Ni treća nije sreća, opet bez prijenosa

 

Na redu je treća finalna utakmica Prvenstva Hrvatske u vaterpolu. Niti ove nema u prijenosu. A kako stvari stoje neće niti jedna utakmica biti na televiziji. Ne sjećam se jesmo li imali ovakvu situaciju otkako se igra PH, ali složio bih se s riječima direktora Juga Kržića: sramota. Igra se u Rijeci u 19:00.

 

Nakon što su odigrane prve dvije utakmice rezultat je izjednačen, 1:1. Ukupna gol razlika je +1 za Primorje što dovoljno govori o neizvjesnosti dosadašnje serije. Nakon dvije utakmice u 4 dana stiglo je 7 dana odmora što je i jednima i drugima dobro došlo. Primorju prvenstveno da Sukno uhvati koliko toliko zraka, a i jugaši su imali određenih zdravstvenih problema.

Međutim pauza nije donijela razboritosti da se ova finalna serija konačno pojavi na tv ekranima. Podsjetimo ovo je 2015. godina ma što god tko mislio o tome. Barem imamo izobilje tv kanala. Čak i onih gradskih (čini mi se Rijeka čak dva) koji gro vremena niti ne znaju što bi emitirali.

Prije prošle utakmice Marković je naglasio kako Jug mora dignuti nivo igre s igračem manje, posebice ne primati golove sa stative. Nisu uspjeli u tome. Na kraju je Jug iščupao pobjedu, ili bolje rečeno Primorje je sve učinilo, i to nekoliko puta, kako bi izgubilo.

Pitao sam Janovića hoće li konačno u trećoj utakmici napraviti ono što je gotovo uvijek ovih godina u Jugu radio, zabijati u serijama u važnim utakmicama. Jer recept za Jugov „brejk“ u Rijeci je vrlo jednostavan: Janović, Obradović i Bošković moraju zajedno zabiti najmanje 7 golova, a svi ostali najmanje 4. Treba se odigrati koncentrirano u obrani i bez velikih kiks golova, 11 zabijenih garantira pobjedu.

Primorje je drugi put ove sezone poraženo od Juga. Sada je pritisak na njima. Sada i nešto veći jer nije lako izgubiti utakmicu na ovakav način. Na Asiću je da to izbaci iz glava igrača. Doduše, Primorje je sastavljeno od isključivo super iskusnih igrača. Asić je kažnjen, a danas smo dobili informaciju da će umjesto njega Roje voditi momčad s klupe. Odmah je, što je i u Asićevom stilu, opleo o sucima koji su „Juga jako nagradili s jako puno isključenja, preko svake mjere“. Ovo bi očekivao od nekog poluozbiljnog navijača. Od Roje se više očekivao odgovor na drugo pitanje riječkih novinara, kako je to Primorje u obje utakmice propustilo vodstvo 8:5.

Slične, samo malo korektnije izjave dao je i Muslim u najavi utakmice. Očito Primorje na radi pritisak na suce. Spominje se nerealni broj isključenje, i Jugova prednost u tom segmentu iako igra bez Dobuda kao prvog sidruna. Postavio bih pitanje što bi kao navijač, igrač ili trener bilo tko poželio imati na svojoj strani. Krapića protiv Bušlje ili Macana, ili Obradovića, Janovića ili Youngera protiv Šetke, Garcie ili Sukna. Jasno govorimo duelima na dva metra. I mislim da je odgovor više nego očit. A to smo viđali u prethodnim utakmicama u jako velikom broju situacija.

Jasno tu je i Radu, ali ovakvi napadi na suce su u najmanju ruku neozbiljni. Jer govorit općenito bez iti jedne konkretne situacije je potpuno glupo. Ako se optužuje suce, onda treba kazat mi smo izgubili jer sudac taj i taj u tom i tom trenutku nije ili je dosudio to i to. Nedostatak tv prijenosa, za što su krivci Riječani, dodatno pogoduje ovim paušalnim ocjenama i pritiscima.

 

U nastavku pročitajte kako je protekla Jugova najavna presica prije treće utakmice na kojoj su bili direktor Kržić, trener Kobešćak i Nikola Janović:

 

Kržić: Počeo bih obrnuto nego prošli put; na zadnjoj presici je bila zadnja tema, ali upravo sam dobio informaciju od gospodina Grga Juroša da neće bit na televiziji ni ove treće, a ni četvrte utakmice finala. Razlog je sad već kristalno jasan. HTV je ponudio Primorju „prime time“ (udarni termin), a vidjeli smo da se i Liga prvaka u nogometu igra tada. Gledali smo sinoć Real Madrid – Juventus u to vrijeme. Primorje je odbilo taj termin što nam je dosta čudno, pogotovo što je Primorje prijašnjih godina igralo utakmice u kasnijim terminima, 20:00, 20:30 i 21:00. Samo je njima znano iz kojih su razloga sada odbili da ova utakmica bude u 21:00.

Mi smo za četvrtu utakmicu ponudili HTV-u da bude bilo koji termin, kad god oni kažu. Ali HTV je nakon što je Primorje odbilo termin za treću (op. a prisjetimo se da su im ponudili 17 i 21h, a Primorje odabralo sredinu, 19), otkazali su odmah prijenos i četvrte. Tako da će naši navijači bit uskraćeni za televizijski prijenos i na Rijeci, kao i cijela Hrvatska i iz Dubrovnika. To je stvarno sramota i vjerujte mi da će kad ovo sve završi, na prvom Upravnom odboru HVS-a, biti riječi o ovome. Jug će potegnuti to pitanje.

Htio sam podijeliti ovu informaciju. Stvarno nije do nas. Mi smo htjeli da i jedna i druga utakmica budu na televiziji. I samo njima znanih razloga to je odbijeno.

 

Kobešćak: Iskomentirat ću malo drugu utakmicu. Nismo je odigrali sjajno, a uspjeli smo izvući pobjedu što je vrlo važno. U nekim utakmicama prije bili smo bolji,a nismo uspjeli pobijediti. Tako da apsolutno možemo biti zadovoljni s pobjedom, ali moramo biti svjesni da slijedeću utakmicu, u Rijeci, moramo biti puno bolji. I zbog protivnika kao što je Primorje, i zbog gostujućeg terena i zbog nas samih. Nadamo se da to i možemo. U svim segmentima igre; i obrani i napadu. Pogotovo u psihološkoj stabilnosti koja je ovdje bila u nekim trenutcima i van okvira ova važne utakmice. Ali i nije za čudit. Mislim da je finale svjetsko, ne samo što se tiče neizvjesnosti, nego i onoga što se može vidjeti, igrača koji igraju… To je veliki izazov, iscrpljujuće je. Dobro nam je ovih sedam dana došlo da se oporavimo jer bilo je i zdravstvenih problema u prve dvije utakmice. Nadam se da za treću utakmicu njih više neće bit.

Janović: Izražavam zadovoljstvo što smo došli do 1:1. Sada opet imamo priliku za „brejk“. Mislim da ima dosta prostora još u našoj igri. Raduje odlična forma Bijača, Obradovića i ostalih mojih suigrača. Pogotovo bit tu apostrofirao mlađe igrače koji su zaista u posljednje vrijeme dali pun doprinos našoj igri. Po meni smo bili bliže pobjedi na onoj utakmici na Rijeci, nego sada u Dubrovniku, ali uspjeli smo pobijediti, na peterce. Nadam se da ćemo sada, u trećoj utakmici, s dobrom igrom uspjeti držati egal do samoga kraja, i da onda na kraju pokušamo i pobijediti.

Pitanje: Nakon prve utakmice bez postignutog gola, pa sad druge isto tako, je li vrijeme da u trećoj zabijete najmanje 3 gola?

Janović: Slažem se s Vama. Ja sam izuzetno nezadovoljan sa svojim igrama u ove dvije utakmice. Nadam se da ću biti od pomoći suigračima. Ne opterećujem se toliko hoće li biti golova ili ne, nego ću generalno morati igrati bolje. Bez obzira na golove.

Pitanje: Umara li Vas igra s ulaskom vanjskih igrača na dva metra, iako ste Vi već igrali čak i prvog sidruna reprezentacije u Londonu pa Vam to nije strano?

Janović: Logično da umara. Moramo da pribjegnemo toj jednoj vrsti improvizacije. Imamo dosta igrača koji mogu da ulaze na dva metra. To jest dosta iscrpljujuće, ali ne bih tu tražio alibi za svoju slabu igru. Ono što mene raduje je da svi igrači Juga igraju odlično, daju svoj doprinos i u obrani u napadu. I uspjeli smo pobijediti. Mislim da će kolektivna igra biti ključ i ne bih apostrofirao niti jednog pojedinca. Vidjeli ste i kod njih da imaju igrača koji nisu u top formi. Ja se jedno nadam da će tako ostati što se tiče njihove strane, a da ćemo mi koristiti naše šanse.

Pitanje: Kako komentirate, iz igračke perspektive, stil suđenje gdje se u prvih 10 sekundi napada sudi ili kontrafaul ili isključenje bez lopte? Na obje strane. Odnosno kako je igrati u takvoj utakmicu, može li se uopće prilagoditi na takav stil suđenja?

Janović: Teško je igrati pogotovo što dosta kontrafaula znači više fizičkog napora. Mislim da smo s tim kontrafaulovima i mi i igrači Primorja dosta brzo ušli u umor. Navikli smo već da se svi mi prilagođavamo kriterijima sudaca, nekome je draže da ima više, neko da ima manje kontrafaulova. U suštini,  ne bi se uopće  trebalo obazirati na suđenje, nego samo na igru.

Pitanje: Vama osobno i momčadi; što bi više odgovaralo, čvršća igra s manje sviranja ili obratno?

Janović: Naša prednost bi u svakom slučaju bila kad bi se manje sviralo kontrafaulova i isključenja, odnosno da Primorju više odgovara što veći broj situacija igrač više/manje. Nama odgovara suprotno. Ali bez obzira, treba naći balans u svemu tome i snaći se jer kao što sam i ranije rekao svaki sudac ima svoj kriterij.

Pitanje: Direktore tko svira treću utakmicu?

Kržić: Periš i Prančić (op. a kolektivno kolutanje očima s novinarske strane presice).

Pitanje: Po kojim se pravilima igra PH?

Kržić: Aaaa, mislite na ovo pravilo (op.a. malo smo zbunili na tren direktora). Mi igramo po novim pravilima FINA-e. Interesantan je podatak da se talijansko prvenstvo još uvijek igra po, ‘ajmo to tako reći’, starim pravilima. A nama je sudio Caputti. Znači, namjerno odgurivanje lopte u zadnjoj minuti, što smo mi zaradili peterac u Szolnoku, Talijani ne igraju po tim pravilima. Liga prva i naše prvenstvo se već igra po „novim pravilima“.

Kobešćak: Delegati su kazali da ako je šansa za gol da je peterac kroz cijelu utakmicu, a ne samo u zadnjoj minuti.

Pitanje: U najavi ste bili zadovoljni delegiranjem Banovca i kazali ste da ima visoke ocjene. Tko uopće ocjenjuje suce i tko ih delegira za pojedine utakmice?

Kržić: Delegat ocjenjuje suce, a delegira ih povjerenstvo za natjecanje na čelu s gospodinom Bebićem, dakle on delegira suce. Ove godine se išlo s idejom da između ostaloga imamo strane suce – dakle svi izvan Republike Hrvatske – i da se ubace mladi suci koji su se pokazali ovu sezonu dobrima. Da ne ovisimo samo o naša dva tri međunarodna suca koji su najbolje rangirani u PH. A to znamo tko su.

Nemam ništa protiv ovih mladih sudaca. Po meni se Banovac jako dobro snašao bez obzira na kritike. Istina, točno je ono što se napisali da se Caputti malo držao sa strane, ali Banovac je jako dobro držao konce cijelo vrijeme utakmice i mi nemamo neke velike primjedbe. Vjerujem da će i Prančić isto tako.

Mi se naprosto moramo okrenuti, i ne samo za ovu sezonu, nego i ubuduće, mladim sucima. Da nam se ne događa kao do sada da nam skoro 20 godina isti suci sude i da su uvijek iste polemike vrte.

Pitanje: Vodi li Asić momčad?

Kržić: Ne. Dobio je crveni karton, a po pravilima FINA-e po kojima mi igramo, to povlači najmanje jednu utakmicu. Može biti i više, što ovisi o prekršaju koji je napravio trener ili igrač. Nismo još dobili odluku od povjerenstva (op. a presica je bila u četvrtak ujutro), ali ona će doći ili danas ili sutra. To će sigurno biti kazna od jedne utakmice.

Pitanje: Razmišlja li Jug bar o nekoj vrsti snimke za svoje navijače, na webu nakon utakmice?

Kržić: Prošli put je Primorje organiziralo live stream. Vidjet ćemo hoće li ovaj put, nisam ih još kontaktirao jer smo se svi skupa nadali da će ipak pristati na satnicu od 21 sat što bi značili i tv prijenos. Još jednom ponavljam, to mi je nelogično jer je to vrhunski termin. Da nama HTV ponudi 21 sat, objeručke bi prihvatili.  Mi smo ovih dana imali prepiske, i predsjednik kluba, s HTV-om, s Grgom Jurošom oko četvrte utakmice. Na kraju su oni odustali od prijenosa. Razumijem ih, razočarani su odlukom Primorja i odustali su općenito od prijenosa finala.

Mi još nismo tiskali plakate. Čekali smo odgovor HTV-a i nadali smo se do kraja. Kako sad stoje stvari printat ćemo 19 sati,  srijeda. Iz kojih razloga oni ne žele prijenos, to možete pitati njih.

Kobešćak: Da jedno ovakvo važno nacionalno finale nije na televiziji. Dok sve ostale možemo gledati. To je možda i dobro, štitimo adute za final6, gledajmo to s vedrije strane :wink:.

 

Za kraj spomenimo da se i Jug uključio u akciju „Život nema cijenu“.

Jedan komentar na “Ni treća nije sreća, opet bez prijenosa”

  1. kako se moze postati vaterpolski sudac, samo preko kluba ili ima neko određeno doba godine kad se moze prijaviti?
    hvala na informaciji ako je netko zna