Plava riba na gradelama

 

Dosta ljudi ne voli plavu ribu, kao na primjer polandu  ili trupača, kažu da im je suha kad se ispeče i da ima posebni vonj, malo na divljač.
Za pripremit polandu i trupača na gradelama njih treba prvo po kosti rasjeći tako da se dobiju dvije polovice. Polanda (palamida) je dosta kvalitetna riba i nepravedno je podcijenjena dok je trupač malo manje kvalitetan.

Plava riba ima dosta krvi i tamnog mesa što nije baš ukusno i  treba ga očistiti i oprati,  koža ribe se malo rasiječe nožem da bolje upija začine.
Polovice se posole, popapre isjecka se česan i malo petrusina te se smjesa utrlja  u ribu.
Riba se stavi u rostjeru ili neku pliticu i poškropi sa sokom od limuna, a tajna ovog jela je sljedeći sastojak, a to je crno vino.
Vino se ulije u posudu sa ribom, ne baš da pluta u vinu ali da ga ima dovoljno, ulijemo i malo maslinovog ulja dodamo list lovorike i malo ružmarina.

Tako pripremljena riba se ostavi u frižideru preko noći da se kupa u vinu i začinima. Sljedeći dan se pripreme gradele, riba se izvadi iz vina i  ispeče, bitno je ne presušit je.

Pečena riba se malo polije se maslinovim uljem, a u posudicu istješti se jedan limun. U sok od limuna dodamo isjeckani česan malo petrusina, iako je meni bolje bez, i malo se ostavi koji minut, doda se maslinovo ulje. Sa pirunom se smjesa izbati da se dobije emulzija ulja i limuna i tako pripremljen česan nikad vam neće naškodit jer ga sok od limuna izgrize, a ukus ostaje isti. Sa time malo namažemo ribu i vidit ćete da je i plava riba stvarno sočna i jako dobra.

Druga verzija meni draža je da pečenu ribu stavimo u rostjeru (posudu) u kojoj je crno vino, ulje i začini (u čemu je riba stala preko noći), vina (smjese) ne smije biti previše jedno prst- dva na dnu posude. Sve skupa stavimo na žar 5-6 minuta tako da vino prokuha i da se dobije odličan reducirani šug (umak) sa kojim ćete politi pečene polovice, vjerujte ovo je odlično.

Do sljedećeg recepta,

Nikola

5 komentara na “Plava riba na gradelama”

  1. Taj je već zaprimljen u uredništvo pod nazivom Roštilj i bit će objavljen za 7 dana!

  2. osim teksta odličan je i slikovni prilog. i pridružujem se hrvojevim željama

  3. ja se nadam da ćemo opet imat šansu kušat plavu ribu za 10-ak dana!

  4. Molim ljude iz drugih stranaka (necemo imenovat Milića) da prekinu davat jedinice Biletu!