Šporki makaruli

Od pamtivijeka, za festu Svetog Vlaha, svojta iz svih krajeva dolazi kod svojih na koji dan da bi se poklonili svome zaštitniku, a usput da malo vide i osjete vječni Grad. Normalno, svatko se želio pokazati kao dobar domaćin, ali prije nije vladalo veliko blagostanje tako da se moralo od malo mesa napraviti dobar objed za svih.

Da bi se nahranili svi dragi gosti skuhalo bi se puno paste (tjestenina) jer nje je uvijek bilo i napravio bi se dobar  toć od mesa što bi se imalo, malo bi se sa njim šporkala pasta i eto objeda za cijelu familiju.  

Za šporke makarule treba nam 1 kg dobre govedine od buta ili guštera. Meso nasjeckamo na manje kockice i malo posolimo. U  teči, na maslinovom ulju zažutimo do zlatne boje 60 dkg luka te kad je luk gotov dodamo 3-4 pice isjeckanog česna i šaku isjeckanog petrusina. Dodamo meso i pustimo da se priga na vatri 5-6 minuta, da pusti sok. Dodamo 2 dcl crnog vina, 1dcl vode, jednu veliku ožicu konserve (pire od rajčica) jednu malu limenku pelata koje prije isjeckamo, malu ožicu cukara, malo papra, malo vegete, soli ako fali i dodamo još 3-4 klinčića, malo izgratanog muškatnog oraščića i mrcu kanjele (cimeta). Poklopimo i na laganoj vatri kuhamo dva sata. Dodajemo tijekom kuhanja bijelog vina i malo vode jer će dosta tekučine ispariti.  
Sa ovim divnim toćem se šporkavaju samo makaruli, to je tradicionalna pasta koja je tanka i duga, a kroz sredinu je šuplja. Prije kuhanja je slomimo popola. Na kraju pospemo makarule sa malo parmezana.
Ugostite svu svoju svojtu za festu i napravite im dobre stare šporke makarule.

Do sljedećeg recepta,

Nikola

3 komentara na “Šporki makaruli”

 1. Par pitanje – nisi stavio recept kako napravit pastu – ipak je domaca bolja od kupovne.
  Drugo – 60 deka luka na kilu mesa??? Da ga nisi pretjero?

 2. mislim da nisam, treba dosta luka za dobar toc
  pastu nisam jos pravio, obicno se prave domaci rezanci pa se odma kuhaju dok jos nisu suhi ali za makarule ne znam

 3. Ma da i ja počmem nešto komentirat!!!
  I kilo luka na kilo mesa je odlično!!!
  A pasta-trebala bi najbolja- s jajima!
  Dajte još ričeta za dobar toč…
  (oraščići,garofalići,neizbježni česan petrusin…sir gratani…