i na nekvalitetu Tzortzatosa.

Bukić i Bušlje su bili zatvoreni i nisu preuzimali odgovornost u ovom meču. U zadnjoj četvrtini obojica su zabili po jedan odličan gol, kad je Mladost stizala -3. Miloš je dva puta bljesnuo, oba puta u zadnjoj minuti prve četvrtine. Njih trojica, kao reprezentativci moraju više. Dobro, Bušlje je imao najbolji gol na utakmici, najbolje dodavanje koje je bila i asistencija na utakmici, te on nije tip igrača koji vodi igru u napadu. Još jednom se pokazalo da je Harkov ne samo najbolji nego i najvažniji igrač Mladosti. Ne samo da zabija koliko god treba, nego se i obrana protivnika prilagođava njemu i onda i ostali imaju puno više prostora. Nije se ispunio preduvijet kojega smo spomenuli nakon prve utakmice, za pobjedu Mladosti, da ih Bukić odvede do slavlja.

Koljanin je postavio igru baš kako je trebalo. Nadigrao je ekipu koja ima 4 reprezentativca Hrvatske plus još Marcelića koji je donedavno bio standardan u reprezentaciji te Lazića koji je na širem spisku. Uz to tu je i Radu. S druge strane Vouliagmeni nema nijednog reprezentativca. Samo bivše Afroudakisa i Mylonakisa koji su već veterani sa 37 i 36 godina. Ali Kalogeropoulos sa 19 te Alafragis i Gkiouvetsis bi to mogli postati ubuduće. Zbog već spomenutog velikog hendikepa i razlike na golmanskoj poziciji, to nadigravanje nije bilo rezultatski uvjerljivije (i taj segment smo spomenuli nakon prve utakmice kao bitan za ovu, a ni on se nije ispunio, bolji golmanski učinak Tzortzatosa). Ali dovoljno, za prolazak dalje, u polufinale protiv OSC-a u kojem također nisu bez izgleda. Zanimlivo je istaknuti i da je Mladost uspjela samo 15 lopti uputiti do protivničkog golmana. I taj podatak govori o kvaliteti protivničke obrane.

1/4finale Euro kupa- 2.utakmica

Vouliagmeni – HAVK Mladost                   11:10 (3:4, 3:1, 1:2, 4:3 – 9:8)

Suci: Vogel (Mađ), Haentschel (Nje)

Vouliagmeni: Tzortzatos (5), Mylonakis (+2), Alafragis 2, Gkiouvetsis 2 (+1), Troulos 2, Gouvis, Afroudakis 1(+2), Kalogeropoulos 2(+2), Chalyvopoulos, Kourouvanis, Lozina 1, Bašić 1(1)(+2), Andreadis. Trener: Hrvoje Koljanin.

Mladost: Marcelić (13), Radu (+2), Miloš 2(+2), Biljaka, Lazić 4(+1), J. Vrlić (+1,-1), Bukić 2(+2), Bušlje 1, Samardžić, Bajić, M. Vrlić, Dašić 1, Jurlina. Trener: Zoran Bajić.

Osobne pogreške: Vou 13, Mla 10

Peterci: Vou 1/1, Mla –

Igrač više: Vou (3/3+1/2+0/2+1/2)= 5/9 (56%), Mla (1/5+1/3+1/2+2/3)= 5/13 (38%)

Obrane: Tzortzatos (2/6+1/2+2/4+0/3)= 5/15 (33%); Marcelić (2/5+3/6+5/6+3/7)= 13/24 (54%)

Vouliagmeni je nakon raspucavanja peteraca izbacio Mladost i ušao u polufinale Euro kupa. Koljanin, Bašić, Lozina i ekipa nadigrali su Mladost i nakon  9 serija peteraca grčka momčad je proša dalje. I u drugoj utakmici rezultat je bio 11:10 nakon 32 minute, a Vouliagmeni je propustio osigurati pobjedu i prije peteraca.

Bila je to još jednom neizvjesna utakmica, baš kao što se očekivalo. Do kraja treće četvrtine nijedan momčad nije imala prednost veću od jednog gola razlike, a u zadnjih 8 minuta ušlo se sa 7:7. Tada Vouligameni diže u brzinu više i s 3 gola odlazi na 10:7, a 3.10 minuta prije kraja imaju 11:8. Međutim, kao da su se malo prepali pobjede u tom trenutku. To i ne čudi toliko, obzirom da imaju čitav niz mlađih igrača i osim Afroudakisa i Mylonakisa, dijelom i Lozine nitko od njih i nije imao prilike niti igrati ovakve utakmice. To iskustvo je jako bitno.

Nakon što je Bukić smanjio odmah idući napad na 11:9 u zadnju minutu se ulazi s tim rezultatom i napadom Vouliagmenija. Dakle, trebali su ili zabiti ili se obraniti, samo jedna dobra akcija im je trebala za pobjedu. Imali su igrača više, Koljanin je pozvao drugi time out, ali nije bilo realizacije. Lozina je s prve stative izašao u 3-3, što je bila prva takva akcija u ovom dvomeču, ali šut s lijevog vanjskog je završio na unutrašnjem dijelu stative i malo ispred linije gola otišao na suprotnu stranu. I Mladost je zaradila igrača više 33 sekunde do kraja, Bajić je isto pozvao time out. Obrana na lijevom krilu je bila malo preplitka, akcija je išla na Lazića koji je bio najraspoloženijiu redvoima Mladosti i jako dobar šut protiv bloka i golmana, 16 sekundi prije kraja Mladost se vraća, 11:10. I u tih zadnjih 16 sekundi Vouliagmeni je imao još jednu priliku za pobjedu. Ali nije uspjeli ni doći u neku dobru poziciju i šut s vanjske pozicije Marcelić lako brani.

I onda se pristupilo petercima. S jedne strane Afroukadis, Mylonakis, Kalogeropoulos, Bašić i Gkiouvetsis su bili bez promašaja (posljednji jednom, ostali po dva gola), a s druge strane Radu, Bukić, Miloš, Vrlić i Lazić promašuju jednom. Točnije Vrlić pogađa stativu.

Čitavu utakmicu Vouliagmeni je igrao jako plitku zonu 1-2, protiv desne strane gdje su većinom bili Lazić i Miloš. Na njihovu žalost golman Tzortzatos nema kvalitetu za ovaj nivo vaterpola i najmanje 2 od 3 gola koja je primio sa desne vanjske pozicije, sva tri u bliži kut, je morao obraniti. Imao je ukupno samo 5 obrana (5/15 – 33%). Opet je Vouligameni odlično igrao s igračem manje, plitko, kompaktno i pokretljivo. To što sto plitko uopće ne dovodi protivnike u situacije da iz neke blizine dolaze u pozicije za kvalitetan udarac. Blokovi se odlično drže i stalno su 2-3 igrača blokom na igraču s loptom. Mladost je tek iz 8 situacije zabila prvu akciju s igračem više i to nakon fenomenalne reakcije Bušlje koji je na drugoj stativi, okrenut leđima prema lijem krilu uspio idealno produžiti loptu do Dašića kojem je onda bio otvoren prostor za realizaciju. Prethodno su realizirali jednog igrača više, ali je taj izboren u plivanju tako da nije bio kacije nego čista kontra 2 na 1. Ipak, u drugom dijelu utakmice Vouliagmeni pada i događaju se greške u postavljanju što je Mladost iskoristila. Nakon 2/8 na poluvremenu sa imaju realizaciju 3/5 u druge dvije četvrtine.

Spomenu zona na postavljenu obranu je također jako često bila odlična. Igralo se plitko i osim tih kikseva golmana, često su šutevi s desnog vanjskog završavali u bloku ili pored gola. I u nekoliko navrata su oduzimali loptu na vanjskim pozicijama.

S druge strane, Mladost je znala u par navrata zaigrati i M zonu. A većinom su također igrali zonu protiv desnog vanjskog. Malo manje izraženu protiv krila. Za razliku od protivnika oni nisu igrali dobro s igračem manje u prvom dijelu utakmice, Vouliagmeni je zabio 4/4. Svaki put su bile izrađene akcije (Lozina sa stative, Troulos s lijevog krila, Kalogeropoulos na krivo postavljenu obranu s desnog vanjskog i Gkiouvetsis odmah nakon 2-3 cima s vanjske pozicije, a Marcelić nije ni izvadio ruke iz vode). Vouliagmeni je imao u pravilu 2 vrste akcije. Gotovo svaki put se desno krilo otvara malo prema vani, samo što nekad protok lopte ide na prvu i jako brzo, a nekad se cimanjem traži prostor protiv blokova i na taj način traži rupa u obrani. Većinu akcija dirigira Afroudakis koji stane na lijevog ili nekad i desnog vanjskog.

Najbolji pojedinac Mladosti bio je Lazić. Zabio je 4 gola, dva na zonu s desnog vanjskog, jednu kontru s igračem više i na kraju krucijalni dol za 11:10 kada je bio na svojoj prirodnoj pozicji na lijevom krilu. Pohvale i za trenera Bajića koji ga je stavio na tu poziciju i pozvao akciju na njega. Prepoznao je i ispoštovao da je on najraspoloženiji igrač ekipe unatoč što su hijerarhijski ispred Bukić, Miloš i ostali reprezentativci. Dobar je bio i Marcelić koji je u zadnje vrijeme pokazao dobru formu. Sve utakmice nakon reprezentativne pauze brani jako dobro. On je ključna prednost u ovom strazu i njegovih čak 8 obrana više (13/24 – 54%) je glavni razlog zašto Vouliagmeni ovaj dvomeč nije dobio dosta uvjerljivije. Dobro, dosta te razlike ide i na nekvalitetu Tzortzatosa.

Bukić i Bušlje su bili zatvoreni i nisu preuzimali odgovornost u ovom meču. U zadnjoj četvrtini obojica su zabili po jedan odličan gol, kad je Mladost stizala -3. Miloš je dva puta bljesnuo, oba puta u zadnjoj minuti prve četvrtine. Njih trojica, kao reprezentativci moraju više. Dobro, Bušlje je imao najbolji gol na utakmici, najbolje dodavanje koje je bila i asistencija na utakmici, te on nije tip igrača koji vodi igru u napadu. Još jednom se pokazalo da je Harkov ne samo najbolji nego i najvažniji igrač Mladosti. Ne samo da zabija koliko god treba, nego se i obrana protivnika prilagođava njemu i onda i ostali imaju puno više prostora.

Koljanin je postavio igru baš kako je trebalo. Nadigrao je ekipu koja ima 4 reprezentativca Hrvatske plus još Marcelića koji je donedavno bio standardan u reprezentaciji te Lazića koji je na širem spisku. Uz to tu je i Radu. S druge strane Vouliagmeni nema nijednog reprezentativca. Samo bivše Afroudakisa i Mylonakisa koji su već veterani sa 37 i 36 godina. Ali Kalogeropoulos sa 19 te Alafragis i Gkiouvetsis bi to mogli postati ubuduće. Zbog već spomenutog velikog hendikepa i razlike na golmanskoj poziciji, to nadigravanje nije bilo rezultatski uvjerljivije. Ali dovoljno, za prolazak dalje, u polufinale protiv OSC-a u kojem također nisu bez izgleda. Zanimlivo je istaknuti i da je Mladost uspjela samo 15 lopti uputiti do protivničkog golmana. I taj podatak govori o kvaliteti protivničke obrane.

1/4finale Euro kupa- 2.utakmica

Vouliagmeni – HAVK Mladost                   11:10 (3:4, 3:1, 1:2, 4:3 – 9:8)

Suci: Vogel (Mađ), Haentschel (Nje)

Vouliagmeni: Tzortzatos (5), Mylonakis (+2), Alafragis 2, Gkiouvetsis 2 (+1), Troulos 2, Gouvis, Afroudakis 1(+2), Kalogeropoulos 2(+2), Chalyvopoulos, Kourouvanis, Lozina 1, Bašić 1(1)(+2), Andreadis. Trener: Hrvoje Koljanin.

Mladost: Marcelić (13), Radu (+2), Miloš 2(+2), Biljaka, Lazić 4(+1), J. Vrlić (+1,-1), Bukić 2(+2), Bušlje 1, Samardžić, Bajić, M. Vrlić, Dašić 1, Jurlina. Trener: Zoran Bajić.

Osobne pogreške: Vou 13, Mla 10

Peterci: Vou 1/1, Mla –

Igrač više: Vou (3/3+1/2+0/2+1/2)= 5/9 (56%), Mla (1/5+1/3+1/2+2/3)= 5/13 (38%)

Obrane: Tzortzatos (2/6+1/2+2/4+0/3)= 5/15 (33%); Marcelić (2/5+3/6+5/6+3/7)= 13/24 (54%)

Odgovori