[VK MARSONIA] U pohodu na kup

 

Danas je u Zagrebu održan ždrijeb kupa Hrvatske za ovu sezonu. Ponukani viješću da se VK Marsonia prijavila za nastup u kup Hrvatske poželjeli smo se malo upoznati s klubom koji se „odvažio“ na ovaj korak. I sami smo često isticali da je sustav natjecanja koji HVS provodi loš, te da bi se svaki vaterpolski klub trebao natjecati u kupu vlastite države.

 

Za intervju smo zamolili predsjednika i trenera VK Marsonije Zdravka Aladrovića.

Danče.hr: Poštovanje, možete li za početak sebe predstaviti vaterpolskoj javnosti. Nama u Dubrovniku vaterpolo je u krvi od rođenja, ali nam zanima kako se zavoli vaterpolo u Brodu?

Aladrović: Na početku su to svi sa stane gledali kao na neki egzotični sport, a i naše igre su bile slične tome imenu. Kako se počelo trenirati sve više tako su se i rezultati popravljali, a interes je sve veći kao i osobe koje ga gledaju i prate. U samome gradu postoji 9 stadiona za nogomet i par tisuća djece  trenira samo ovaj sport i teško ih je privoliti u nešto drugo. Sa našim sve boljim rezultatima u mlađim uzrastima dobivamo sve više djece, roditelja koji se informiraju, prostora u medijima, a samim time i sve više se priča o ovome sportu u gradu.

Danče.hr: Što se tiče kluba, iz samog imena znamo da dolazite iz Slavonskog Broda. Na vašoj internetskoj stranici pročitali smo da postojite 4 godine, da seniori nastupaju u 3. ligi Sjever te da imate i 4 mlađe uzrasne kategorije. Možete li nam još malo približiti vaš klub, tko ga je i zašto osnovao, koliko djece trenira u klubu, kakvi su vam uvjeti za rad, o samoj ideji vaterpola u Brodu, itd…

Aladrović: Seniori nam nastupaju u 3. HVL – skupina Istok zajedno sa ostalim klubovima iz Slavonije gdje su ove godine upisali i svoje prve pobjede, a u kategoriji  Kadeti smo se prošle godine u Kupu RH plasirali među prvih 6 najboljih u sjevernoj skupini, a u kategoriji Mlađi kadeti smo uvjerljivo osvojli prvo mjesto u podskupini Sjever ispred Opatije, Zagreba, Zpk, Osijeka…te smo u majstorici za odlazak među šest najboljih izgubili od Medveščaka.

Dvije godine prije otvaranja bazena, klub je osnovalo nas par entuzijasta koji smo se bavili drugim sportovima (većinom košarkom i rukometom) i prve dvije godine smo se natjecali igrajući kao domaćini u 60 km udaljenom Đakovu gdje nam je utopija bilo preplivati 2 x 25 m bazena. Ha, ha…  naravno da su i rezultati bili odraz toga pa smo gubili i po 25 ili 30 razlike.

Danas radimo u lijepom kompleksu Bazena Slavonski Brod, vanjski olimpijski bazen 50 x 25m, unutarnji bazen 33 x 25 m i na katu su bazen za rasplivavanje 25 x 12 i mali dječji bazen. U sklopu toga su i dva bara, fitness centa, sauna, trgovina sportskom opremom…

Trenutno u klubu trenira oko 70-tak djece u svih šest kategorija  i oko 15 – tak seniora i veterana.

Danče.hr: Što Vas je ponukalo da se prijavite za nastup u kupu ove godine? Inače velike čestitke na tome.

Aladrović: Hvala lijepo.  Iako nismo sigurni da nam treba na tome čestitati. Upravo je danas izvučena skupina u kojoj smo sa Jugom – prvakom Europe. To je kao da neki vaš nogometni klub iz grada igra protiv Reala ili Barcelone. Sretni smo i uzbuđeni. Igrati protiv Juga, Mladosti , Poška i Medveščaka za nas je velika čast. Znamo da smo igračkom kvalitetom nekoliko svjetlosnih godina iza tih klubova , a i puno drugih. Naši igrači nisu mogli ni gledati Jug ili Mladost uživo, a kamoli igrati protiv njih.  Nama će se ispuniti san, a oni će odraditi jedan lakši trening.

 

 

Danče.hr: Koji će igrači nastupiti u kupu za vašu momčad, oni koji i nače igraju za vas u 3. ligi ili će te posegnuti za nekim pojačanjima. Obzirom da postojite tek 4 godine teško je očekivati da imate seniore ponikle u vlastitom klubu?

Aladrović: To su naši mlađi juniori i juniori te četiri seniora i jedan ili dva kadeta.  Seniori su nam u biti veterani  jer smo krenuli sa 35-40 godina u vaterpolske vode i sada nastupamo sa tim igračima većinom na veteranskim turnirima. Javljali su nam se mladi igrači iz beogradskog Partizana, neki naši igrači koji igraju u Parizu, ali mi želimo stvoriti svoje igrače i nastupamo za sada samo sa igračima iz vlastite škole vaterpola. Na kraju krajeva ne znamo ni kako bi platili nekoga sa strane da igra za nas. Mislimo da Slavonski Brod sa svojih 65.000 stanovnika može dati u budućnosti i bar jednoga reprezentativca u  vaterpolu. Nadamo se i to nam je velika želja.

Danče.hr: Što očekujete od nastupa, što će vam donijeti kao klubu i planirate li da vaš nastup postane stalan ili je ovo jednokratni angažman?

Aladrović: Nadamo se proći skupinu i zaigrati u polufinalu kupa. Ha, ha… Već više od godinu dana pokušavamo sa Vjekom Kobešćakom, vašim genijalnim trenerom, dogovoriti da igrači Juga odrade jedan trening na našim bazenima kada su u prolazu. Kandidirali smo se za završnicu kupa pa bi mogli za par mjeseci  to i doživjeti.

Ako nam ne zabrane nakon što odigramo ove godine  (ha, ha… ) vidimo se i sljedeće.

Danče.hr: Imate li neki prijedlog vezano za sistem natjecanja? Odnosno, što mislite da bi privuklo i druge klubove da se prijave?

Aladrović: Mislimo (i znamo) da smo još zeleni u ovome sportu, a i za davati neke pametne prijedloge.

Do nedavno nismo ni mi znali sistem natjecanja i da igra tako mali broj klubova pa smo se zatekli tu gdje smo sada.

Danče.hr: Kakva je popularnost vaterpola u Brodu i Slavoniji općenito. Čitali smo u Sportskim novostima da imate i turnir pod nazivom „Klepetan“?

Aladrović: Popularnost vaterpola je sve veća. Napravili smo petkom navečer vaterpolo samo za građanstvo tj. oni koji nisu u klubu i dolazi oko 30-tak osoba koji igraju sve bolje i bolje te nam se lagano pridružuju na veteranskim treninzima. „ Klepetan“ je vaterpolska divlja liga po uzoru na onu najpoznatiju, vašu dubrovačku.  Inače ime Klepetan je od najpoznatijeg ljubavnog para roda na svijetu Klepetana i Malene. Ove godine je bilo treće izdanje „Klepetana“ i igralo je 14 momčadi i preko 170 igrača sa područje grada Slavonskog Broda što je fantastična brojka za nas. Igralo se dva dana (subota i nedjelja), ali smo već sada odlučili za slijedeću godinu da se igra dva vikenda.

Danče.hr: Znamo i da su dva istaknuta vaterpolska djelatnika Brođani. Prvi Pero Kuterovac koji je vodeći kondicijski trener u Hrvatskoj i radi i s reprezentacijom i Mladosti, a tu je i legendarni Dean Bauer.

Aladrović: U Slavonskom Brodu se sredinom 50-tih godina igrao kvalitetan vaterpolo u rijeci Savi i to u tada, u  jednom od najljepših napravljenih bazena kontinetalnog dijela tadašnje države. Svake godine su ga prije zime odvlačili u Crno More, ali nisu 1963. pa ga je led zdrobio. Poslije toga nije bilo vaterpola iako smo imali vanjske bazene koji su radili po ljeti. Pero Kuterovac  nam je puno pomogao svojim savjetima i planom razvoja Plivačkog kluba u kojem danas trenira oko 150 djece što je i nama dobra okosnica za buduće vaterpoliste. Gospodin Bauer nas je obećao posjetiti što se nadamo da će na proljeće kada slavimo 5 godina postojanja.

Danče.hr: U kojem smjeru vidite razvoj vašeg kluba, za recimo 10 godina?

Aladrović: Prošle godine, na bazenima u Splitu, predstavili smo se treneru prve momčadi Mornara da smi mi iz Marsonije i došli smo pogledati njihov trening jer za 10 godina igramo finale protiv njih.  Šala je prošla i rado su nam pomogli savjetima i pokazom treninga. Za sada se financiramo isključivo članarinama i dobri ljudi nam pomognu za koju loptu ili da skupimo za kapice. I ovaj turnir će svatko od igrača za sebe platiti put i smještaj, tj. roditelji članova.  Napredujemo korak po korak, ovisimo u budućnosti o ekonomiji, gradu, sponzorima.  Želje su jedno, a mogućnosti su drugo.

Danče.hr: Kako bi klubovima s kontinenta, odnosno vama palo kad bi se sva natjecanja, od prve lige i kupa prebacili u prirodno vaterpolsko okružje, u ljetno doba?

Aladrović: Mi se natječemo u 3.ligi po ljeti i tada nam je u biti nezgodno jer većina igrača ode na more ili negdje na godišnji.  U Slavoniji jedino mi imamo zatvoreni bazen na kojem se mogu igrati vaterpolske utakmice tako da je opet nezgodno ostalim klubovima iz Vinkovaca, Osijeka ili Đakova igrati po zimi. Sa druge strane nama fale utakmice u zimskom periodu pa organiziramo razne turnire.

Danče.hr: Čita li se danče.hr u Slavoniji, eto i naš fantasy tijekom Olimpijskih igara osvojio je Đakovčanin?

Aladrović: Nismo sigurni za taj odgovor, ali nakon ovoga članka znamo da će veliki broj Slavonaca ubuduće redovno čitati vaše objave.