Partizan ispao, Szeged kao prvi u četvrtfinale

????????????????????????????????????

 

 

Szeged Beton – Partizan Raiffeisen 9-8 (4-3, 1-1, 2-2, 2-2)

Gledatelja: 600; Suci: Moliner (Esp), Naumov (Rus)
Igrač više: Szeged 5/9, Partizan 4/11; Peterci: Szeged 1/1, Partizan 0/1

Szeged: Baksa, Török 1, Lehmann, Turzai 1, Kayes 1, Kiss 2, Hegedüs, Kunac 1, Molnar 1, Juhász, Younger 1, Somogyi (1), Bálint.
Trener: Vincze

Partizan: Soro, Dedović, Mandić 1, Korolija 1, Aleksić 1, Rackov, Ćuk, Radović 1, Čučković, Mitrović (0), Vujasinović 2, Vukićević 2, Šaponjić.
Trener: Stevanović

Kako počelo, tako i okončalo u C grupi ovosezonske Lige šampiona, dakle pobjedom Szegeda nad Partizanom (istim rezultatom kao u Beogradu) koji nakon prošlogodišnjeg naslova, sada nije uspio ući ni među 8 najboljih. Do same završnice veoma izjednačena utakmica čiji je značaj očito i jedne i druge terao na krajnje opreznu igru, pri čemu su domaći, ipak iskusnije, svo vrijeme kontrolisali rezultat. Partizan bez trenera Milanovića (obiteljski razlozi), no, i pomoćnik Stevanović je već vodio ekipu ove sezone, te to sigurno nije glavni razlog ovoga poraza. Bolja igra domaćih sa igračem više, par čistih golova koje je spasio Baksa (uz 4-5 stativa) i prenervozan napad gostiju, ono je što je odnelo prevagu na stranu Szegeda. Par spornih momenata (malo više spornih od onih koji se stalno viđaju na vaterpolskim utakmicama), ulazak mađarskog igrača prije isteka kazne, ometanje Mitrovića prije izvođenja peterca, te jedan lakat Ćuka na Juhászu, također mislim da nisu toliko uticali na konačni ishod, na stvaranje nervoze sigurno jesu, pri čemu su se gosti slabije snašli.

 

Iako se očekivala oprezna igra u startu, na obje strane, prva četvrtina donijela je najviše golova. Krenulo je šutem Somogyija preko gola, potom Korolija šraubom pogađa stativu, Kayes na drugoj strani, sa 2 metra neprecizan, a Ćuk iz vana, još jedna stativa gostiju. Nakon dvije i pol minute igre, Kunac je ostavljen na srednjem vanjskom zabio za vodstvo domaćih 1:0. Partizan brzo poravnava golom Vujasinovića iz vana (prije toga još jedna stativa Korolije). Szeged ne koristi prvoga igrača više (Kayesu ispada lopta sa ruke), a nešto kasnije Ćuk pravi peterac na Kuncu koji je uplivao na 2 metra. Somogyi realizira za 2:1 sredinom četvrtine. Gosti opet brzo poravnavaju, koristeći igrača više, Vukićević sa stative na asistenciju Mitrovića, 2:2. Partizan ima priliku i povesti sa igračem više, ali Mitrović pogađa još jednu stativu. Kažnjavaju to domaći golom Turzaia sa 2 metra (pobegao Čučkoviću) za 3:2, no Vujasinović drži goste, gol sa srednjeg, igrač više, 3:3. Do isteka četvrtine i Szeged koristi igrača više, Kayes sa stative na asistenciju Juhásza, vraća prednost domaćima, 4:3, a Partizan ne uspijeva poravnati šutem Vukićevića sa 2 metra (prečka).

U nastavku obrane nešto ozbiljnije, a napadači dosta slabiji. Partizan ne koristi još jednoga igrača više (lopta bačena u 2 metra), Soro brani Kayesu i Kuncu šuteve sa 2 metra, a Aleksić je brzoplet i neprecizan kod igrača više za goste. Potom ni domaći ne koriste igrača više (Younger stativa), a prvi gol u 2. četvrtini pada na dvije minute pre njenoga isteka. Török zabija sa ljevog vanjskog (igrač više, slabo Soro) za +2 domaćih. Vujasinović ne uspjeva lobom (prečka), Soro brani šraubu Lehmanna koji u povratku dobija izbačaj, a Stevanović zome time out. Duga akcija gostiju i najzad, dijagonala sa desnoga vanjskog Aleksića za 5:4 na polovici.

3. četvrtinu Partizan kreće odlučnije, ali Baksa spašava dva gola. Najprije Mitrović uplivava po ljevoj strani, ali dobija samo korner, a potom Korolijin šut zaustavlja golman Szegeda. Ipak gosti poravnavaju šraubom upravo Korolije nakon minute i pol u trećoj četvrtini, 5:5. Već u sljedećem napadu Vujasinović pravi izbačaj na Molnaru, koji ga i brzo koristi sa ljevoga krila, za novu prednost domaćih 6:5. Radovićev šut sa stative brani Baksa kod igrača više za goste, Kiss je neprecizan na drugoj strani, a Vujasinovićev šut iz faula još jednom zaustavlja golman domaćih. Novo, i zadnje, izjednačenje donosi Vukićević koji se na 2 metra oslobodio čuvara Turzaia, 6:6, na 3’30” do kraja 3.četvrtine. Younger u polukontri, ostavljen na srednjem donosi ponovno vodstvo domaćih, 7:6, gosti ne uspjevaju sa igračem više (Šaponjić  u blok Molnara), Dedović blokom zaustavlja Somogyija, iz vana je slab Rackov (obrana Baksa). Potom Juhász uzima čistu loptu Rackovu no onda i kontrafaul sviran domaćima i još jedna početnička greška u dodavanju gostiju. Na samome kraju Soro spašava Molnarov pokušaj loba.

U zadnjoj dionici raspucao se ljevoruki Kiss (Csaba). Početkom 4. četvrtine kod igrača više, zabija sa desnoga vanjskog za novih +2 domaćih, 8:6. Potom Kunac pravi peterac na Vukićeviću, Mitrović kreće da ga izvede, ali igrači Szegeda se nikako ne odmiču od njega, potom ga i Baksa malo pršće vodom, te na kraju i brani njegov loš šut, i čini se odlučuje ishod utakmice iako je do kraja ostalo nešto manje od 7 minuta. Potom se nekoliko minuta igra bez golova pa i bez pravih akcija. Sve se rešava definitivno sredinom četvrtine kada Partizan uz time out ne koristi igrača više, (ođe i onaj sporan momenat oko trajanja kazne) Aleksić sa srednjeg, Baksa brani, korner, a potom Partizan gubi loptu. Nakon toga Ćuk faulira na centru Juhásza koji pokušava malo glumit pregrubi faul, a iznervirani Ćuk ga potom udara i laktom te dobija isključenje sa pravom zamjene. Time out uzima Szeged, domaći loše dodaju i skoro gube loptu, koja ipak dolazi do Kissa koji još jednom zabija sa desnog vanjskog, za 9:6 na 3 i pol minute prije kraja, te obzirom da je Szegedu odgovaralo i neodlučeno, definitivno sve rješava. Partizan do kraja uspjeva izboriti častan poraz lobom Radovića, 9:7, te na samome kraju, golom Mandića sa igračem više za konačnih 9:8.

Szeged sasvim zasluženo ide dalje jer je čini se znatno mirnije ušao u ovu utakmicu i uspio je kontrolisati od samoga početka. Sigurno sa igračem više (što je uglavnom bio problem kod Partizanovih protivnika), Baksu koji je skinuo nekoliko golova i malo sreće (dosta stativa Beograđana). U obrani sasvim solidno sa igračem manje te dobro pokrivanje Partizanovih vanjskih. Gosti, nakon 2 uzastopna Final foura, i prošlogodišnjeg trijumfa, ovaj put i bez četvrtine finala. Svakako uz znatno slabiji tim i dosta oscilacija u igri. Nakon duela sa Vasasom u prošlome kolu, činilo se da se polako stabilizuju, no, ipak je to tim sa neiskazanim potencijalom. Uz čudnu grupu sa 3 Mađarska tima, bio bi to razlogom ovoga, po njih, neuspijeha. Kod domaćih svi vrlo ujednačeni, čak osmorica strelaca. Baksa možda nije sakupio neki impozantan broj obrana ili je spasio bar 3 čista gola, te peterac, uz njega još se malo izdvojio Kiss koji je potegao u odlučujućim momentima. Kod gostiju Vujasinović najkonstantniji, te ljevoruki centar Vukićević.   

3 komentara na “Partizan ispao, Szeged kao prvi u četvrtfinale”

  1. i po ovom izvještaju se vidi koliko bi kunac bio korisniji reprezentaciji od buljubašića. šteta što podobni imaju prednost, a dba opet piše pizdarije (po n-ti put) kako je rudić u onom trenutku pozvao najboljih 13 koje imamo, za eindhoven. a sad se to mijenja jer se hinić i vićan vraćaju.

    1. Gledao sam Hinica 3 puta ove godine, i nevjerovatno je koliko je pao u formi. Radu je bar duplo bolji.

      Doduse, i ovakav Hinic je bolji od Paskve, da se razumijemo, ali Premus je bolji od obojice.