Gospa od Danača

Kao i svake godine, treću nedjelju u listopadu slavi se Gospa od Danača. U crkvi sv. Marije, u samostanu sestara franjevki od Bezgrešnog Začeća BDM, jutarnja misa bit će u 8 sati. Svečano euharisjisko slavlje započinje nakon krunice u 16 sati.

 

Srednjovjekovna Europa često je bila izložena raznim epidemijama koje su najčešće prenosili pomorci, a od kojih nije bio pošteđen ni Dubrovnik. Tako je Veliko vijeće Republike 1430. godine donijelo odluku da se na predjelu Dančama izgradi lazaret za smještaj okuženih. Zbog sve češćih epidemija 1457. godine sagrađena je i zavjetna crkvica svete Marije od milosti s grobljem za ukop siromaha „koji tu umiru u doba kuge, da ne umiru kao stoka, već da se kao kršćani sahranjuju na svetom mjestu te da o njihovim dušama bude neki spomen“. Godine 1644. lazaret je proširen; osim kuće za oboljele sagrađeno je i nekoliko kućica za sumnjive kao i zid koji je prostor Danča dijelio od Pila. Arhivski dokumenti kažu da su u jednoj od kućica već tada živjele dumne (dubrovački naziv za redovnice) koje su svojim služenjem ublažavale muku izoliranosti i smrti oboljelih.

Godine 1644. lazaret je preseljen u istočni dio grada te se tad po prvi put izričito spominju dumne, trećerednice svetog Franja, kao čuvarice crkve i groblja na Dančama. Kontinuitet njihovog života na Dančama održao se do danas, a 1983. godine red je službeno registriran i kod pape te nosi ime Sestre franjevke od Bezgrješnog začeća iz Dubrovnika. U samoj crkvi u narodu poznatoj kao i Gospa od Danača nalaze se dvije vrijedne slike Lovra Dobričevića i Nikole Božidarevića. Gospa od Danača se inače slavi treću nedjelju u listopadu. Zanimljiv je i običaj pomoraca koji su uzdajući se u Gospu od Danača brodskim sirenama pozdravljaju Gospu dok im sestre odzdravljaju zvonjavom zvona. Ovaj običaj potječe iz sredine XVII. stoljeća.

Izvor: www.redovnistvo.ba