Bakalar na gulaš

Bakalar je riba Sjevernog mora i ima veliku gospodarsku i kulinarsku vrijednost. Bakalar se sprema na stotine načina, i jako je zastupljen u prehrani mnogih zemalja svijeta.
Hrvati poslovično i nisu baš nešto zainteresirani za konzumaciju ribe i pri dnu smo ljestvice potrošnje ribe po glavi stanovnika, kod nas se najčešće čuje “nema ptice do prasice, najbolja je riba kad mekeće i sl.”

Evo jedan recept za bakalar otac mi ga je donio kad je navegavo:

 

Kupimo jedan veliki suhi bakalar bijele kože kojega kišamo u hladnoj vodi dva dana da mu se meso opusti, vodu mijenjamo dva puta dnevno. Bakajar (kako mi kažemo) omotamo bijelim koncem da se ne raspadne i kuhamo ga u teči sa posoljenom vodom dok se dobro ne raskuha, kad se ohladi odvojimo prstima meso i kožu od kosti. Voda u kojoj se kuhao bakalar se ne proljeva nego se ona kasnije dodaje u kuhanju.

Suhi bakalar
U drugoj teči zažutimo 3-4 glavice luka na 2 dcl maslinovog ulja, kad luk dobije zlatnu boju dodamo par glavica sjeckanog česna i pola šake sjeckanog petrusina, dodamo 2 dcl bijelog vina, 3-4 dcl vode od kuhanja bakalara, dodamo očišćeno meso i ½ kg pelate (pomadora) koje prethodno izmečimo.
U teču dodamo veliku ožicu meda da ublažimo kiselost pomadora i ulijemo još 2 dcl maslinovog ulja, malo posolimo, popaprimo i kuhamo na laganoj vatri jedno uru.
Do tad skuhamo patate u posoljenoj vodi na kocke ali napola (oko 1 kg), tako na pola gotove patate dodamo u teču sa bakalarom i dodamo oko ½ kg zelenih maslina sa picama (iz tegle) i sve skupa kuhamo još pola sata.

 

Ovaj recept možete praviti i sa freškim bakalarom ako ga imate, ali ima ga kupiti u našim butigama zaleđenog, normalno nije isti okus kao sušeni ili dimljeni ali svakako probajte.

 

Freški bakalar

 

 

 

 

 

Do sljedećeg recepta,

Nikola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34 komentara na “Bakalar na gulaš”

 1. ovako na prvi pogled na slike nema neke razlike između sušenog i freškog bakalara?

 2. nema neke razlike na slici, ali ovaj sušeni je meni bolji naravno, freški je puno laganiji

 3. dance.hr su napravili veliki propust. trebali smo organizirat predizborno sučeljavanje između bileta i gorana. hrvoje je predlago rg-a za moderatora. to bi sigurno bilo spektakularno

    1. daj nemoj govorit gluposti, rekli smo da necemo se ovdje bavit politikom, a pogotovo da nećemo iznosit i blatit ničija imena sto si ti uradio, mislim to mi je bez veze, ako se hoćeš bavit politikom imaš stranke pa se bavi i istjeruj istinu

    2. ovi komentrari ovakog tipa neka stoje još par dana, ali na mojim receptima neće bit jer im tu nije mjesto

     1. bile kakve su ovo prijetnje. pa nema micanja komentara osim ako nisu neukusno vrijeđanje, a ođe to nije slučaj.

  1. ako je dogovor da nećemo politiku na stranicu nije mi jasno zašto je provociraš

    1. to bi bilo drugačije sučeljavanje, a ne klasična politika. a i to što sam tek poslije izbora to spomeno, govori da nisam za politiku na stranici. jedini koji su stavljali političke stvari su su rg i dll. njih prozivaj

     1. Ja sam uvijek u svojim političkim osvrtima pokušavao usrećiti obije strane! I najčešće bi to bilo samo POLIT od politike.

     2. Ovaj drugi komentar Majmune je stavio ljubomorni Rade, ja ga nisam sam postavio

     3. Da sam vidio prije bio bi stavio i tebi komentar ali nešto drugo (npr. Konju) da te ne mješamo s MAJMUNOM jer se dobro zna ko je MAJMUN. Budući me MAJMUN preduhitrio sad si i ti ispo majmun a to je uradio da bi se steko dojam da on nije jedini.

      Inače milim da političkom osvrtom ne možeš usrećit obje strane jednako, jedino ih možeš raspizdit jednako (taman to bilo samo P od Politike) a mislim da si to i sam skonto nakon što si postavio te komentare.

      A što se tiče MAJMUNA on mi može popu……, umjesto da troši energiju na biljar.

     4. Za ovaj prvi dio te držim za riječ.

      A što se tiče P-ikanja; biti slijep, gluh i nijem na stvari koje nas okružuju znači biti političan, a ne komentirati iste.

 4. A posto je Marin dobar s novim gradskim vijecnikom Grljevicem, mogli bi imati i trecu, nezavisnu stranu debate 🙂

 5. Zasto samo 3 slike, ali Biletu nije obecana fotogalerija sa 50 slika – Rade uzmi aparat i napravi foto session sa bakalarom

 6. Ja bi to suceljavanje pod obavezno! I kad ce vise Radina “duhovna okrjepa”!

 7. Tko bi rekao da ce bakalar s maslinama izazvati ovoliku raspravu 🙂

 8. zbog velike rasprave i brojnih komentara bakalar s maslinam će skočit visoko po broju klikova 🙂