Hobotnica ispod peke

Hobotnica zajedno sa olignjom i sipom spada među glavonošce. Neki zlobnici u šali znaju reći da je Mljećanin čovjek koliko i hobotnica riba.
Hobotnica je se obično priprema na salatu, skuhana se isjecka na male kolutiće i zajedno sa lešo patatama začini sa maslinovim uljem, ostom, soli, paprom, lukom i kaparama.
Ona se može pripremati na druge razne načine, na Mljetu je suše i onda od nje prave gulaš.
Jedan od načina pripreme hobotnice je i ispod saća ili ako niste u mogućnosti ložiti vatru onda je dobar i šporet.
Pečena hobotnica
Hobotnica je dosta žilava pa bi je se prije kuhanja ili pečenja trebalo zalediti jedan dan u dubinskom da bi bila mekanija nakon pripreme. Za ovo jelo potrebna nam je hobotnica (oko 1 kg), 3-4 patate, 1-2 glavice luka, 3-4 pice česna, sol, papar, 1,5 dcl maslinovog ulja, 1-2 dcl bijelog vina, malo petrusina i grančica ružmarina.
Hoba se ostavi preko noći da se postepeno odledi i odleđenu je stavljamo u rostijeru zajedno sa patatama izrezanim na veće komade, patate malo pospemo vegetom, dodamo luk isto na komade, prepolovljene pice česna, malo sve posolimo, malo popaprimo i ulijemo 1 dcl biljnog ulja.
Kako hobotnica sadrži dosta vode ona tu vodu u pečenju pusti tako da nakon 25-30 min. pečenja u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva otklopimo rostijeru i većinu te vode (skoro sve) i ulja izlijemo jer ne želimo da bude lešo, ona će kasnije pustiti još malo soka i to će biti dovoljno.
Dodamo maslinovo ulje, bijelo vino, isjeckanog petrusina i grančicu- dvije ružmarina te poklopimo da se peče još oko 45 minuta nakon čega posudu otklopimo i pečemo 15-ak minuta da suvišna tekućina ishlapi i da jelo dobije lijepu rumenu boju.
Ja sam imao posudu od lijevanog željeza – gize, ali može se koristiti i obična rostijera pokrivena aluminijskom folijom.
Chips od hobotnice
Ovo ljeto sam na spomenutom Mljetu uhvatio manju hobu i nisam znao kako je spravit jer na barci je teško duže vrijeme kuhati ili peći. Sjetio sam se da se olignji prigaju na male kolutiće, a zašto ne bi mogla i hobotnica.
Krakove bez glave sam malo ogulio od viška kože i isjeckao na jako male kolutiće (pola cm) da ne bi bili žilavi, umočio ih u brašno i isprigao u vrelom maslinovom ulju i iza ih posolio. Dobije se polu gumeni polu hrskavi chips od hobotnice koji je moram reći izvrstan, uz čašu vina i dobro društvo na barci nema boljeg.
Do sljedećeg recepta,
Nikola
svašta se na barci zna iskomplicirat, pa onda brodovi trube tuuuu, tuuuu 🙂
Hehehe, ova ti je dobra!