KAKO JE UMRO DANČARSKI NOGOMET

Evo kako je to bilo: tvrtke koje muljaju po dubrovačkom području čule su da Marole, bivši zaposlenik Dubrovačkog vjesnika, nešto pisketa za portal Denshaer. Zlu ne trebalo, ali prevenciji itekako – jer bolje spriječiti nego liječiti – odlučile su (te tvrtke naravno) da potkupe Vu Danče kako Maroletu ni na LSD-ju ne bi palo napamet da napiše nešto protiv njih. Epilog – na računu udruge pojavilo se 2 milijuna eura.
-Jesu ovi idioti – mislio je Rade Prezidente dok se šuljao prema drugom katu OTP Banke gdje ga je čekao osobni bankar – Pa Marole ionako u Škuroj Buri nikad ne piše o politici.

No Rade kao dobro odgojeno dijete, nije htio ispast naprasit i vratiti poklonjenu stvar (poklonjenim eurima u zube se ne gleda), pa je s tih 2 milijuna eura naumio napraviti nešto veliko za Danče, nešto o čemu će čitav svijet čuti, nešto čemu će se čitav svijet diviti, nešto za što će sva svjetska crkvena zvona, a ne samo ona na Dančama, zvoniti.
Ne, nije se Rade ubio od kreativnosti i imaginacije. Ravnao se on po naglupljem marketinškom pravilu: zazvat će Barcelonu da dođe odigrati jednu partiju dančarskog nogometa, a za ostalo će se pobrinuti mediji. Sposoban je naš prezidente i ovakav nekreativan. Napričao je on Kataloncima mnogotoga o povijesti Danača, spomenuo je i da za razliku od Hajduka nisu dobri samo u nogometu, već i u drugim sportovima: galebarstvu, ribolovstvu, čak su nadaleko poznati i kao mahači kruzerima, a to toliko dobro i uvjerljivo rade – to mahanje s dančarskih hridi –  da bi čovjek pomislio da u životu nisu vidjeli ni staru barku, a kamoli novi brod.
Uprava Barcelone oduševila se s ovim gostovanjem, pa je cijenu spustila na samo milijun eura. Ali naš prezidente za razliku od prezidentea prijateljskog nam Hajduka nije toliko glup pa da mu dođe u goste nekakava kvartovska Barcelona, već je on htio samo i jedino onu pravu. Ako prvi sastav Barcelone na Dančama ne bude Messi, Xavi i Iniesta, Katalonci će morati VU Danče platiti milijun eura, a prezidente Rade je u ugovoru dodao i posebnu klauzulu ako ne dođu u najjačem sastavu, a to je da će Picque i Shakira na Tapitu, od morske trave, uz ritmove s Adovog zvučnika Loca, loca, morati ugravirati grb Reala.
Ta Barcelona, za razliku od hrvatskih klubova, ništa ne prepušta slučaju, već naprotiv svemu pristupa studiozno pa tako i za njihove prilike, nekoj tamo utakmici na Dančama. Proučili su njihovi skauti tijekom lipnja tko to igra taj dančarski nogomet i kako se to uopće igra – i svašta, zaista svašta su vidjeli. Prvo da se taj sport igra bos (napisali su u notes – valjda jer su Hrvati siromašni), pa su potom vidjeli pregršt lijepih poteza posebno od trojice – ovako su zapisali dalje pa mejlali Pepu Guardioli – nekakvi Gadafijevi dječaci, lavovi, što li već, su najbolji igrači dančarskog nogometa. Pa su onda posebno u notesu ocrtali igru Oskara: atraktivan, brz i nadasve učinkovit s potezima za publiku. Često daje golove glavom, petom i volejem što je u dančarskom nogometu izuzetno teško, ali ne i nemoguće. Potom sljedeća crtica notesa: najubojiti strijelac Danača je Doktor Shearer. Ispod imena stajala je opaska: „Iako uzvikuje nekakve šovinističke i fašističke parole uz koje bi čovjek pomislio da mu treba psihijatar, u napadu je ubojit – od deset šuteva u okvir male bare ide mu svih deset. No, u obrani je potpuno neupotrebljiv, a škrtiji je i od Davora Šukera. Ipak publika ga obožava, jer tuče iz svih pozicija a to dok radi oralno zabavlja publiku. Nadalje, tu je i strašni bek Brena – čovjek s iskustvom koji je zadnji put pogriješio kao zadnji, kad i Iniesta u dodavanju. No godine su ga sustigle, pa je nešto nepokretniji i sporiji.
Skauti Barcelone kao zaključak dančarskog izvještaja napisali su da Messi, Xavi i Iniesta ne bi trebali imati problema s Oskarom, Doktorom i Brenom, ali bit će ta utakmica pravi spektakl, jer da trojica nabrojenih vole potez, imaju tač profinjenih fantazisti, jednom rječju žive za publiku. Isto tako podcrtali su da u dančarskom nogometu za razliku od nogometa, nema prekršaja. No kad igraš s ljudima koji se žele nadigravati to nije ni bitno.
Kakav dan na Dančama, koje mnoštvo, koja euforija. Prošla su čak tri kruzera, a nitko od prisutnih nije im mahao. Čak ni dančarske časne im nisu zvonile. Mahanje praćeno zvonjavinom uslijedilo je tek kada su Xavi kao bek i Iniesta i Messi kao igrači u polju, zauzeli dančarski beton.
Publika je sada čekala i domaćine: Oskara, Doktora i Brenu, ali nitko od njih nije istrčao. Na terenu su se kao predstavnici Danača našli Bezimeni Prvi kao bek i Bezimeni Drugi i Bezimeni Treći kao igrači u polju.
-Koji su ovo? – čulo se iz publike.
-Najbolji od najboljih – rekao je jedan kesući zube – Oni će srušiti strašnu Barcelonu, pazi što sam ti reko!
Guardiola se nemalo iznenadio što je vidio drugačiju momčad od one koju je očekivao, ali nije mijenjao ništa u taktici. Barcelona je Barcelona.
Pleli su Messi, Xavi i Iniesta mrežu oko Bezimenih i brzo im uvalili tri komada. Promjena strana. A onda počinju jadi po Barcelonu.
Bezimenom Drugom pada napamet strašan potez. On gazi loptu i to više puta, tako da ova više nikako ne leti prema željama pilota koji je navodi, već elipsasto šijajući. Messi već teže kontrolira loptu. Rekao bi moj stari: Jebeš ove moderne igrače, njima treba najokruglija lopta od svih okruglih i teren poput snookerskog stola (baš je tako rekao; ne biljarskog nego snookerskog) da bi pokazali što znaju, a u moje vrijeme Pele, Vukas, Broketa i slični igrali su s krpenjačom, a mogli su igrati i s polomljenim jajima, isto bi igrali.
Je li moj stari u pravu, teško je procijeniti, ali na terenu Messi, Xavi i Iniesta imaju problema. Bezimeni su evo već tri lopte opalili u smjeru javljajućeg kruzera kojega nitko nije jebao pet posto, i sve su tri na opće zaprepaštenje blaugrane završile iza leđa crveno-plavih kupaćih gačica.
No, Guardiola je lukav strateg. Skontao je on da ovaj dančarski nogomet ima malo veze s nogometom i da je važnije pobit se, gurat, ionako nema faulova, a potez tko jebe, pa je iz neprepoznatljive igre izvadio Messija, a uvalio borca-kostolomca Puyola.
No onda je uslijedio potez utakmice i to pet minuta prije kraja. Puyol je zaustavio jedan napad, prebacio do Ville (koji je u međuvremenu ušao umjesto indisponiranog Xavija), a ovaj je nanizao prvog Bezimenom, drugog Bezimenog, a kad je prošao i trećeg i taman kad je htio posremiti lelujajuću loptu u praznu baru, Bezimeni koristi sve blagodati dančarskog nogometa i high kickom zaustavlja napad Barcelone na opću žalost igrača bridža na donjoj taraci kojima je doletio Villa i razbio im dotadašnju situaciju na stolu kao i svoju glavu o njegovu nogu.
Ne biste vjerovali, ali akcija se nastavila, jer se lopta odbila od odrine poviše bridž stola i vratila u igru: Bezimeni je krenuo u napad, i dok su druga njegova dva bezimena suigrača u klinču držali Puyola i Picquea (koji je u igru ušao umjesto ozljeđenog Inieste: ne nisu ga istukli bezimeni, već dančarsko sunce, onako bijel zaista nije trebao skidati dres i izlagati se UV zrakama), lako je posremio u praznu baru za vodstvo izabrane dančarske selekcije.
Uskoro kraj. Pobjeda Danača nad najboljom ekipom u povijesti igranja nogometa na snookerskim terenima i s najokruglijom loptom od svih Adidasovih okruglih.
Kakvo slavlje. Kruzeri prolaze, nitko im ne maše, časne zvonjavinom otpozdravljaju dančarskim šampionima koji se slično lelajajućoj lopti lelajuju čas prema sjeveru, čas prema jugu, praćeni ushicima uspaljene i vesele publike.
Rade je ispunio misiju: od New York Timesa preko Guardiana pa sve do Kurira naslovnice su vrištale da je najbolja momčad u povijesti nogometa poražena od bezimenih amatera na tamo nekim Dančama. Bile su tu i spektakularne reportaže o dubrovačkom kupalištu prepunog luđaka, ali i ljudima koji nogomet imaju u malom bosom prstu.
Povele su se diskusije, debate, TV gostovanja o porazu Barcelone i kako je to uopće moguće, sve dok moj stari skupa sa znanstvenicima CERN-a nije došao do briljantne ideje.
-Amo mi Pelea, Vukasa i Broketu reinkarnirati, klonirati u one igrače iz mog doba, pa da vidimo hoće li bezimeni moći dobiti ljude kojima je svejedno igrali se s krpenjačom, polomljenim jajima ili s loptom koja putuje elipsastom putanjom.
Da ne duljim, znanstvenici su riješili taj mali problem viška godina, kila, usksrnuća i fakat na Dančama su se pojavili i Pele i Vukas i Broketa i milijun svjetskih novinara od New York Timesa preko Guardiana pa do Kurira i to bez da ih je Rade Prezidente zvao i plaćao milijune za tu vizitu.
I zaista ova trojica starih mačaka su se bolje snašla s loptom koja ni sama ne zna gdje će, ali i oni su podlegli taktici bacanja na donju taracu.
Čista pobjeda bezimenih od 6-0. Pele je iza utakmice s obzirom da cijeli život boluje od narcisoidnosti i krivih predviđanja, izvršio suicid, tako da mu se nije ostvarilo predviđanje i da će živjeti duže od Maradone, a Vukas je za portal Dance.hr izjavio da nije trebao ni uskrsivati za ovakvu prigodu.
Bilo kako bilo, vijest o ludilu na Dančama i rezultatu 6-0 proširila se svijetom brže od binarnih brojeva jedinica i nula, ponovo su vrištale sve svjetske naslovnice, časne po cijelom svijetu zvonile, a kruzeri prestali ploviti rutom preko Danača.
Povele su se diskusije, debate, TV gostovanja kako je to moguće, sve dok jedan Dančar koji je cijeli svoj život uživao u potezima Oskara, Brene i Shearera nije došao do briljantne ideje.
-Mogu li ja biti selektor i dovesti ekipu na Danče koja će svladati bezimene?
-Možeš – rekli su mu smijući se – Ali ti ne postoje.
Došao je i taj dan, konačni dan, dan kada će bezimeni ako pobijede ući za vjeke vjekova na svjetske nogometne karte. Iskrcavanje publike na dančarsku obalu desatnim brodovima počelo je već čim je svanulo. Bezimeni su se zagrijavali i čekali protivnike. Nitko nije znao tko su oni: osim Selektora čiji su podaci poznati redakciji.
A onda su se pojavili: na bekovskoj poziciji od duge kose i još duže brade publika je jedva prepoznala Trifona Ivanova zvanog Trifko. U polju su s lijeve strane stajali Marco Materazzi zvani Matrix i Terence Ian ‘Terry’ Butcher zvani Mesar.
Prvih 15 minuta odmjeravali su snage, bez zgoditaka, a onda bezimeni kreću svojom taktikom Donje Tarace. Opkolili su Matrixa želeći ga posremiti ovoga puta na kotićarski stol, ali Matrix sjajnim skokom u stranu, pa potom onim svojim poznatim udarcem lijeve noge u leđa svojih protivnika, što je radio i Ševčenku u onom nezaboravnom milanskom derbiju, izbjegava napad, ali ovoga puta u tu svoju akciju dodaje i desnu nogu koja pogađa jednog od bezimenih u glavu, otkida je na opće zaprepaštenje okupljenih, a ona završava u golu.
Dančarska reprezentacija gubi 1-0. Već u sljedećem napadu Trifko je bravuroznim potezom zaposlio doktora Dalmatina koji nastojeći pomoći bezimenom vidi da u toj raboti nema šanse, pa krvavom rukom pritišće tipke na mobiltelu i u pomoć zove svoje kolege s Medareva. Shearer kratko komentira da je ovo za Haag. Jest za Haag, ali nije za faul. Jebiga takva su dančarska pravila.
Sada na scenu stupa Butcher. Uzima mesarski nož iz svoje torbe i sjecka bezimenog profinjenim potezima poput svog sunarodnjaka Jacka Trbosjeka. Sad ima posla i za doktora Margaritonija koji ostavlja svoje karte i zadnjim spoznajama estetske kirurgije nastoji vratiti bezimenom ljudsko lice.
Dančarska ekipa je doslovno osakaćena. Ulaze nova dva bezimena lica, ali mijenjaju i njihovi protivnici. Sad je na terenu Stuart Pearce zvani Psiho. Jednim udarcem, u bolnicu je posremio dvije bezimene muhe.
-Kakav luđak – čuje se iz publike – Ovome ne bi pomogao ni Doktor.
Bezimeni nemaju više igrača i utakmica je gotova. Izazivači su slavili golom Materazzija i srušili dotad nepobjedivu ekipu koja je svladala i strašnu narcisoidnu Barcelonu i još strašnijeg narcisoida Pelea.
Ado je u kurcu najviše od svih. Mora čistiti taracu punu krvi, a publika rigajući napušta kupalište bez da mu je popila ijednu pivu, a nadao se ekstra zaradi.
Časne ne zvone, kruzeri ne prolaze, nitko ne maše, samo poneki kojima nije zlo od toliko krvi gledaju sa sjetom u krvavi teren i Ada na njemu s mini vošem i sjećaju se vremena kada se na Dančama igrao nogomet, kada je bilo golova glavom, volejem, petom, čak i pokušaja škarica, no otkako se dančarski nogomet počeo igrati ‘zaoprave’, ti su sjajni potezi ugušeni krvlju.
Ne fajercagima, nego doslovno krvlju…

 

 

Jedan komentar na “KAKO JE UMRO DANČARSKI NOGOMET”