Janjetina ispod peke
Janjetina ispod saća je staro tradicionalno jelo.
Za pripremit janjetinu ispod saća treba prvo poć na « Siđ » u Slano i kupit dovoljno velik sać (čelična kupola) i odgovarajući prsten koji drži žeravu da ne sklizne sa saća.
Najvažnije je naravno dobro i kvalitetno meso, najbolje je domaća janjetina koju baš nije lako naći, ali treba se potrudit i kupiti pravu janjetinu sa sela. Osim janjetine izvanredna je i kozletina koja ima poseban okus, može se stavit i teletina ili kombinacija više vrsta mesa. Za 4 osobe potrebno je otprilike kilo i po janjetine, naravno može i više i otprilike toliko i patata.
Komadi mesa mogu biti razni kao npr. od plećke, buta, prsa, rebara. Najbolje je izmiješat, pa tko što voli.
Meso se posoli, malo popapri i stavi u rostjeru. Rostjera za pečenje treba biti malo dublja jer meso pušta sok i tekućinu tjekom pečenja. Sa mesom se stave i patate oguljene i izrezane na veće komade koje pospemo malo vegetom, doda se ožica svinjske masti i malo se polije sa maslinovim uljem. Sa mesom i patatama se stavi i glavica- dvije luka, onako na velike komade. Sve skupa se polije se malo bijelog vina i stavi se grančica ružmarina, dva-tri lista kadulje, list lovorike i malo papra u zrnu. Mediteransko bilje je po želji jer netko ne voli tu aromu, meni je draga.
Za pripremu mesa ispod sača potrebno je naložit dobru vatru i pripremit dosta žara.
Žar se razgrne i rostjera se stavi na popret, pokrije se sa saćem i onda se žar i pepeo nabace okolo saća i po njemu, ne baš previše po njemu, jer može meso izgorit, treba malo prakse za ocijenit jačinu i količinu žara.
Meso se peče otprilike dvije ure, nakon uru se otklopi i provjeri, može se još malo polit vinom.
Peče se dok meso ne dobije lijepu rumenu boju.
Do sljedećeg recepta,
Nikola
jak si na rijecima, ajde lijepo ovo pripremi pa nas pozovi da mi vidimo znas li sto govoris
Svaka… lolo. Kad će recept za sarme? One za mamurluk.
“Najbolje je izmiješat, pa tko što voli.”
-Nemoj Vojko popija si, nemoj Vojko to me boooliiiii!!!!
i ovako na slici mi skoro miriše.