Domaće kobasice

    Vrijeme kolinja je iza nas, pršuti se još uvijek suše i dozrijevaju, kobasice i pancete su gotove, čvarci su se pojeli, tko zna hoće li u budućnosti biti ovog narodnog običaja nad kojim se neke udruge zgražaju kad uđemo u EU, ali narednih par godina sigurno hoće zato bježite svinje stiže još koje kolinje.
    Od mnogobrojnih tradicionalnih kolinskih jela koja se prave po seoskim dvorištima uz pokoju rakijicu domaće kobasice su jedne od najpoznatijih.

    Svako selo i svaki kraj ima svoje regule i recepte za pravit kobasice, netko voli više paprike netko više česna i sl, ali zajedničko je da su svakome njegove najbolje i da ovaj drugi nema pojma kako se to radi.

    Jedna od najpoznatijih kobasica je češnjovka, evo recepta.
 

Češnjovke :

Za oko 10 kg smjese trebat će nam:

3 kg nemasne svinjetine (od lopatice)

4 kg svinjskih odrezaka (sa lardom-slaninom)

20 dkg soli

3 dkg mljevenog papra

1 žlica šećera

2 dl bijelog vina

2 dl vode u kojoj su stale 2-3 glavice tučenog česna

i tanka svinjska crijeva

    Meso narežemo na veće kockice i začinimo sa soli, paprom i cukarom. Izmiješamo sve i ostavimo na hladnome preko noći da odstoji, zatim pola mesa sameljemo na ploči mašine promjera 10 mm, a pola na ploči promjera 15 mm. Mljevenom mesu dodajemo procijeđenu vodu od česna i sve dobro izmiješamo. Nakon toga sa punilicom meso punimo u svinska crijeva pazeći da ne ostane zraka u kobasici, a da ne bude ni prenabijene. Oblikuju se kobasice duljine 15-ak cm i zavezuju se špagom, kobasice objesimo na drveni štap i između njih stavimo grane lovorike i tako ih držimo na hladnom zraku u kominu dva dana da se osuše, zatim idu na dimljenje. Kobasice se dime 5-7 dana i to na biljkama iz našeg kraja kao somina, planika, smrijek, zelenika, mrča i dr., nakon dima se ostave u prozračnom i suhom kominu da dozdrijevaju još 45 do 60 dana.

 

Srijemska kobasica :

Iako se u našem kraju  najviše pravi češnjovka i razne njene izvedenice, ova srijemska kobasica je sjajna i svakako je probajte napravit za sljedeće kolinje.

Sastojci (za 10 kg smjese) :

5 kg svinjetine od lopatice

4 kg svinske vratine

1 kg svježe tvrde pancete

25 dkg soli

15 dkg slatke crvene paprike

5 dkg ljute crvene paprike

1 žlica mljevenog papra

1 žlica šećera

2 glavice tučenog česna

i tanka svinjska crijeva

    Meso krupno narežemo i dodamo sol, cukar i česan, dobro sve promješamo i ostavimo na hladnome da stoji par sati. Meso zatim sameljemo pola na ploču promjera 14mm, a pola na 10 mm, meso promješamo i dodamo slatku i ljutu crvenu papriku i papar, ponovo promješamo i ostavimo još pola sata. Napunimo kobasice otprilike 30-ak cm i ponovimo postupak za sušenje kako i sa češnjovkama.

 

Do sljedećeg recepta,

Nikola

2 komentara na “Domaće kobasice”

  1. u, što dobro izgledaju ove kobasice. ali se ove kobasice što se prave u nas zovu češnjovke, ja sam mislio da je to specijalitet iz sjevernijih krajeva hrvatske, ovog što gravitira mađarskoj?
    ove naše sam zno kao samo kobasice, bez ikakvog dodatka, a za češnjovke sam čuo tek u zg-u.

  2. da, u nas ljudi obicno ne stavljaju niceg puno, obicno malo cesna i osnovnih zacina, i najkvalitetnije meso