Pasta carbonara

Kao i mnoga druga talijanska jela i ova pasta potječe iz siromašnog talijanskog staleža. Naime ovo jelo prema pričama su spravljali kopči ugljena pa je po ugljenu i dobilo ime. Također i crni papar koji je jedan od glavnih sastojaka ovog asocira na ugljen. Ova pasta je izvrsna, a ne treba puno vremena da se spravi. Svakako je probajte.

 

Za ovo jelo će nam trebati ( za 3 osobe):

 

– 10 dkg dimljene suhe pancete

– 10 dkg presovane šunke

– paste (špageta) cca 350 gr.

– 3 jaja, kiselo vrhnje 2 dcl

– kesica parmezana (40 gr.)

– 2-3 pice česna, maslinovo ulje, sol i crni papar

 

Na maslinovom ulju u prosuji zažutimo isjeckanu pancetu da dobije koricu i rumenu boju, dodamo isjeckanu šunku i česan te jako važno malo više krupno mljevenog papra. Sve skupa prigamo par minuta na jakoj vatri dok česan ne dobije zlatnu boju. U međuvremenu pastu skuhamo u posoljenoj vodi da ne bude skoro gotova, mora malo ostati žilavija jer će se opet kuhati u toču.

Kad je česan, panceta, papar i šunka isprigana u tu prosuju dodamo skuhanu pastu i odmah dolijevamo malo vode u kojoj se kuhala pasta. Sve skupa miješamo i kuhamo 4-5 minuta uz lagano dolijevanje vode od kuhane paste (sve skupa 2-3 dcl), to je važno da bismo dobili lijepi kremasti šug u pasti.

Kad voda ispari (ne skroz) dodamo izbačena jaja s malo soli i mljevenog papra pomiješana s parmezanom i kiselim vrhnjem.

Sve skupa miješamo i kuhamo još par minuta, ne smijemo previše držati pastu na vatri jer će nam se presušiti, a pasta carbonara mora biti kremasta.

Probajte ovo ukusno jelo i dobar vam tek.

 

Do sljedećeg recepta, Nikola

 

Jedan komentar na “Pasta carbonara”

  1. odlicno! inace imam verziju da luk zazutim, ali probat cu i ovu