Vaterpolo se igra i na istoku Hrvatske

 

Prije 2 tjedna odigran je međunarodni vaterpolski turnir za uzrast U15 (uz mogućnost nastupa tri igrača 1996. godište) u mađarskom Szegedu. Nastupile su dvije mađarske ekipe: AVUS Szombathely ( u uzrastu školskog vaterpola – veliko i bez sumnje najkvalitetnije natjecanje mlađih kategorija u Mađarskoj, postižu više nego zapažene rezultate) i UVSE iz Budimpešte (prvak Mađarske u godištu 1997.), te dvije hrvatske: HAVK Mladost (predvođene Dudom Šimencom) i VK Kruna-Osijek.

 

U ovako snažnoj konkurenciji slavili su momci iz Osijeka i na veliki prijelazni pehar pobjednika 3. izdanja HUNGUEST HOTELS CHALLENGE CUP-a za 2012. godinu upisali i svoje ime (u prvom izdanju Turnira 2010. godine pobjednik je bio UVSE, a u drugom 2011. HAVK Mladost). Veliki pehar pobjednika i medalje momci su ponijeli su sa sobom u Slavoniju. Opširnije na klupskoj stranici.

 

VK Kruna–Osijek je na turniru sudjelovala u sljedećem sastavu: Borna Duvnjak-Starčević, Stefan Krnjajić, Lovro Dobrošević, Toni Opačak, Filip Stipan Nadj, Luka Tomas, Omar Khaznadar, Bruno Milošević, Luka Serdarušić, Leonard Rebuš, Luka Rimac, Filip Krstić, Borna Privšek i Mislav Liović i treneri Mario Vastl i Miroslav Bešlin (na slici se nalazi i jedan od organizatora turnira).

Po prvi puta je protiv svog matičnog kluba zaigrao sidrun Luka Stojanović koji je bio jedini reprezentativac iz redova Osijeka na prošlogodišnjem neslužbenom prvenstvu Europe u ovom uzrastu (Zrenjanin, kolovoz 2011.). Preselio se u Zagreb i nastavio svoju karijeru u HAVK Mladost.

Osijek je jedan od 4 grada u Hrvatskoj koji imaju šesteroznamenkasti broj stanovnika, ali i dalje živi u iščekivanju zatvorenog bazena. Novi ministar graditeljstva gospodin Ivan Vrdoljak bio je dogradonačelnik Osijeka pa se nadamo, kako to već ide u Hrvatskoj, da bi to moglo pomoći. Predviđena lokacija kod nove dvorane (izgrađene za rukometno SP) je upitna zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa (svojevremeno dozvoljena bespravna gradnja i sad postoji problem sa iseljavanjem tih ljudi). U kuloarima se spominje nova lokacija, no ono što se posljednje spominje da bi to trebalo biti izgrađeno 2014. godine, ali sigurno neće moći biti realizirano bez pomoći države, a svi znamo situaciju.

Puno izglednija opcija je bazen u Slavonskom Brodu koji se gradi i koji treba biti završen u ožujku 2013. Radi ga firma Strabag (radili i bazen u Rijeci), a radi se o bazenu 33 x 25 m plus mali bazen za neplivače (oba ova zatvoreni) i 50-metarskom otvorenom bazenu. Obzirom kako je to 91 km od Osijeka, iz Osijeka se nadaju da će biti gotov što prije.

Gradi se i bazen u Vukovaru. Na prostoru starog bazena u Borovu naselju. To će biti još bliže Osijeku, nekih 40-ak km.

U svakom slučaju, nadamo se kako će u skorije vrijeme zaista biti nekoliko bazena na istoku i kako će pomoći razvoju vaterpola. VK Kruna-Osijek pokazao je kako u mlađim kategorijama zna raditi i u poprilično neodgovarajućim ili bolje reći lošim uvjetima. Spremni su i pomoći u stvaranju klubova u okolini, u stručnom radu i kontaktima sa drugim klubovima u Hrvatskoj, ali i u regiji.

Na prošloj Skupštini HVS-a u članstvo Saveza primljen je i klub iz Đakova. Uskoro se očekuje stvaranje novih klubova iz ovog dijela Hrvatske jer znamo kako za dobar vaterpolo ne treba nužno more (Mađarska, Srbija).

Mlađe kategorija VK Krune Osijek

 

Ovaj uspjeh mladih igrača osječkog kluba povod je ovom tekstu u čijem ćemo vam nastavku malo približiti rezultate i uvjete za rad najboljeg hrvatskog kluba istočno od Zagreba.

VK Kruna-Osijek se nalazi u Sjevernoj skupini kvalifikacija. Prvoligaši (Primorje, Mladost, Medveščak) su se međusobno dogovorili za ovogodišnji sustav natjecanja u kojem igraju međusobno, a posljednji od njih igra sa pobjednikom svih ostalih klubova Sjeverne skupine za treće mjesto koje vodi na završne turnire. To je zbog toga što „ne žele trošiti sredstva na utakmice koje završavaju sa po 10 golova razlike“.

Svi ostali klubovi također igraju doma-vani svak sa svakim. Osijek nema bazen odgovarajućih dimenzija, tako da samo neki klubovi pristaju doći igrati u Bizovac (pravila dopuštaju da samo neki mlađi uzrasti igraju i u 25-metarskom bazenu, a na razini podskupine klubovi su ipak tolerantniji jer primjerice i ZPK igra na manjem bazenu u Daničićevoj). S druge strane, Opatija sa mlađim juniorima nije željela doći igrati u Bizovac pa je ta utakmica (Krunina domaća) odigrana u Sisku. Primorje nikad ne želi doći u Bizovac, u nijednom uzrastu (što mu omogućavaju Propozicije). Probao je Osijek od Saveza dobiti dozvolu igranja u Pečuhu (Mađarska) koji je 90 km od Osijeka. U prošlom ciklusu imali su tu dozvolu (za Juniore), ali ovoga puta ne. Interesantno je i to da se prošle sezone igralo na drugačiji način (gotovo u pravilu se mijenja svake sezone). Opatija je (jer se nitko drugi nije prijavio u Riječku podskupinu) sa kategorijama koje je prijavila išla direktno u Sjevernu skupinu, dok su Osječani igrali pretkvalifikacije sa Siskom, ZPK-om, Zagrebom (za to dok su drugi „mirovali“ u 4 mlađe kategorije potrošili oko 30.000 kn) i tek tada ušli u Sjevernu skupinu (prvoligaši su bili slobodni u pretkvalifikacijama) u kojoj je na taj način bilo 5 klubova koji su igrali svak sa svakim doma i vani i prva tri su išla na završnicu. Tu su se znali događati čudni rezultati u utakmicama Primorja i Opatije. Tako su u mlađim juniorima na jedno završno prvenstvo otišli jedni, a na drugo drugi, uz točno odgovarajuće rezultate u međusobnim utakmicama (po dvije pobjede iste momčadi po ciklusu). No, to je bilo lani…

U ovom ciklusu Mlađi juniori su uvjerljivo osvojili Podskupinu kvalifikacija za Prvenstvo.

Klub O P N I GR B
1. Kruna-Osijek 8 8 0 0 143:31 +112 24
2. Opatija 8 6 0 2 112:37 +75 18
3. ZPK 8 4 0 4 64:88 -24 12
4. Siscia 6 0 0 6 33:110 -77 0
5. Zagreb 6 0 0 6 13:97 -84 0

U dvije utakmice majstorice Primorje je bilo bolje za jedan gol i plasiralo se na završni turnir u Gruž.

24.11.2011. Rijeka, VK Primorje – VK Kruna-Osijek 10:6
26.11.2011. Sisak, VK Kruna-Osijek – VK Primorje 8:5

 

Mlađi kadeti su također osvojili Podskupinu. U ovom slučaju to su bile samo 2 utakmice protiv VK ZPK, jer se nitko drugi nije prijavio.

1. utakmica Zagreb: VK ZPK – VK Kruna Osijek 5:11 (1:2,1:4,1:4,2:1)
2. utakmica – Bizovac: VK Kruna Osijek – VK ZPK 14:4 (1:1,6:2,3:0,4:1)

Bolji iz dva susreta igrao je majstoricu sa trećim iz skupine Sjever za plasman na završnicu.

Majstorica
1. utakmica – Zagreb: HAVK Mladost – VK Kruna Osijek 11:5 (1:3,0:4,2:4,2:1)
2. utakmica – Bizovac: VK Kruna Osijek – HAVK Mladost 5:12 (3:1,4:0,3:2,1:2)

Oni su također na taj način završili natjecanje u Prvenstvu.

Kadeti su igrali u Podskupini sa VK ZPK i VK Zagreb.

Klub O P N I GR B
1. Kruna-Osijek 4 4 0 0 48:24 +24 12
2. Zagreb 3 1 0 2 23:22 +1 3
3. ZPK 3 0 0 3 22:47 -25 0

Sa kim će igrati majstoricu još uvijek ne znamo. Odlučit će utakmica Primorja i Mladosti u Rijeci za koji dan. Mladost je dobila u Zagrebu 6:4, pri čemu je Primorje vodilo 3:1.

Juniore nisu prijavili iz više razloga. Kako nam iz VK Osijeka kažu: „Nekoliko igrača ovog uzrasta jednostavno je prestalo trenirati. Dobar dio zasigurno i zbog onih odluka HVS-a po pitanju diskvalifikacije iz prošle sezone. Jednostavno nisu mogli više. To su momci koji igraju već niz godina i koje su već dovoljno omalovažavali i zapostavljali i jednostavno više nisu mogli dalje. Bez obzira na naša uvjeravanja kako treba istrajati. Ne zaboravimo, to su i igrači koji su bili standardni kad smo bili vice-prvaci 2. lige, kao i stožerni igrači juniora koji su igrali prošle zime Završnicu u Šibeniku (vi sigurno znate kako se na završnice Juniora već dugo nije plasirao nitko osim prvoligaša).“

O planovima za seniorski pogon kazali su nam: „Planiramo igrati 2. ligu ponovo (1. B nam je daleko preskupa jer nemamo svoj bazen pa su nam troškovi astronomski, a druga je priča što smo se zalagali i da se ona igra što kasnije kako bi ušla i u ljeto (ali su izuzetno jako protiv toga bili gradovi koji su „jučer“ dobili zatvorene bazene – Makarska, Zadar). Unatoč tome što Farago, Kobeščak pa i mnogi drugi ističu kako je vaterpolo ljetni sport i kako bi se zbog više razloga (pa i marketinga i medijske pokrivenosti) trebao igrati ljeti.“

Natjecanje za Nade tek slijedi, ali za ovaj uzrast nema kvalifikacija već su svi koji se prijave direktno na završnom turniru. Osječani će kao i već nekoliko godina u natrag prijaviti i za Prvenstvo i za Kup. Kako su nam kazali ova kategorija najmanje osjeća veliki hendikep nedostatka velikog bazena.

Ove godine odlučili su se Osječani igrati i Kup Vojvodine. To natjecanje igra se u nekoliko uzrasta, a VK Kruna-Osijek prijavila je upravo 95. i 96. godište (nastupa i nekoliko igrača 1997. i jedan igrač rođen 1994.) To bi po našim mjerilima bila neka međugeneracija, između mlađih juniora i juniora. Razlozi nastupa su dosta logični i jasni. Prema financijskim izračunima 12 utakmica u Vojvodini (prijavljene ekipe u ovom uzrastu su Pančevo, Senta, Sombor, Novi Sad, Bečej, Subotica i VK Kruna-Osijek, naravno izvan konkurencije) zajedno sa troškovima sudaca iznosit će oko 13.000 kn. Mala digresija: suci i opunomoćenik koji dolaze iz Zagreba u Osijek ili Bizovac koštaju za jednu utakmicu oko 2.000,00 kn (dakle kad Osijek igra doma i to ako je opunomoćenik iz Osijeka). U konkretnom primjeru to znači da za Kadete, koji igraju 4 utakmice (protiv 2 ekipe iz Zagreba), ukupni troškovi za 4 utakmice (2 doma 2 vani) iznose oko 10.000,00 kn!

Suci i opunomoćenik u Vojvodini plaćeni su od strane Vaterpolo saveza Vojvodine. S obzirom da VK Kruna-Osijek dolazi izvan Vojvodine dužni su platiti za svaku utakmicu 1 suca i pola delegata – ukupni iznos od 18 eura!
Također, ovaj trošak svih utakmica je računan na osnovu svih utakmica u Vojvodini, na njihovim bazenima. Ako se ovo pokaže kao dobra ideja dogodine će VK Kruna-Osijek prijaviti još koju generaciju, jer natječe se i 2000., 1999, 1997. godište.

Iz Krune kažu i ovo: „Paradoks je što mi trenutno imamo u klubu jednog (1) igrača rođenog 1994. godine i tri (3) igrača rođena 1995. godine! Pojasnili smo to ljudima iz Vojvodine i oni su dozvolili da taj jedan 1994. godište igra kako bi i dalje ostao u vaterpolu…zamislimo situaciju u RH…no way!“

Suci i njihove takse

 

I za kraj, također zanimljiva priča iz Osijeka, u vezi sudaca i njihovih taksi:

„Do sada smo plaćali sucima i opunomoćenicima preko putnih naloga sve troškove osim takse. Dakle, oni dođu u Osijek mi im obračunamo kompletne troškove, oni potpišu putni nalog i mi im damo novce. Obračunamo i cestarinu za povratak, ali rijetko su nam dostavili račun za to. Također, unatoč tome što u Propozicijama piše kako trebaju dostaviti putnu kartu kako bi im priznali trošak, nikada to nisu dostavili (oni dolaze jednim automobilom za koji dobivaju putni trošak u iznosu broj kilometara x 1,20 kn + iznos 2 autobusne karte). Nakon 10, 20 ili 30 utakmica na kraju godine imamo problem sa pravdanjem troškova u knjigovodstvu.

Od nedavno plaćamo suce na način da takse platimo unaprijed na njihov žiro račun (zajedno da porezom i prirezom), a troškove prijevoza, dnevnice i cestarinu nakon obavljena putovanja. Dakle, oni dođu, potpišemo im putni nalog, uzmu ga, odu doma, po obavljenom putovanju ispune nalog do kraja, potpišu, pošalju nam ga sa svim prilozima (račun cestarine i autobusne putne karte), mi ga obradimo i dajemo nalog za isplatu. Kao u gotovo svakoj firmi u Hrvatskoj…i sve po zakonu.

Ali ne lezi vraže, gospodi se svidjelo ono od prije pa su se nemalo iznenadili kad smo prešli na novi način. Bilo je zbunjenosti i dosta negodovanja, pa čak i prijetnji kako će nas „prijaviti Savezu“ pa će nas ovaj isključiti iz svih natjecanja…

Vrhunac se dogodio u nedjelju (12.02.) kad je sudačka organizacija (ili njihov tajnik) delegirala jednog suca iz Zagreba, a drugog iz Varaždina (oba su navodno) došla osobnim automobilom (jedan je došao kao ranije pa ostavio automobil u Osijeku, a ovaj drugi ga je automobilom prebacio do Bizovca…i to je auto ostavio onaj koji je došao iz Varaždina, Podravskom magistralom i prošao pored Bizovca prije negoli je mogao ostaviti auto u Osijeku). Oni su nas koštali značajno više nego da su obojica došla iz Zagreba (jer se svakom plaća broj prijeđenih kilometara x 1,20 kn). Izgleda kako je u Zagrebu ponestalo sudaca…ili je u pitanju nešto drugo? Stoga mi pripremamo (preko našeg jedinog opunomoćenika gospodina Maria More) desetak bivših igrača i očekujemo kao će izaći na ispit za par mjeseci kako bi i mi imali svoje suce i na taj način pridonijeli razvoju vaterpola u ovom dijelu Lijepe naše…

Inače kad sam pomenuo našeg jedinog opunomoćenika, on je opunomoćen samo za mlađe kategorije, ne može biti opunomoćenik na utakmicama npr. 2. lige (ne znam zašto). Do nedavno su nam čak i za mlađe kategorije slali opunomoćenike iz Zagreba. Kad smo mi tražili suce iz Zagreba da sude u Rijeci rečeno je kako ih mi moramo platiti (dozvolili su nam to samo jednom, ali na način da daju jednog iz Zagreba, a jedan je bio iz Rijeke).

No, vratimo se na priču u Osijeku. Uredno su nam slali opunomoćenike iz Zagreba uz izliku kako njih ima puno pa nemaju dovoljno utakmica! I mi smo ih morali plaćati. Pa što ih nije plaćao Savez, ili klub koji je dolazio u goste kao što smo ih mi plaćali u Rijeci? Tak kad smo im na to skrenuli pozornost nekoliko puta, dopustili su da gospodin Moro bude opunomoćenik na svakoj utakmici mlađih kategorija u Osijeku. Razlika osječki ili zagrebački opunomoćenik je 410,00 kn po utakmici. Pa kad se skupi 20-ak utakmica u sezoni nije baš malo.

10 komentara na “Vaterpolo se igra i na istoku Hrvatske”

 1. U Hrvatskoj u svakom sportu velika većina natjecanja postoje zbog sudaca i delegata. U vaterpolu je to posebno izraženo, tu još imamo i supervizore. Jadni delegati se ubiju od posla, pa im moraju i supervizori pomagat.

  U nogometnom klubu možeš mjesecima neplaćat igrače, ali ako slučajno ne platiš sucee i delegata, onda će te odma HNS suspendirati. Tako je to vjerujem i u drugim sportovima. I uz svo to “ulaganje” u suce, ipak nam igrači postaju zvijezde koje možemo plasirati na inozemno tržište, za razliku od sudaca.

  S obzirom da je natjecanje mlađih uzrasta, a i 1B i 2. liga potpuno amatersko natjecanje, trebali bi i oni koji sude bit na volonterskoj osnovi. Ili ako bi savez imao problema sa pronaženjem ljudi koji bi to na taj način odrađivali, onda neka on sam plaća te ljude (poput vojvođanskog saveza). Ali sukladno tome da sude djeci i amaterima. A ne da svi imaju troškove, a samo dio ljudi koji bi trebali bit servis sporta da zarađuju.

  1. Zato i u vaterpolu imamo odlicne igrace a sudaca nigdje u Europi na vaznijim takmicenjima a da o delegatima i utjecajima nasih sefova u vaterpolu u Leni i Fini i ne govorimo koliko je minoran. Zato se i sudi reprezentaciji i klubovima onako jer nemamo nikakvoga utjecaja i nikakvih lobija. Nista cudno s obzirom koje face kod nas sjede u savezu. Samo dodvoravanje i poltronirenje. Bebic, Bukic, Peris,Stampalija sve krasne osobe.

 2. Mogu slat iz Zagreba u Osijek i iz Splita u Dubrovnik, ali ne daj Boze da nekog iz Dubrovnik posalju dalje od Neuma. Kad dodju do Makarske trebas otic uplatit misu. Inace suci koji nisu na A listi u Zagrebu imaju cca 40 utakmica u polusezoni, a toliko u Dubrovniku skupe u tri godine, tako da im ta prica ne drzi vodu. U svakom slucaju sto se tice sudaca i delegata put prema uspjehu je garantiran ako se dobor uvlacis Bebicu, Bukicu i ekipi a ne ako dobro sudis. Primjer su dubrovacki suci koje hvale gdje kod da otidju, ali dobit ce neko veliko natjecanje tek ako 3-4 miljenika budu bolesna.
  Uglavnom sve se bazira na lobijima, ko da je politika a ne sport…

  1. tako je, dobro si ovo zadnje napiso! To sam ja vidio odma nakon jedne jedine službene utakmice koju sam sudio

   1. Jel to ono kad su te napali Doljani da si navlačio za Turčin?

    1. ja nikad nisam navlačio za turčin, ali je činjenica da nikad nisu izgubili kad sam im ja sudio.
     prostor za odgovor ispod ovog posta rezerviran je za matka konjuha!

     1. samo mi nije jasno kako tako jedna polivalentna osobnost sa ekskluzivnim pravom na patent moralnosti nije u ovoj državi već dogurala do varanko zastupničkog mjesta u saboru

 3. U ekipu koju nk nabraja dodao bih i Sukna. A od DU sudaca dobro kotira Rak, pa je li ono on sudio na zadnjim olimpijskim igrama iako to po ničemu nije zaslužio (jedan primjer, tada je i Luko Vuletić još bio aktivan)?

  A i loše je vodstvo dubrovačkih sudaca, a i sam Jug koji loše lobiraju za svoje, dubrovačke suce.

 4. svaka čast osječanima. da ljudi u savezu znaju koja je njihova funkcija oni bi pitali kako vam možemo pomoći, i pomagali vk osijeku (kao i ostalim klubovima), a ne im slali suce iz varaždina i slično. ili ovo da se ne može utakmica mlađih juniora odigrat u bizovcu. e moji riječani, umjesto da manjim klubovima pomažete i izlazite u susret vi ih zajebavate više nego bilo tko drugi.