Punjena prsa

Punjena teleća prsa su jedno fantastično jelo koje ja obično spravljam za Božić ili za neke važne dane u godini.

Za punjena prsa će nam trebati :

1,5 kg telećih prsa
1-2 glavica luka
2 mrkve
2-3 fete starog kruha umočene u mlijeko
malo prezle (krušne mrvice), sol, papar, malo vegete
malu ožicu listića timijana ili majčine dušice, 2-3 lista isjeckane kadulje i malo izgratanog muškatnog oraščića (najbolje je ubrat frešku kadulju i timijan)
2 šake suhih ili 10-15 dkg freških vrganja ili bukovača
– suhe gljive prethodno umočimo u malo vode da se opuste i zajedno sa vodom stavimo u smjesu
1 jaje, 1 dcl bijelog vina i šaka isjeckanog petrusina

U mesara kupimo lijepi komad prsa i u mesu napravimo špag (džep) u koji ćemo staviti nadjev. Taj špag se nebi smio probiti nožem kad ga radimo jer će nam onda nadjev iscuriti pri pečenju.
Smjesu za nadjev napravimo u jednoj posudi od isjeckanog luka, mrkve, namočenog kruha, jaja i svih prije nabrojenih sastojaka i dobro je izmiješamo rukama.
Meso posolimo i poparimo te ga napunimo sa smjesom i krajeve zatvorimo sa čačkalicama.
Prsa pečemo u rostijeri (posudi) nauljenoj biljnim uljem. Meso pokrijemo i zatvorimo sa svih strana alu. folijom koju malo izbodemo nožem kako bi para mogla izaći pri pečenju.
Pečemo sat i po na 180 stupnjeva i nakon toga meso otklopimo i pečemo još pola sata da dobije lijepu rumenu boju.
Meso izrežemo na lijepe fete i servirano sa pečenim patatama ili sa nečim drugim što volite.

Dobar tek i uživajte u ovom posebnom i svečanom jelu.

 

Do sljedećeg recepta,

Nikola

 

11 komentara na “Punjena prsa”

  1. zadnjih dana samo čekam kad će novi gastro kutak! :)) Bile Majstore!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=nRxC7ZxKYk0 – treba neki video napravit, pazi kako conquest of paradise i rolovano prase naprave dramu:)

  2. Bile, nisam shvati što si ovo rekao: ‘taj špag se nebi smio probiti nožem kad ga radimo jer će nam onda nadjev iscuriti pri pečenju.’ Nego čime bi se trebao probiti?

    1. ne smiješ probit špag koji napraviš nožem, znači napravljeni špag ne smiješ probiti nožem,
      jer ako probiješ špag koji napraviš onda će ti procuriti smjesa koju uliješ u špag koiji si prije napravio s nožem

  3. Kakve su ovo reklame na stranici?! Ko da čitam 24 sata il Arenu a ne najrenomiraniji vaterpolo portal u regji a i šire….