Albumi, sličice, fantasy, detaljna statistika…

????

 

Još jedan mađarski primjer popularizacije vaterpola koji nam je lako iskopirati. Prije godinu dana dobio sam album i sličice koje je mađarski vaterpolski savez tiskao u suradnji sa sponzorima. Uoči sezone 2013/14, nakon što su nakon za njih puno godina opet osvojili zlatnu reprezentativnu medalju, onu na SP-u u Barceloni.

 

 

 

Dakle, album i sličice mogli su se kupiti u poštanskim uredima u Mađarskoj i u TESCO trgovinama.

To je album koji je prvi puta izdan (barem od strane ovog izdavača http://www.sportmatrica.hu/), koji je do sada tiskao albume košarkaša i rukometaša (interesantno ne i nogometaša – ali pretpostavljam kako to netko drugi radi…ili su dakle ovi sportovi Mađarima interesantniji).

Ono što je zanimljivo je kako sav prihod ostvaren prodajom albuma i sličica ide za razvoj juniorskog vaterpola u Mađarskoj. Mislim kad oni napišu juniorskog to znači generalno mlađe kategorije…

Cijena albuma je 799 forinti što bi bilo oko 20 kn. Cijena jednog „paketića“ sličica je 179 forinti, što bi bilo negdje oko 4,5 kn, a za taj novac se dobije 8 sličica u „paketiću“.

Interesantan je i način lijepljenja sličica u album. Naime, samo mali broj mjesta u albumu je numeriran. On se odnosi na recimo „važnije“  sličice tj. legende kako bi mi to rekli. Manji dio je rezerviran i za istaknutije žene u mađarskom vaterpolu, a posebne stranice ima i muška reprezentacija.

Sve ostale stranice su potpuno jednake i svaki sakupljač sam odabire redoslijed klubova stvarajući tako unikatan album. Osim toga, pozicije igrača „u vodi“ određuje sakupljač, kao i golmana (kapus) kojeg će staviti „u vodu“  ili na klupu (csere kapus). Postoji i prostor za trenera (edzo), kao i prostor u kojeg se upisuju rezultati. Ima tu dosta opisa, ali kako je Mađarski izrazito težak jezik teško je pohvatat što piše.

Sve u svemu jako interesantno i lijepo, za sve ljubitelje vaterpola, a naročito za mlade koji tek ulaze u taj svijet. Samo jedna zamjerka odnosi se na format prostora za lijepljenje koji ne odgovara uvijek sličici koja na to mjesto dolazi (npr. sličica je otisnuta vertikalno, a prostor za lijepljenje horizontalan). No, to je ipak samo sitnica.

 

 

Osim toga, ove godine imamo priliku da se napravi vaterpolski fantasy (manager) s obzirom da je najavljeno puno detaljnije praćenje statistike. I to ne samo u Ligi prvaka (obveza svih klubova da pošalju najmanje jednog čovjeka na seminar o „detaljnijem vođenju statistike“ za zapisničkim stolom), nego i u regionalnoj ligi. Znamo da je na velikim reprezentativnim turnirima (OI, SP i EP) Omega zadužena da vodi statistiku pa tako imamo vrijeme koje svaki igrač provede u igri, mjesto gdje je dobio isključenje (na beku ili vani), koliko je imao statistiku šuta, asistencija. Može se to još dosta poboljšat. Ponajprije s brojem iznuđenih isključenja (također navest je li bilo s loptom ili bez, na dva metra ili vani), brojem blokova (pa i to razdvojit na one s igračem manje), itd… Ili kad bi bili baš zahtjevni koliko koji bek može izdržat sidruna u presingu, odnosno koliko sekundi  treba sidrunu da uzme poziciju. Brojne su mogućnosti praćenja, bodovanja, čime bi se onda u toj igrici, fantasyiju, manageru skupljali bodovi, osvajale nagrade, širila popularnost vaterpola…

 

Prilika je to recimo i Jugu koji je bezbroj koraka ispred većine klubova, da napravi sličnu igru za svoje domaće utakmice. Mi, na dance.hr-u smo imali nagradne igre na puno jednostavnijem nivou (duele golmana po broju ili postotku obrana, kao i igrača i klubova po broju postignutih golova), jer uostalom i nije bilo moguće napraviti pravi fantasy bez pravog statističkog praćenja utakmica i igrača. Vidjet ćemo kako će to ove godine zaživjet, pa bi mogli tamo od recimo drugog kruga Jadranske lige pokrenuti nešto slično ove sezone. Pozivamo sponzore da nas podrže zanimljivim nagradama, recimo od putovanja na final4 Jadranske lige (ili još bolje final 6 Lige prvaka) za dvoje :wink:, do klupskih šugamana, kupaćih, majica…

 

Ovo su detalji o kojima se treba razmišljat, koje nam ljudi koji primaju plaću od saveza i lige, trebaju nuditi. A ne izmišljanje potpuno nepotrebnih funkcija u vidu supervizora, koji ni sami ne znaju koji im je zadatak kad ni sami delegati gotovo da nisu potrebni na utakmicama.