Primorje obranilo domaći teren

Treća utakmica finala play offa za prvaka

Plivalište na Kantridi.

Gledatelja 1100. Suci Nenad Periš (Split), Joško Prančić (Split).

 

Primorje EB – Jug CO 9:8

(3:2, 1:2, 2:3, 3:1)

 

PRIMORJE: Vićan, Burić, Radu, Krapić 1, Peroš, Sukno 1, Muslim 3, Petrović 1, Vrlić, Elez, Šetka 2 (1), Garcia, Lazović, Buljubašić 1.

JUG: Bijač, Macan 2, Bošković, Janović 2, Younger, Fatović 1, Marković, Bušlje, Visković, Bautović, Bicari, Obradović 2, Popadić- Batina, Ivanković 1.

 

 

Nisam gledao drugu utakmicu finala u Dubrovniku sada u srijedu za koju je b/a napisao da je bila prava drama tako da ne mogu usporedit sa ovom jučerašnjom Kantridi, ali vjerujem da ova na Kantridi nije mnogo zaostajala po napetosti. Nije bio peteraca doduše, ali sve ostalo ponudilo je pregršt napetosti, prekrasnih poteza, ogorčenja na suce i sve ostalo što prati vaterpolsku svakodnevnicu. Vjerujem da su oni koji su mogli doći na Kantridu uživali u svakom elementu igre, navijanja i uzbuđenja.

I tako su u 19.00h u bazen skočili za Primorje Vićan, Burić, Radu, Sukno, Muslim, Šetka i Garcia, a kod Juga Bijač, Macan, Bošković, Fatović, Marković, Bicari i Obradović i utakmica je počela. I to kako su domaćini mogli samo poželjeti – prvi napad isključenje Janovića  i gol Muslima pliskom u prvi kut za 1:0. Jug je s druge strane pokušavao organizirati napade sa Markovićem na centru, no u prva dva napada to nije dobro izgledalo (u drugom je napadu Marković očigledno išao izboriti isključenje Muslima koji ga je čuvao no zaradio je samo kontrafaul) te je Primorje već u  trećem svom napadu i po drugi put zabilo – opet Muslim, ovaj put u daljnji kut, od stative iza Bijača za 2:0 u 3. minuti utakmice.

Zatim smo vidjeli par kontrafaula s obje strane, a onda i gol Juga- i to takorekuć dva u istoj akciji. Prvo je zabio Janović, ali je u istoj toj sekundi (malo prije šuta Janovića) suđeno i isključenje Elezu koji ga je ometao prilikom šuta te je počeo novi napad Juga- ovaj puta sa igračem više. Lijepa akcija iz koje su na l. krilu Younger i Macan izradili višak, te potonji zabija sa 2 metra za 2:1. I onda opet par napada bez gola u kojima smo doduše vidjeli nekoliko lijepih pokušaja -šrauba Muslima, prebačaj Radua, šut Garcije pored gola s iz akcije sa igračem više kada su Jugaši vidljivo puštali Šetku. Nakon navedenih napada zabija Jug i izjednačuje na 2:2. I to jako lijepim golom Macana, koji se izborio za šut na centru, pored Bure i Šetka te pogađa pored Vićana. I opet u idućem napadu Primorja Jugaši vidljivo udvajaju Sukna i Garciju i puštaju Šetku, no potonji to kažnjava pravim Eurogolom- bombom sa d. strane u prečku od koje se lopta odbija u gol za 3:2, 5 sekundi do kraja 1. četvrtine. Četvrtina završava pokušajem Janovića kojeg Vićan skida. Sve skupa vidjeli smo samo 3 isključenja (Elez, Janović i Marković)

Druga četvrtina počinje po jednim nerealiziranim napadom sa svake strane- napad sa igračem više Juga (Petrović preko vode u proplivavanju udara Bicarija) kojega upropaštava Visković lošim dodavanjem te uplivavanjem Muslima u 2 metra bez lopte, a onda na 3:3 poravnava Obradović – iz faula Vićanu kroz glavu. Ipak, idući napad domaćini dobivaju dva igrača više (isključeni Fatović i Bošković), što kažnjava Buljubašić sa 5 metara i vraća prednost domaćinima – 4:3. Nakon tog gola Marković je nešto poprilično ružno objašnjavao Bijaču i unosio mu se (sreća da je čini mi se Bušlje bio između njih i smirivao ga), te je Vjeko odmah povukao pravi potez i izvadio Markovića van i obavio s njime kratki razgovor uz rub bazena, sadržaj kojeg će nam nažalost ostati enigma.

Par napada bez uzbuđenja, a onda peterac za Primorje  – Sukno je lijepo uplivao no Obradović ga vuče za kupaće te zarađuje sebi isključenje a Primorjašima peterac. Ipak, Muslim ne materijalizira dobivenu priliku te puca preko gola, od prečke. Na drugoj strani Jugaši iskorištavaju svoj napad te izjednačavaju – odličan gol Janovića sa l. vanjskog, zadrška kroz glavu za 4:4.

Do poluvremena slijede još napadi:

–          Radu se spetljao na pola metra

–          lijepi pokušaj prijenosa Bicarija, ali ništa od gola

–          Šetka u prečku

–          Petrović u prečku,

no rezultat se nije mijenjao.

 

Drugo poluvrijeme počinje sa nekoliko neiskorištenih napada, a onda Jug dolazi po prvi puta u vodstvo. Isključen je Buljubašić, a onda prekrasna akcija u kojoj Medo na sebe navlači Šetku te dodaje Ivankoviću koji sa l. strane zabija u suprotni kut za 4:5. Ipak, prednost nije dugog vijeka- za 5:5 odmah u idućem napadu zabija Krapić, i to sa lijeve strane nakon bezbroj dodavanja Xavi-Šetka na drugoj strani i jednog bespotrebnog iskakanja Bijača u kojem je ‘izgubio noge’, što su Primorjaši dobro primijetili i što nije bilo teško Krapiću realizirati. No igra se gol za gol – već u idućem napadu Jug ponovo zabija za vodstvo. Dugi napad Juga koji je već bio istekao, no greškom sudaca umjesto da je lopta za domaćine oni sude isključenje Garcije i novi napad Juga. U akciji sa igračem više Janović prekrasno zabija, sa sr. vanjskog u l. rašlje za 5:6. Napad Primorja vidi je isključenje Bušlje, ali Elez puca u prečku te kreće novi napad Juga. Napad za pamćenje i prava majstorija Paula Obradovića zvanog Medo. Naime, Medo uzima faul Krapiću na srednjem vanjskom (otprilike na 8 metara), diže se i puca šraubu koja završava u desnom kutu Vićanova gola. Potez za duboki naklon svih na bazenu, neovisno o tome je li riječ o simpatizerima Juga ili Primorja. I tako Jug po prvi puta dolazi na +2.

No prednost od +2 nije dugog vijeka, te već u slijedećem napadu Medo prolazi kratak put od junaka do tragičara kada skrivljuje peterac na Raduu i zarađuje svoje 3. isključenje, uz salve protesta prema Perišu, kako njega tako i cijele Jugove delegacije. Ipak, Periševa je zadnja te Šetka uzima peterac i zabija za 6:7. Dva neiskorištena napada Juga i jedan Primorja, a onda kako bi francuzi rekli deja-vu – opet Radu uspijeva izboriti peterac i isključenje svojeg čuvara (ovaj puta je to Macan, i opet su salve prigovora upućene Perišu sa svih strana). Najzanimljiviji je detalj kada je Ognjen Kržić išao nešto objašnjavati sucu preko pola bazena, no primijetio ga je Samir Barać te se spustio do njega da ka pozdravi te ga usput zagrlio i tako zagrljen i odvukao sa strane, daleko od Prančića… 🙂

Kako bilo da bilo, ovaj peterac Šetka nije iskoristio te Jug pokušava opet otići na +2. No Vićan uspješno skida udarac Boškovića a nedugo zatim i Youngera iz samog kuta te se u zadnju četvrtinu ulazi sa 6:7.

Odmah prvi napad zabijaju Primorjaši, i to Petrović pliska sa sr. vanjskog ispred Bijača. Dojma smo da je Bijač ovo mogao i morao skinut, no ipak nije te je rezultat 8:8. Napad Juga nakon toga Bošković upropaštava lošim šutem (pogodio je nekog na 3 metra), no Primorjaši to ne iskorištavaju – polukontra Radua ali pogađa stativu. I po onoj staroj tko ne zabije primi – opet Jug pogađa za vodstvo, nakon po 2 neiskorištena napada- mali Fatović sa l. krila, praktički iz mrtvog kuta. Negdje smo na pola zadnje četvrtine, i do kraja slijedi prava drama. Kronološki:

–          polukontra Radu-Burić, ali Buriću na 3 metra prilikom šuta svirano odgurivanje Ivankovića

–          šut Bušlje pored gola

–          kontrafaul Burića

–          Sukno bez faula uzima loptu Markoviću

–          Obostrano isključenje na centru Xavi – Fatović, napad Primorja u kojem isključen biva i Bušlje te Sukno sa 6 metara zabija Bijaču kroz glavu za 8:8 (2:43 do kraja)

–          Macan pokušava izboriti faul Šetke, ali sviran kontrafaul

–          kontrafaul Krapića

–          Miho sa krila na Bicarija koji je bio na 2 metra, puca ali Vićan skida

–          Time out Roje (1:41 do kraja)

Burić puca istekom napada, Bijač odbija u gol-out za novi napad Primorja (1:13 do kraja, uz pravu lavovsku borbu na centru gdje Bušlje i Janović čuvaju Radu-a i Muslima)

U novom napadu Primorja isključen Bušlje na Raduu, te Muslim sa sr. vanjskog zabija za 9:8, u desni kut, 46 sekundi do kraja

–          Kobeščak zove time-out, napad Juga sa Bicarijem na centru (čuva ga Burić). 8 sekundi do kraja napada isključenje dobija Muslim, te kreće napad Juga sa igračem više. 2,4 sekunde do kraja Janović puca sa l. vanjskog u bliži kut, Vićan skida ali istovremeno i Burić dobija isključenje te Jug dobija novu priliku – lopta odlazi na drugu stranu do Boškovića koji sa 7 metara istekom utakmice puca u daljnji kut ali Vićan i to skida za slavlje domaćina.

I tako završava drama, uz sportske pozdrave igrača i pjesmu na tribinama. Šokantna utakmica, šokantna završnica i vjerujem da svi mogu biti zadovoljni osim naravno Juga koji je opet za dlaku izgubio. Utakmica će ostati upamćena po pravoj drami i majstoriji za pamćenje Obradovića, te je prava šteta što nam Obradović nije htio nakon utakmice dati izjavu u kojoj bi komentirao svoju igru, taj gol, te svoje 3. isključenje neposredno nakon toga. Također, vaterpolski kibici ostali su zakinuti i za komentar salvi protesta koje je uputio prema Perišu, protesta koji su se i nastavili nakon samog isključenja. Šteta…

 

Izjave Ivana Krapića i Nikole Janovića naknadno.

Jedan komentar na “Primorje obranilo domaći teren”

  1. “Petrović preko vode u proplivavanju udara Bicarija” – znači opet nije suđen brutaliti protiv primorja?

    u zadnjih para napada mk pišeš “Macan pokušava izboriti faul Šetke, ali sviran kontrafaul” – zar se macan nakon što je imao 3 osobne nakon napravljenog peteraca još u trećoj četvrtini vratio u igru?