[BRIDGE] S Antom Mijićem o Dančama u A ligi

Ove godine je Bridž klub Dubrovnik po prvi put imao tim u A ligi. U sastavu tima Danače nastupao je i Ante Mijić sa partnerom Joškom Đilovićem. Donosimo vam razgovor s najmlađim članom našeg A ligaša koji je premijerni nastup završio na posljednjem mjestu.

 

 

 

Bridž klub Dubrovnik je po prvi put imao svoj tim u Hrvatskoj A ligi. Kao najmlađi član tima Danče, kako vidiš uopće rad i rezultate Bridž kluba Dubrovnik?

Ante: Rad Bridž kluba Dubrovnik je nešto o čemu drugi hrvatski klubovi mogu samo sanjati. Moram priznati da se svako malo iznenadim koliko je klub dobro ustrojen i koliko zapravo daje svojim članovima.

Što se tiče rezultata, tu je priča dosta drugačija – zlobnici će reći da BKD može samo sanjati o rezultatima (ali ja nisam takav op.a.). Ali to je na igračima, ne na samom klubu. Ne sumnjam kako će se, uz ovakva ulaganja kluba, kvaliteta podići.

I tebi je ovo prva A liga, koji su dojmovi?

Ante: Reklo bi se očekivano. Što se tiče Joška i mene nismo igrali dobro, ali mislim da smo tomu više krivi mi nego protivnici. Par timova su dva koplja iznad svih, onda dolazi nekakav srednji sloj, pa loši timovi i onda mi.

Sumnjam da si zadovoljan s rezultatom svog tima, možeš li dat osvrt na rezultatski učinak tima Danče.

Ante: Lagao bih kad bih rekao da ovakvo nešto nisam očekivao. Za tim koji će ostati u A ligi su potrebna barem dva čvrsta i stabilna para, a ovaj tim to nema. Kada kažem čvrsta i stabilna, mislim na parove koji ne rade neforsirane pogreške, a mi smo takvih uradili pregršt. Nije to nikakva kritika bilo komu, nego čista realnost.

Kad si shvatio da tim Danče neće uspjeti ostvariti opstanak u A ligi?

Ante: Pogledaj gornji odgovor.

Je li moglo bolje?

Ante: Rekao bih da opet pogledaš gornji odgovor, ali nisam toliko zloban pa ću ti reći da pogledaš tablicu – tamo ima 11 timova iznad nas pa je nekako logično da je moglo bolje.

Kako ste se pripremali za A ligu?

Ante: Joško i ja imamo hendikep što ne igramo uživo. Kako bismo to nadoknadili, pokušavali smo što više igrati preko Interneta. Iako nije isto,sigurno je bolje nego da ne igramo uopće.

Joke i ti ste dovedeni kao pojačanja za tim koji je izborio plasman u A ligu. Kako si zadovoljan s vašim učinkom i jeste li opravdali taj poziv?

Ante: Poziv smo opravdali, ali našim učinkom nisam zadovoljan – bolje sigurno možemo i hoćemo.

Koliko si zadovoljan sa ostala dva para u timu? Stječe se dojam da nisu baš spremno dočekali ovo natjecanje.

Ante: Ne volim komentirati druge parove niti njihove pripreme, pa je možda bolje da njih to pitaš.

Ti konkretno imaš prilike svaki tjedan igrati sa većinom ostalih igrača iz drugih timova u A ligi, smatraš li da je to za Danče i ostale članove tima bio možda hendikep što nemaju to iskustvo koje svi ostali manje više imaju u međusobnim igranjima na tjednoj bazi?

Ante: Sigurno. Mislim da BKD plaća danak izoliranosti, ali to je jednostavno tako. Nisu Zagrepčani niti pametniji niti nadareniji od nas, jednostavno ih ima više. Veliki broj igrača će kroz neki dulji period  generirati kvalitetne igrače, a kada svaki tjedan igraš protiv kvalitetnih igrača onda s vremenom postaneš kvalitetniji. Vrijedi i obrat – kada svaki tjedan igraš protiv loših igrača onda s vremenom postaneš lošiji.

Ove godine ste nastupili i na natjecanju za popunjavanje reprezentacije. Niste ni tu imali neki dobar rezultat, iako je olakotna okolnost u tome da vam je to prvi nastup. Kako bi to komentirao?

Ante: Baš voliš ljutu travu na ljutu ranu, a? Lagao bih ti kad bih rekao da nisam pomalo razočaran s tim kako je to završilo. Kad gledaš možemo tražiti olakotne okolnosti u tomu da smo mladi, prvi je nastup, Joško nije igrao prvi vikend, datum nas nije mazio i slično, ali to je sve skupa nebitno. Jednostavno nismo igrali najbolje što možemo i znamo, a kada igraš tako onda za sobom povučeš i malo loše sreće i ispadne loše.  Puno bih lakše podnio da smo dvadeseti ali da znam da nismo ništa mogli, nego ovako kada znam da smo unatoč svemu ovisili sami o sebi. Trebalo mi je neko vrijeme da to prihvatim ali stvari su takve kakve jesu i život ide dalje. Imamo 24 i 26 godina, gušt nam je igrat skupa i igrat ćemo još dugo, tako da vjerujem da će uz konstantan rad rezultati doći.

Ostaje vam Kup Hrvatske, gdje s Jokom već dvije godine bilježiš dobre rezultate. Je li to prilika za pravi rezultat ove sezone? Ipak ćete najvjerojatnije opet igrat u timu koji će po rejtingu biti u dnu poretka i neće biti nositelj na natjecanju.

Ante: Iskreno, ne opterećujem se s time koji smo niti kakav će biti rezultat. Da ispadnemo u prvom kolu ali da ne odigramo krivu kartu ne bih riječi rekao, tako da mi je od rezultata daleko bitnija dobra igra. Ali kad me već pitaš za rezultat, rekao bih da je realan domet četvrtfinale i tamo se s nekim potući za polufinale. To što smo u dnu nije naš problem, neka se za to brinu drugi!

Imate već li nekih planova za iduću sezonu? Kao mlad i perspektivan par sigurno imate ponuda za igranje i u drugim timovima.

Ante: Imali smo i ove godine ali to smo odbacili bez da smo ozbiljnije razmotrili. Jednostavno, BKD je previše dao i meni i Jošku da bismo sada igrali za neki drugi tim. Plan za iduću sezonu je B liga s timom iz Dubrovnika i Kup s timom iz Dubrovnika. Ako ne možemo u A ligu s nekim dubrovačkim timom, onda tamo nećemo ni biti. Kup možda i možemo igrati s nekim drugim, ali samo ako se ne skupi dubrovački tim.

Kako bi ocijenio šanse Tečajca i Celtic bar Belfasta na finalu B lige u Zagrebu?

Ante: Dao bih 50% šanse da će jedan od ta dva tima izboriti barem treće mjesto.

Gdje vidiš mjesta za poboljšanja što se tiče nastupa BK Dubrovnik u Hrvatskoj ligi?

Ante: Individualni i partnership treninzi. Ne znam koliko članova BKD čita uopće ikakve knjige ili bridge literaturu općenito, a siguran sam da bi bilo korisno. Što se partnershipa tiče, postoje razni partnership testovi u licitaciji i obrani koji bi isto mogli pomoći. Ali to sve skupa zahtjeva ozbiljnije shvaćanje bridgea i drugačiji pristup od onog kojeg većina članova ima, što je možda i najveći problem. Razumljivo je da ljudi imaju i drugih obaveza, ali mislim da samo s takvim pristupom možemo napredovati.

Kako ti se sviđa ideja da Rade dobije rubriku u časopisu Skviz? J Ima li mjesta za jednog tako karizmatičnog igrača kao Rade u timu za A ligu?

Ante: Apsolutno podržavam! Ja mislim da je karizmatičniju osobu teško pronaći, a karizma se uvijek cijeni. Što se A lige tiče, u to nisam siguran. Oni to ne kuže pa cijene valjda samo bridge vještine, ali nema veze, nadoći će. U B sigurno ima – što se mene tiče, sljedeću sezonu s Radom!

Za kraj, koliki je pritisak igrat s partnerom poput Joke, kojeg ne smiješ kontrirat ni kad imaš šest aduta?

Ante: „Prvi put kad sam igrao s Maradonom, shvatio sam razliku između srebra i zlata.“, rekao je Valdano za „malog zelenog“. Mislim da ne mogu naći citat koji bolje opisuje kako je to sjediti s druge strane stola. Istovremeno je i ogroman pritisak i ogromno olakšanje, jer što god fališ postoji šansa da on vrati.

Šalu na stranu, od svih bridge igrača koje sam upoznao ili za njih uopće čuo, ne mogu se sjetiti niti jednog s kim bih radije igrao. On donosi nešto za stol što drugi jednostavno nemaju. To je teško opisati – možda najbolje da s njim odigraš koji turnir?