Dame i gospodo; Zoran Roje

Treća finalna utakmica očito je bila burna. Očito je i slavlje bilo burno, ali da će iznjedrit izjave poput „Jugaši su vrlo subjektivni ljudi. Oni su neprincipijelni, rade pritisak na sve. Oni nisu sportaši, to su čudni ljudi  koji su većinom zalutali u sport!“ to nitko normalan nije mogao očekivati.

 

 

Gornje riječi izgovorio je Zoran Roje, direktor VK Primorje Erste Banka, a u ovoj utakmici i trener. Očito je to i stav kluba čiji je predsjednik ujedno i predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza. Ajde, jugaši su barem ljudi, čudni, subjektivni i neprincipijelni, ali ipak ljudi. Barem po Roji.

Roje je bio iznimno pričljiv nakon jučerašnje pobjede Primorja pa je između ostalog kazao:

„Primorje će igrati pošteno kao što uvijek igra. Idemo igrati bez pritisaka na suce, za razliku od Juga koji to stalno radi. Bit ćemo korektni i pokušati napraviti nešto u sportskoj borbi. Meni osobno bi puno značilo da u Dubrovniku proslavimo titulu prvaka“.

Jasno da je su Rojine riječi stav kluba kad na njihovim službenim stranicama od autora Iva Vidotta možemo pročitati i slijedeće:

„Poraz u Dubrovniku nakon izvođenja peteraca bila je kazna za sve propuste, jer Primorje je moglo biti jače i od protivnika i od svih ostalih „sila“.“
„…peterac nad Cosminom Radu kojeg cijelu utakmicu protivnički bekovi doslovice masakriraju.“
„Igra Jug previše na kartu grubosti i provokacije što suci previše toleriraju.“
„Fatović postiže gol s igračem više nakon čega se utakmica još više rasplamsava, sve više ima grubosti u čemu Jug dakako prednjači.“
„Bilo je, da, možda i previše grešaka, ali stalne provokacije i grubosti cijele ekipe Juga već su pomalo dosadile svima, i Bogu i vragu. Zar je to jedini način da bi se došlo do pobjede? Često je taj recept pomagao Jugu, ali večeras na svu sreću nije!“

Mislim da komentar ovoga nije potreban.

 

Moramo malo ponoviti gradivo vezano za pritiske na suce. Nakon prve utakmice koje je Primorje pobijedilo trener Juga Kobešćak odbacio je pitanje novinara vezano za kriterij izbačaja. Spomenuo je tek da je bilo par problematičnih kontrafaulova. Dakle, da je suđenje bilo vrlo dobro. Direktor Kržić na presici i Janović neposredno nakon utakmice jedino što su komentirali kako klupa i igrači Primorja tijekom utakmice stalno prigovaraju, odnosno rade pritisak na suce. Niti jednu sudačku odluku, niti suđenje u globalu nisu komentirali. Od ostalih nitko nije ništa izjavljivao vezano za suđenje i suce.

Nakon druge utakmice trener Primorja Asić kazao je da su izgubili zbog vlastitih pogrešaka. Samo je kroz jednu rečenicu spomenuo suce. A onda se javio Roje:

U Dubrovniku su bili jako nagrađeni od sudaca jer su dobili nevjerojatno puno isključenja. To je bilo preko svake mjere.

Nadovezao se i Muslim:

„Meni je nerealno da Jug ima dosta više isključenja od nas, a igraju bez prvog centra Dobuda. Mislim da to nije realna slika. Izgleda da je bolje igrati bez centra jer svaki put kad neki vanjski igrač upliva na dva metra onda je to izbačaj.“

Ovdje bi samo upitao Muslima koji onda vrag on kao vanjski igrač ulazi na dva metra? Vjerujem kako bi zabio ili izborio igrača više.

Jugaši nisu uopće spominjali suce, osim vjeru o mlade suce koji su dobili priliku suditi u ovim finalnim utakmicama.

 

I onda nakon svega što je prije svega baš on govorio Roje ima obraza izjaviti kako oni neće raditi pritisak na suce. Igrat će pošteno, pretpostavljam za razliku od Juga koji će bit nepošten. I jasno raditi pritisak na suđenje. Jer je eto i Jug nakon ove utakmice po prvi put u ovoj finalno seriji povikao na suce. Točnije na Periša.

A Roje je osim pritiskati suce počeo i vrijeđati. Mašala.

 

Primorje je dakle puno više pričalo u sucima i suđenju, a niti jednom nitko nije spomenuo činjenicu i problem kako nema tv prijenosa. Njima to očito nije bitno.

Stoga nismo bili u prilici i sami pogledat utakmicu. Vidjeti jesu li i koliko jugaši bili subjektivni  i čudni, kako bi kazao Roje (teško mi je u tekst negdje ubaciti kako su Kobešćak, Kržić i igrači Juga većinom zalutali u sport), u prozivanju Periša koji je po jugovoj službenoj stranici sudio na slijedeći način:

 

Nakon prospavane noći i pogledane snimke utakmice sada s još više sigurnosti potvrđujemo da je sudac Nenad Periš oštetio momčad Juga u ovom susretu.

Isključenje Paula Obradovića nad Cosminom Raduom je dvojbeno i zaista je pitanje sudačkog kriterija kakva će odluka biti donešena. No, nakon toga Radu hvata za ruku Obradovića koji to pokazuje sucu Perišu, želeći napustiti plivalište nakon isključenja, u tom trenutku Radu se baca u stranu, a Periš dosuđuje peterac i tako dodjeljuje treću osobnu Obradoviću.

Ovo kažu činjenice. U prvih 23 minuta igre sudac Periš je svirao 7 isključenja igrača Juga i dva peterca za Primorje, a samo je jednom isključio igrača Primorja. Dakle pune tri četvrtine!“

 

Zanimljivo je bilo pratiti i live scoring preko HVS-ove stranice. Već sam spominjao kako se zna često vidjeti puno pogrešaka u ovoj  statistici. Ali po prvi put sam primijetio kako se upiše treća osobna za igrača, pa nakon koje minute pobriše. To se dogodilo i za Obradovića i za Macana. Za obojicu je pisalo da su napravili izbačaj, pa peterac te da im je to treća osobna. Kasnije je mijenjano, što i sada još uvijek stoji da su imali po dvije osobne.

 

 

Možda jednog dana negdje iskrsne kakva snimka i ove utakmice. Kao što nam je prije 10–15 dana stigla i snimka jedne situacije gdje se lijepo vidi kako su bekovi Juga brutalni i masakriraju Radua. Kako ne prezaju od grubosti, a što je najgore sudac, i to opet Periš stoji na idealnom mjestu, gleda u taj dvoboj i ne sudi ništa. Bilo je to u drugoj polovici druge četvrtine pri rezultatu 3:1 za Juga u finalu Jadranske lige igrane u Rijeci prije malo više od mjesec dana.

 

 

 

Obzirom da smo se nekoliko puta opekli u neprepoznavanju ironije, napisat ćemo da je ipak Radu taj koji šakom preko vode udara Macana. I to ne dok su klinču. A Periš je zaista na pravom mjestu i gleda u njih dvojicu, ali pored zdravih očiju ne vidi ništa. Da je sudio brutaliti, što je morao, Jug bi na 3:1 dobio peterac i 4 minute igrača više. Možemo se podsjetit što je u izvještaju s te utakmice napisala službena stranica Primorja po pitanju grubih poteza:

„Jug igra sve grublje, i u zadnjem napadu Bušlje dobiva isključenje da bi par sekundi nakon toga Visković pokušao nokautirati Sukna iznad vode.“