Kup Hrvatske – finale

 

Uvod

Sam ulazak u finale je veliki klupski uspjeh Skvera. To je ostvareno već drugu godinu zaredom. Uz osiguran play-off u ligaškom dijelu slobodno možemo reći da je Skver ove godine u potpunosti zadovoljio s rezultatima. Svi danas smatraju da Skver spada u četiri najbolje ekipe u Hrvatskoj. Protivnik u finalu je bio Nacional iz Zagreba, vodeća ekipa u prvenstvu. To je ekipa vrlo jakih pojedinaca. Izbornik Stanković je nedavno u jednom intervjuu izjavio da imaju najjači igrački kadar u Hrvatskoj. To je naravno pila naopako prije doigravanja. Split ima još bolju ekipu, ali i Nacional je vrlo jak. Golman Luketin spada među najbolje golmane u Hrvatskoj, Novak je standardni član prve petorke naše reprezentacije. Grbeša je također reprezentativac. Korab Morina je iskusan i kvalitetan igrač već dugo godina. Kocić i Surudžić su reprezentativci Srbije. Ekipu vodi Grdović, nekad poznati sidrun naše reprezentacije. Nacional i dan danas igra tim stilom igre, sa sidrunom, bez puno promjena mjesta.

 

Nacional – Skver 4:0

Skver je hrabro krenuo u utakmicu, tako da smo vidjeli pravu otvorenu utakmicu s puno prilika, nije tu bilo ispitivanja snaga na početku. Za razliku od prethodna dva dana, trener Skvera Mavrović, imao je na raspolaganju i Daničića i Tikvicu, Jurić je i dalje ozlijeđen. Jako sam zadovoljan kako se Skver postavio i odigrao ovu utakmicu. Nije se povukao na svoju polovicu već se igrao presing po cijelom terenu i protiv Nacionala se težilo ostvariti bolji posjed. To je dalo priliku Nacionalu da malo lakše ostvari neke akcije zbog visoke kvalitete pojedinaca, ali u drugu ruku puno manje su imali loptu u svojim nogama, a bez lopte nisi ni opasan. Ne samo da se Skver nije prepao nego je izgledao puno bolje. Svakako treba pohvaliti trenera Mavrovića za pripremu utakmice i taktičku odluku da se ima snage nadigravat s Nacionalom.

Utakmica je krenula s čudnom odlukom sudaca. Đuraš je pobjegao Morini, koji ga je povukao s leđa i spriječio da opasnije priprijeti. Suci su sudili očiti faul, ali je nejasno po kojem to kriteriju nije žuti karton. Ili treba ukinuti kartone ili ne dozvoliti sucima da mogu donositi ovakve odluke na svoju volju. Srećom utakmica je do kraja bila izuzetno korektna da su suci imali lagan posao i nisu imali grešaka iza toga. Prvu ozbiljniju priliku imao je Skver preko Bevande, nakon greške Surudžića, ali je Luketin krenuo s obranama. Vrlo brzo je uzvratio Nacional, nakon velike greške u obrani, Kocić je ostao potpuno sam. Srećom po Skver pucao je preko gola. Igralo se jako dinamično, bez puno kalkulacija, tako da je stalno bilo aktivno ispred oba gola. Daničić je ostvario višak u jednoj od situacija, ali Bačić nije znao što bi s loptom, no ona je nekako došla do Reza kojemu Luketin opet brani. Nacional je opet priprijetio iz kontre, Cvjetković nije na vrijeme zatvorio napadača pa je Primić morao spašavat. Ubrzo se Cvjetković iskupio sjajnim dodavanjem za Reza, ali je njegov udarac u padu obranio Luketin. Nacional je imao svoju šansu preko Grbeše, nakon što je Bačić zakasnio u obrani, ali i on je neprecizan. U osmoj minuti je sličan faul kao na početku napravio Grbeša, ali on je dobio žuti karton za povlačenje. U desetoj minuti je Surudžić dobio žuti karton, tu se radilo o nekakvom laganom faulu, ako ga je i bilo. Ali da se za to daje žuti karton je potpuno smiješno. Bevanda je pokušao šutom iz daljine, kojeg Luketin brani, u nastavku akcije Novoselac je izvrsno pucao, ali se Luketin iskazao sa sjajnom obranom. Skver je izvrsno igrao pola prvog poluvremena, imao je veći posjed lopte, Nacional nije uspijevao uopće povezat svoje redove.

Bevanda je vukao sve konce i igrao je izvrsno. Možemo slobodno reći da je Mavrović dobio taktičku bitku, Nacional nikako nije uspijevao uspostaviti igru. Skver je imao protuigru za oba sidruna koja su igrala, Surudžića i Kubovića. Kocić i Novak nisu se još stigli iskazat. U jedanaestoj minuti vidjeli smo veliku šansu Rangotova nakon dugog dodavanja Novoselca koji je dobro počeo utakmicu. No, spetljao se pred golom kad je skoro već prešao Luketina pa ga je ovaj ipak osujetio u završnici. U trinaestoj minuti se Vodopić lijepo oslobodio igrajući leđima golu i pucao, ali je opet Luketin obranio. Zaprijetio je malo kasnije i Bevanda koji nije imao problema igrati protiv Nacionala, njemu je također Luketin uspio obraniti. U tim trenucima bila je sjajna podrška s tribina, osjećalo se da je Skver blizu vodstva. Ipak, u trenucima najbolje igre Skvera poveo je Nacional.

Nacional je stisnuo Skvera presingom, koji je to dotad super rješavao, no u ovom napadu iako nije bio pod većim pritiskom Novoselac je predao čistu loptu Surudžiću ispred svog gola. Iako se našao iskosa, sjajno je prebacio Primića i postigao izrazito efektan zgoditak. Primić je mislio da je pokrio sve, nije očekivao lob i Surudžić ga je majstorski uhvatio nespremnog na taj potez. Tako je Nacional poveo sjajnim potezom svog napadača, kad bi se bodovao umjetnički dojam, rekli bi da nezasluženo vode. Nacional je napravio peti prekršaj. Minutu kasnije, Primić je nepotrebno igrao rukom izvan svog prostora, ali nije bilo opasno iz te prilike. Kao da je primljeni pogodak pogodio igrače Skvera jer se pojavila nervoza. Bevanda je uspio stvoriti još jednu šansu koju je Luketin obranio, a u kontri je izigrana obrana Skvera, ali Novak nije realizirao veliku šansu. Primić je obranio jedan na jedan s njim. Iz kornera iza toga, sjajno je izvana opalio Grbeša, ali Primić je sjajno obranio. U devetnaestoj minuti, Nacional je poveo sa 2:0. Bila je to opet velika pojedinačna greška, ovaj put od Tikvice, kojem je ispred gola Kocić uzeo loptu i lako zabio jedan na jedan sa Primićem. On je pravi majstor za takve situacije. Do kraja poluvremena Kocić je imao još jednu šansu ispred Primića, ali Primić je to obranio.

 

Skver je nastavio igrati dobro i u drugom poluvremenu, imao je više posjeda, ali to više nije brinulo Nacional. Igrali su jaku obranu i čuvali svoje vodstvo. Skver nije uspijevao stvoriti veće prilike. Prvu priliku stvorio je Nacional iz faula, Novak je dodao do Kocića, ali Primić je obranio. U istoj, šestoj minuti drugog poluvremena, bilo je 3:0. I treći gol je pao nakon velike pojedinačne greške. Kocić je ispred gola uzeo loptu Novoselcu, dodao do Kubovića koji je špicom zabio iz blizine. Primić nije imao nikakve šanse. Još jednu šansu stvorio je Nacional preko Surudžića kad je zaspao Vodopić, ali obranio je Primić. Skver se nije raspao nakon toga, vidjeli smo lijepu solo akciju Đuraša, pa nakon toga i Cvjetkovića, ali realizacije nikako da budu opasnije pa to Luketin brani. U dvanaestoj minuti drugog poluvremena je Nacional napravio peti prekršaj, ali kao i u prvom poluvremenu Skver to nije uspio iskoristiti. Imao je u petnaestoj minuti Cvjetković priliku, bio je sam ispred Luketina, ali realizacija nije bila dobra. Uskoro je Skver počeo igrati s golmanom u igri, ali to nije izgledalo opasno po Nacional. Do kraja utakmice Grbeša je zabio 4:0 iz jedne solo akcije.

 

Zaključak

Na kraju zaslužena visoka pobjeda Nacionala jer su igrali jako dobro u obrani, golman im je bio na visini zadatka, a u napadu su iskoristili greške Skvera. Ako Skver u play-offu prođe Vrgorac, susrest će se ponovo s Nacionalom. Možda Skver profitira na tim utakmicama iz ovog poraza. Jer je očito da je igra Skvera puno bolja od rezultata. Problem na ovoj utakmici je bio isti kao i u polufinalu. A to je nedisciplina. Još možemo shvatiti da mladi igrači radi greške, njima se to smije tolerirati ali da iskusni igrače prave takve kardinalne greške, to je nedopustivo. Teško je sad pogledati unatrag i vidjeti kako je propuštena izvrsna prilika za osvajanje Kupa zbog stvarno glupih grešaka u igri. Na taj način se dozvolilo Kijevu da stigne u polufinalu na 3:3. Na taj način se izgubilo u prvenstvu doma od Splita. Šteta za trenera Mavrovića da nije uzeo trofej, jer Skver sigurno igra bolje i modernije od Nacionala, ali presudili su ipak igrači na terenu.

Iako ostaje žal da se moglo bolje, plasman u finale je izvrstan rezultat za Skver i nadam se da će nastaviti igrati dobro, a to će i donijeti dobre rezultate. Čestitke na izvrsnom Kupu Hrvatske.

 

Sportska TV

Polufinale i finale se moglo pratiti uživo na Sportskoj TV. Komentatori su očito dobro upoznati s futsalom i sasvim su dobro vodili prijenos. Tu i tamo bi pogriješili nekog igrača, ali to im se ne može zamjeriti. Svakako pohvalno da se moglo na TV-u pratiti ova zanimljiva završnica. Nažalost, četvrtfinale nisu popratili s prijenosom uživo jer su prenosili utakmicu iz HNL-a, gdje su prenosili dvije ekipe Dinama kojima je rezultat unaprijed poznat i koje nitko valjda više ne prati. Ipak, navečer se u snimci moglo pogledati utakmice Skvera i Splita protiv domaćina.

Jedan komentar na “Kup Hrvatske – finale”

  1. mislim da su igrači skvera dosta i psihički pali kad su primili gol. igrali su fenomenalno u početku, totalno podredili protivnika koji je bio favorit, a nisu zabili jer je luketin obranio par fenomenalnih pokušaja. i onda kad su primili onakav gol (suhi list golmanu kroz uši) totalno ih je ubilo.