Tuga, jad i čemer

Trebali smo pisati o utakmici Juga i Solarisa te se dodatno osvrnuti i na drugi polufinalni par Mladost i Jadran i na njihove dvije utakmice. Možda analizirat u kakvoj je tko formi pred finale, što se Jadranu dogodilo da je u gotovo svakom trenutku protiv Mladosti izgledo potpuno nemoćno. Ipak, umjesto igrača više, kontri i obrana (Podrug je pokazao dosta u ovom polufinalu unatoč lošoj igri suigrača) morat ćemo kronološki navesti što se sve događalo, prije svega danas u Gružu, a možda i nešto ranije u dvoboju Solarisa i Primorja.

Prije svega, danas smo još jednom svjedočili odličnom primjeru na koji način HVS funkcionira. Kolika je to količina nesposobnosti i nebrige za ovaj naš sport. A što je najgore, nikoga ovo nije iznenadilo, nikoga tko je iole upućen u prilike u Hrvatskom vaterpolskom savezu kojemu na početku Statuta piše da je „jedini je nacionalni sportski savez koji potiče, promiče i skrbi o hrvatskom vaterpolskom sportu“. I sve s proračunom (prihodima) od 23.4 milijuna kuna ako gledamo prošlu godinu. No krenimo redom.

Prije 17 dana igrali su u Šibeniku Solaris i Primorje. Pobjedilo je Primorje 10:9, ali se nakon te utakmice javilo nekoliko pozitivnih igrača u riječkim redovima. Kroz koji dan zaraza covid19 proširila se po čitavoj ekipi, na koliko je nama poznato čak 11 igrača. Kasnije su, i neki u početku negativni, dobili simptome i danas je još uvijek njih 7 što u izolaciji ili što su im se vratile tegobe i temperatura. S druge strane, dva igrača Solarisa par dana iza utakmice također je testirano pozitivnima uz blaže simptome.

Ipak unatoč tome HVS je zakazao uzvratnu utakmicu za jučer, 03.05. I plus je još došao na briljantnu ideju da tko god prođe putuje iz Rijeke i odmah danas igra protiv Juga. Osim upitnosti sa sportske strane i epidemiološki je krajnje problematično. Znamo da naši klubovi putuju u minibusu ili u kombijima. Uostalom tako su se i primorjaši zarazili nakon spomenute utakmice. Primorje je povuklo logičan potez. Koliko mi je poznato, predsjednik Barać je odbacio ideju da Primorje igra jučer i na taj način možebitno ugrozi i zdravlje nedovoljno oporavljenih igrača. Između ostalog. I HVS je donio odluku da je Solaris prošao dalje bez borbe. Tijekom sezone bilo je jako puno odgođenih utakmica koje su naknadno odigrane. Ali sad iz HVS-a kažu da nemaju vremena za daljnje odgađanje – malo je prebačena krivnja i na HTV koji ne želi pomaknut termine finalnih utakmica.

Odluka da se danas igra u Gružu bila i dalje na snazi. Samo jedna utakmica u 18.00, ko danas pobjedi ide u finale. Oko 16.30 dva kombija igrača Solarisa došla su ispred gruškog bazena. Dočekala ih je vijest da se odmah moraju testirati kako bi mogli igrati utakmicu. Pretpostavljam da se radilo o brzim antigenskim testovima. Jug je tražio da se obzirom na situaciju sa pozitivnim slučajevima koji su se javili nakon prošle utakmice Solarisa, od prije 17 dana, a slučajevi su potvrđeni nekoliko dana kasnije, igrači testiraju. Koliko nam je poznato, zahtjev je išao preko povjerenika Lige, Bebića. Po jednoj verziji Bebić je obavijestio Solaris, po drugoj oni nisu imali nikakvu obavijest. Moglo bi se reći Jug je tražio od HVS testiranje protivničkih igrača, HVS je na to pristao, ali i zaboravio prenijeti to Solarisu. Kome bi to moglo biti u interesu? Ili se radi o čistom nemaru? Ipak, jedan od sudaca utakmice je kazao da je on i prije polaska iz Splita znao da će se i oni testirati prije ove utakmice. Tako da nemar možemo isključiti.

Solaris se nije testirao. Nismo upoznati o čijem trošku se taj test trebao provesti. Pokušat ćemo sutra više doznati od direktnih sudinika, a svakako ćemo kontaktirati i redove Primorja koje je uključeno u čitavu ovu priču.

Inače, HVS je organizator Prvenstva Hrvatske. Kako nisu baš oličenje saveza kakav bi savez trebao biti ne postoje nikakvi protokoli vezani za covid situaciju. Ama baš ništa nije propisano osim da se u slučaju da momčad ima 3 pozitivna igrača odgađa njihova utakmica. Nisam siguran je li momčad može tražiti odgađanje, odnosno igranje bez ta tri ili više igrača ili se automatski odgađa. I to je sve. Nema ništa o testiranjima, nema nikakve obaveze, sve je na dobroj volji klubova i igrača. Ovo danas je bio prvi put da se traži da se jedna ekipa testira. Samo se Solaris trebao testirati.

Ništa od ovoga nam nije bilo poznato kad smo došli prije utakmice na bazen. Ali uskoro je postalo čudno. Prvo, nije bilo uobičajenih klupa za rezervne igrače. Nije bilo prestavljanja. A uskoro su i suci počeli dozivat kapetane, pa se delegat uzhodao lijevo desno i stalno je bio na telefonskoj vezi s nekim. Igrači Solarisa su se poredali na liniji za start utakmice, dok su Jugaši plivali iza gola. Uskoro smo shvatili da utakmice neće biti. Kad je prošlo 15 minuta i dodatnih 5, koje je delegat tražio jer je bio u bjesomučnim pozivima i razgovorima s nekim, sudac Prančić je dao znak za početak utakmice i kad je igrač Solarisa soplivao do lopte odmah svirao kraj jer Juaša nije bilo u bazenu.

Gledali smo lica igrača, i jedne i druge momčadi, lica trenera, mislimo da smo vidjeli i pokoju suzu, a sigurno ogromnu tugu na licima svakoga od njih. Sigurno jedan od najtežih, najtužnijih trenutaka u karijeri mnogih od njih.

Početak i kraj utakmice, sve u 30ak sekundi

I iako je sudac svirao kraj, iako su se suci obukli i krenuli nazad kući, prema Splitu. Iako su se igrači Solarisa obukli i skupili oko svojih kombija ispred bazena. Iako je trener Juga poslao svoje igrače da se rasplivaju i odrade trening, uskoro je, oko 18.45 do nas stigao prvi glas da će se utakmica ipak odigrat. Tada, oko 19.15 se ipak pristupilo testiranju igrača. Ovaj put su se i Jugaši morali testirati i nakon što su svi testovi bili negativni malo iza 20.30 odigrala se utakmica. Najviše je trebalo sucima da se fizički vrate, a povratak ugleda saveza, toga ćemo se načekati. Jer što reći o savezu ili bilo kojoj organizaciji koja na ovaj način organizira polufinale državnog prvenstva?! Sporta tj. saveza koji se voli pohvaliti da je najtrofejniji u toj istoj državi. Mnogi bi rekli, unatoč tom istom savezu.

Eto, tako, HVS vjerojatno i ne zna da je u jeku nekakva pandemija već više od godine dana. Da bi se trebalo donijeti protokole za raznorazne situacije. Od redovnih pa sve to onih u kojima se čitava momčad zarazi. Da bi trebalo voditi računa o terminima natjecanja koje bi im trebalo biti najvažnije pa imati i plan ne samo B, nego i C i D. A ne da im je najbolje rješenje igrajte danas u Rijeci, a sutra ćete u Dubrovniku. Žalosno je da se događaju ovakve situacije i da se sve prelama preko leđa igrača i trenera, onih koji imaju najmanje koristi od onih 23,4 milijuna godišnje, a koji su esencija svakog sporta pa tako i vaterpola. Nismo nikad vidjeli da se u nekoj utakmici odsvira kraj, pa da se ta ista utakmica igra 2 sata kasnije. Nikad nismo vidjeli takva lica sportaša, s obje strane i nadamo se da više nikad ni nećemo.

Odgovori