Grdobina u bijelom vinu

Grdobina izgleda dosta zastrašujuće, sa tim velikim zubatim ustima i gadnoj boji stvarno se ne može nazvati ljepoticom iz morskih dubina.
S druge strane to je jedna od boljih i ukusnijih riba i s pravom je nazivaju i jastogom za siromašne.
To za siromašne treba uzeti sa rezervom jer grdobina uopće nije jeftina riba i jako je cijenjena i tražena od svih ljubitelja morskih specijaliteta.
Donosim vam dva načina kako ja spravljam grdobinu.

1 kg očišćene i oguljene grdobine
2 glavice luka
3-4  pice česna
2-3 patate
petrusin, maslinovo ulje, sol , papar
2 dcl bijelog vina, voda

Na maslinovom ulju zažutimo na tanke listiće izrezani luk, dodamo isjeckani česan, petrusin, posoljenu i popaprenu ribu i sve zalijemo sa 2 dcl vode.
Poklopimo teću i kuhamo na srednjoj vatri 10-15 minuta.
Zatim dodamo vino i kuhamo još 10-ak minuta na laganoj vatri, pred kraj dodamo skuhane patate izrezane na tanje fete i sve skupa kuhamo još 5 minuta.

Pečena grdobina

1 kg grdobine
2-3 patate
1 luk
2-3 pice česna
1-2 dcl bijelog vina
1 dcl maslinovog ulja
petrusin
sol, papar

Grdobinu posolimo i popaprimo i stavimo je u rostijeru, dodamo oguljene patate iskidane  na veće komade i njih malo posolimo.
Polijemo sve maslinovim uljem i bijelim vinom, dodamo polovice luka i cijele pice česna, ja sam dodao i par gambora ali to nije nužno.
Pospemo sve sa sjeckanim petrusinom i pokrijemo rostijeru aluminijskom folijom, ribu pečemo na 200 stupnjeva 50-ak minuta. Zatim otklopimo foliju pogledamo jesu li patate gotove ako jesu onda pojačamo temperaturu i tako otklopljeno pečemo još 10- ak minuta.

Napominjem da prije spravljanja grdobine ribi skinete škrge to govorim jer su malo sakrivene pa ih možete zaboravit skinut, a nisu dobrog okusa.

 

Uživajte !

Nikola