Niz nastavljen i protiv Brescie

Jug je pobijedio Bresciu 10:7 i prestigao je na tablici i sada nakon niza od 3 pobjede skočio s petog na treće mjesto. Utakmicu je opet obilježilo jako loše suđenje dvojca Stavridis i Naumov Jug je u drugoj četvrtini napravio seriju od 4 gola u 4 uzastopna napada i već tada prelomio utakmicu i rutinski ju priveo do kraja.

 

 

Jako bitna činjenica bio je izostanak Paskovića. Brescia nema široki roster, igra praktički s 10 igrača, Del Lungo i devetorica koja se rotiraju u polju. Ako još k tome oduzmemo dva sidruna koji su vezani za svoju poziciju, onda nam preostaje samo 7 igrača na 5 pozicija. Igrali su nešto i Guerrato, Manzi i Guidi, ali oni nisu na nivou koji može parirati ni puno slabijim ekipama od Juga.

Prije malo više od dvije godine Brescia je gostovala u Superkupu u Dubrovniku. Tada je na kraju treće četvrtine gubila 7:0, a od rezultata, igra i dojam su bili još i gori. Pisali smo tada da momčad trenera Bova nije imala ni plan A, a kamoli B ili C.

Ovaj put nije bilo tako, ali je prebacivanjem Mlađana Janovića na desnu stranu (umjesto izostalog Paskovića) sebi pucao u nogu. Naime Janović mu je stožerni igrač, i u pozicijskom napadu gdje to i nije toliko bitno jer Brescia i nema neki smisleni pozicijski napad, već s igračem više gdje on svojim mahanjem, svojim dizanjem i šutom navlači obranu i otvara prostor Nori na drugoj strani. Ako već i ne zabije sam. Ovako je Brescia ostala bez vlastitog koncepta igre i umjesto briljantne realizacije igrača više iz prve utakmice, ovaj put su bili na 4/13. Nije imao Bovo puno izbora, ali mislim da bi žrtvovanje bilo koga drugoga, osobno bih se odlučio za C. Presciuttija, bilo puno svrsishodnije od ovog poteza.

 

Najavili smo, što se i potvrdilo, da je ključ utakmice Brescin igrač više. Znali smo da će imati puno prilika, ali niti jedan put nismo vidjeli njihovu klasičnu akciju s igračem više, zavlačenje u jednu od strana gdje se krilo izvlači skroz u 3 – 3. Svaki trener želi dovesti protivničku momčad u situacije da ne igraju ono što su kroz cijelu sezonu navikli. Brescia je to ovaj put sama odlučila.

Zabili su 3 gola sa stative (opet su imali niz od 3 uzastopne akcije na stativu, ukupno 4) i pokušali su jednom s akcijom rotacije vanjskih i stativa, ali bez da im se otvorio prostor. Većinom je lopta ne brzo kružila, a samo bi se jedno krilo malo otvorilo i pokušalo individualno nešto napraviti (prošlo samo Rizzu u prvoj akciji). Često se znalo događati da sami sebe zatvore lošom postavkom igrača (npr. kada je Rizzo s desnog vanjskog malo zavukao u lijevo, a Janović na lijevom vanjskom ostao na mjestu), ili da je akcija tako loša da se nije ni vidjelo što žele (u tri navrata).

Kao i onda, prije dvije godine, kritiziramo taktiku trenera Bova, ali uvijek tu ima i zasluge i protivničke momčadi koja zatvori protivničke jake strane. Tako su Nora do kraja, a Janović do pred sam kraj utakmice kada je već sve bilo gotovo (9:5 minutu i po do kraja) bilo bez gola, a znamo da su u svim utakmicama oni bili ključni igrači u napadu.

 

Brescia je bila potpuno bezopasna u pozicijskom napadu. Do pred sam kraj utakmice zabili su 5 golova, od čega 4 s igračem više (opet se pokazalo da jedino tako mogu biti opasni protiv jačih protivnika). A i taj peti je bio više nego sretan jer je udarac N. Presciuttija išao ravno u Bijača koji bi tu loptu zatvorio s dvije ruke da nije skrenula od bloka. Tek je Mlađan Janović u zadnje 2 minute zabio 2 gola s desnog vanjskog (opet jedna sretno lopta od bloka). Brescia i nema neki koncept igre na postavljenu obranu (osim par situacija preko Janovića kad igra na lijevoj strani). Jer im i ne treba. Zaluta tu i tamo nešto, ali oni znaju da će u svakoj utakmici imati dovoljno prilika s igračem više, većinom nezasluženih. Ovaj put 13 igrača više, od čega čak 7 bez lopte na dva metra (minimalno 4 potpuno poklonjena), jedno u plivanju i jedno na vanjskoj poziciji. Naumov je jako puno griješio. I to ne samo u tim situacijama, već i u procjenama običnih faulova na dva metra. I to toliko očitih i laganih odluka da je to nevjerojatno. Pogrešno je dosudio i obostrano isključenje. Imao je barem 7 krupnih, s tribina vidljivih pogrešnih odluka. Plus je još k tome, skupa sa Stavridisom, propustio čuti istek napada i pustio da Brescia pokupi loptu iako je šut išao dosta nakon zvuka sirene pa je Brescia ostala u situaciji 4 na 3. Srećom, za razliku od prve utakmice, delegat, ovaj put Moliner, je bio koncentriran i on prekinuo taj napad i ispravio pogrešku sudaca.

Šteta što su suci ponovno uništili draž ove utakmice. Ali izgleda da tako mora biti kad se igra protiv Brescie jer njima jedino takva utakmica odgovora i na taj način im rastu šanse za pobjedom.

 

Jug je rano ušao u probleme s osobnima. Macan je već u prvoj četvrtini dobio dvije.  Tako smo u 3 uzastopne obrane druge četvrtine vidjeli Jokovića (nakon zabijenog gola), Lončara (nakon protivničkog time outa) i Rašovića na beku. Nitko od njih nije uvučen ili slučajno završio na beku već je Kobešćak kroz drugu četvrtinu rotirao vanjske igrače na beku kako bi odmorio i sačuvao bekove što duže u utakmici.

Ključni period utakmice bio je upravo početak druge četvrtine. Nakon 1:1 u prvih 8 minuta u kojima je Brescia umrtvila igru – nije bilo ni naznake neke kontre ili polukontre – i imala čak 4 igrača više, kao i Jug s druge strane, Jug u četiri uzastopna napada zabija i odlazi na 5:2:

  • nastavnjen igrač više iz prve četvrtine, Benić probio Del Lunga, dosta i sreće kod gola iako talijanski golman ovake situacije brani dosta instinktivno bez da uopće prati let lopte pa i nije odmah shvatio da se odbila iza njega
  • Joković zabija s igračem više sa vanjske pozicije nakon što je malo zavukao u lijevo i otvorio si dijagonalu protiv dva bloka
  • Lončar sa srednjeg vanjskog s 7-8 metara, pliska po sredini gola, jako loša reakcija Del Lunga
  • Fatović s lijevog krila s igračem više nakon dosta dobre akcije i brzog protoka lopte lopta dolazi na drugu stativu gdje se Rašović dobro izvukao, ali nije u potpunosti iskontrolirao dodanu loptu pa je proslijedio u krilo do Fatovića

 

 

Jug je imao izvrsnu realizaciju igrača više, čak 7/10 i na taj način stekao ključnu prednost u ovoj utakmici. Jasno, neće suci u Gružu nagrditi Juga pa je i Jug imao svojih igrača više zarađenih bez lopte. Doduše, ne kao Brescia toliko na poziciji sidruna, već kroz uplivavanja Renzuta, Jokovića, Rašovića pa i Fatovića. Zanimljivo da je Lončar prvog igrača više zaradio tek u trećoj četvrtini, a onda je nanizao još 3 do kraja. Najviše je zabio, čak 3 gola. Spomenuti na zonu i još dva sa stative s igračem više. Dva najljepša gola zabio je Joković, dva odlična udarca, individaulnom kvalitetom s igračem više (osim već spomenutog drugi s krila protiv bloka Janović i postavljenog Del Lunga). U zadnje vrijeme Maro sve češće zabija ovakve golove što se od njega i očekuje. Najlošiji trenutak utakmice bio je još jedan promašeni peterac. Iako je to bilo na 6 sekundi do kraja utakmice do sada jedini sigurni izvođač Fatović se priključio cijelom nizu promašaja ove sezone.

 

Gledajući snimku utakmice primijetio sam da stručni sukomentator i ja nismo baš na istoj valnoj dužini :smile:. Prije samog početka kazao je „Mislim da su suci izvanredni, Naumov i Stavridis.” Na kraju, tih 6 sekundi prije kraja utakmice, prisnažio je: „Moram prije nego završi utakmica pohvaliti dva izvanredna suca koji su večeras sudili. Sve su sudili o mom gustu, bez greške. I uplivavanja i na 2 metra i dajem im čistu peticu, obadvojici.

 

Kao što smo i pisali nakon pobjede protiv Olympiakosa, Jug je ušao u seriju pobjeda koja ima najveći izazov u idućem kolu na gostovanju u Barceloneti.

 

10.kolo Lige prvaka

Jug Croatia osiguranje – AN Brescia          10:7 (1:1, 5:2, 1:1, 3:3)

suci: Stavridis (Grč), Naumov (Rus)

Jug: Bijač (10), Macan, Fatović 2(0), Lončar 3, Joković 2, Garcia, Ivanković, Rašović, Renzuto 1, Pavličević, Benić 2, Lozina, Jarak. Trener: Kobešćak.

Brescia: Del Lungo (11), Guerrato, C. Presciutti, Manzi, Guidi, Rizzo 1, Muslim 1, Nora, N. Presciutti 1, Bertoli 1, Janović 2, Vukčević 2, Morretti. Trener: Bovo.

 

Osobne pogreške: Jug 14, Bre 12

Peterci: Jug 0/1, Bre

obostrano: Lozina – N. Presciutti

Igrač više: Jug (1/3+3/3+1/2+2/2)= 7/10 (70%), Bre (1/4+1/2+1/3+1/4)= 4/13 (31%)

Obrane: Bijač (4/5+2/4+3/4+1/4)= 10/17 (59%); Del Lungo (4/5+1/6+2/3+4/7)= 11/21 (52%)

Golovi s 2 metra, zarađeni peterci i izbačaji:

Jug:

Lončar 4 iv

Renzuto 5m+1iv

Joković, Rašović, Lozina, Fatović i u plivanju po 1 iv

Bre:

Muslim 6iv

Vukčević 3iv