Nacional uvjerljiv u prvoj utakmici

Uvod

Nacional je otvorio polufinalnu seriju protiv Skvera s pobjedom od 5:1. Odigrali su domaćini još bolje nego u Kup utakmici i nisu dozvolili iznenađenje na startu serije. Nacional se i pojačao za play-off, konačno im je zaigrao i Brazilac koji igra za reprezentaciju Italije, Clayton Baptistela. Najavljen je kao najbolji stranac koji je ikad zaigrao u hrvatskoj ligi. To je teško potvrditi, ali je svakako proširio rotaciju ionako jako kvalitetne ekipe. Skver je utakmicu počeo kompletan, ali se jako brzo ozlijedio Rezo, tako da se u biti njega nije moglo koristiti u ovoj utakmici.

Golovi i prilike

Nacional je probao zagospodariti igrom protiv Skvera i krenuli su puno agresivnije i ofenzivnije nego u Kupu. No, Skver je jako dobro tome parirao. Prvu veliku šansu na utakmici propustio je Rangotov. Lako je prošao Kocića, ali nije zabio pored Luketina, pucao je pored gola. Vrlo brzo je Skver poveo, Jurić je iskoristio to što je na njemu Clayton i istrčao u napad, Brazilcu se nije dalo njega pratit, ostali igrači nisu prepoznali situaciju da treba preuzimat, Novoselac je sjajno asistirao, a Jurić realizirao. Lijepo iskorištena greška domaće obrane. Nakon toga je Jurić pogriješio u obrani čuvajući Novaka, ali je Primić izvrsno reagirao i spasio situaciju. Iz kornera su domaći lijepo složili priliku, ali Clayton nije bio precizan. Sjajno je Skver stvorio priliku Đurašu, kojem je lopta prošla ispod noge kad je ostao sam pred vratarom. Nacional je izjednačio na 1:1 nakon nove akcije iz kornera. Novak je napravio blok na način koji se to radilo i prije dvadeset godina, Bevanda nije pokrio Surudžića, bilo je to preblizu da Primić može spasiti. Nakon toga je Nacional dobio sudački poklon i igrača više. Zabio je iz te situacije Korab Morina, Maro Đuraš mu je dao previše vremena da zabije sa strane protiv Primića. Mislim da je greška što je Đuraš igrao u situaciji s igračem manje jer nije toliko obrambeno pokretljiv. Do poluvremena je bilo čak i 3:1, nakon što je Korab Morina dosta lako izborio situaciju za udarac protiv Bačića, njegov udarac je obranio Primić, ali se lopta odbila točno na noge Kociću, koji je zabio za 3:1.

U drugom poluvremenu Kocić je imao dobru priliku, nakon što je presjekao dodavanje Bevande, ali je Primić dobro reagirao i obranio. Nakon toga je Skver stvorio dvije jako lijepe šanse, Đurašu je obranio Luketin čistu situaciju, nakon dodavanja Daničića, opet se Kociću nije dalo pratit Đuraša u obranu. Sličnu situaciju stvorio je Bevanda iskoristivši isti taj motiv protiv Surudžića, ali je pucao pored gola. Nacional je prelomio utakmicu nakon što je Đuraš ispao čuvajući Kocića, a Clayton ostao sam i zabio. Za 5:1 je sredinom drugog poluvremena zabio Kocić, koji je opet uspio presjeći dodavanje iz obrane i dosta lako prošao Rangotova te zabio pored Primića. Do kraja utakmice je bilo šansi s obje strane, ali nije bilo promjene rezultata.

 

Nacional

Izuzetno siguran golman je definitivno velika prednost Nacionala. Događa im se da određeni igrači ne vole trčat u obranu, tu prvenstveno mislim na Kocića, te dva sidruna, Surudžić i Clayton. Sve to ih ne košta puno jer im puno situacija golman izvuče. Skver to ne koristi dovoljno dobro.

Druga velika prednost Nacionala su prekidi, svaki korner im je jako opasan i Skver bi morao analizirati te situacije i pripremiti se bolje za drugu utakmicu.

Kocić je preuzeo sve konce igre u svoje ruke, Novak nema toliko lopti koliko bi volio pa njegov učinak nije velik. Skver ima rješenje za Kocića kad je na terenu Jurić, ali njega vjerojatno neće biti u drugoj utakmici. Trebalo bi naći igrača koji će igrati protiv njega. Kocić nije opasan dribler u jedan na jedan situacijama, ali ima odličan pregled igre i vidi slobodnog igrača. Njega treba čuvat na način da mu se ne dopušta da ostane sam nakon što preda loptu nekom od suigrača. Jer obično na taj način stvara višak, čeka da ga obrambeni napadne pa odradi brzo dodavanje i stekne prednost za dupli pas. Treba ga branit na način da uvijek teži duplom pasu ili asistenciji, ne toliko solo prodorima.

Igra Nacionala jako puno ovisi o sidrunima, Surudžiću i Clayonu, kad se zaustavi kvalitetan protok lopte do njih, ne idu im druge varijante.

 

Skver

Kad god Skver igra protiv Nacionala, izgleda da se igralo bolje nego to rezultat pokazuje. Tako je bilo i ovaj put. Razlog takvih situacija je gotovo uvijek u manjku iskustva. Tako je i ovdje slučaj, Nacional je puno iskusnija ekipa i to jednostavno koristi.

No, to ne znači da Skver nema šansi. Svakako treba vjerovati da ovo još nije gotovo, dobiti utakmicu u Dubrovniku i stvoriti veliki pritisak Nacionalu u trećoj. Kako ih dobiti? Dva elementa svakako treba ispuniti, a to je potpuno smanjenje grešaka u obrambenoj fazi. Treba spriječiti to što Kocić voli ići na oduzimanje i presijecanje lopte i manje riskirati kod tih situacija. Drugo su prekidi, to treba pročitati i bolje se braniti. Skver uvijek ima svoje šanse protiv Nacionala, samo ih ne realizira. Boljom realizacijom protiv Luketina će se dobiti utakmica. Lakše reći nego izvesti, ali Skver zna pobijediti Nacionala. To smo vidjeli u prvenstvu u Zagrebu.

Dakle, trebat će igrat puno agresivnije u domaćoj utakmici, podići maksimalno tenzije, nadam se i puno boljem suđenju nego ovom u Zagrebu. Ako se podigne realizacija i prestane se razmišljati o Luketinu kao nekom kompleksu, Skver ima svoju šansu.

Suđenje

Suđenje je na ovoj utakmici bilo sramotno, rekao bi lakrdija i sramota za ovaj jako zanimljivi sport za gledanje. Zbog sjajne utakmice u prvenstvu kad je Josip Jurić potpuno dobio duel protiv Kocića, vjerojatno su domaćini smatrali da je on glavna uzdanica Skvera. Negdje oko četrnaeste minute, Grbeša je simulirao nekakav prekršaj, na koji je sudac nasjeo i još je dao žuti karton Juriću, a nakon što se s pravom igrač ljutio na glupu odluku još je dobio i crveni karton. To je bila samovolja suca da sam izrežira utakmicu, umjesto da pusti ekipe da same to na terenu odluče.

 

Druga utakmica

U petak u 19:00 u Gospinu polju igra se druga utakmica polufinalne serije.