Nevjerojatna drama s elementima horora

 

 

Jug je uspio izjednačiti finalnu seriju na pomalo nevjerojatan način pred čak 1500 gledatelja koji su od početka do kraja utakmice davali vjetar u leđa igračima. Atmosferu su uljepšali i gostujući navijači, njih 10-ak koji su također neprestance navijali za Primorje.

Utakmicu su na kraju odlučili peterci, a što je sve Primorje uspjelo propustiti za pobijediti u ovoj utakmici graniči s ludilom. Utakmica je bila izrazito napeta na kraju, ali i izrazito nekvalitetna tijekom cijelog trajanja. Pregršt kardinalnih pogrešaka pa i u elementarnim stvarima, a jako malo lijepih poteza. Jugova igra u napadu je punih 27 minuta bila potpuno nesuvisla, sa bezbroj pogrešaka. Na kraju su zaostajali i u petercima, Sukno je šutirao za pobjedu. I sve to je Jug preživio. Nakon ovako loše igre, borbene, ali baš izrazito loše, doći do poravnanja nakon –3, pet minuta prija kraja, mora donijeti momentum. Morao bi to biti onaj klik koji je nedostajao u nekim prethodnim utakmicama kad se igralo puno bolje, a nije bilo rezultata.

 

Jug je poveo 1:0 što mu je bilo jedino vodstvo na utakmicu, uz konačnih 13:12 nakon peteraca. Primorje se u drugoj odvaja na 3:5, u trećoj prvi put dolazi na +3, 4:7. 5 minuta prije kraja je 5:8. Nakon 4 serije peteraca je 10:11 i Sukno bi golom donio pobjedu, ali Bijač brani.

Početak utakmice već je dao naslutiti da ćemo gledati jednu konfuznu utakmicu. Mnoštvo nerezonskih udaraca, kao neki run and gun vaterpolo, samo su slow motionu, bez visokog ritma. S obje strane. Ipak Primorje se stabiliziralo, točnije koristilo kardinalne pogreške jugaša u obrani. Što kolektivne poput 3 gola sa stative sa igračem više u drugoj četvrtini, što pojedinačne. Bijač očito nije u stanju obraniti udarac dešnjaka iz mrtvog kuta koji ide gotovo pa ravno u njega. Danas je primio dva takva gola od Petrovića.

Kod ovih pogrešaka u golovima sa stative zapazio sam veliku pogrešku Bicarija koji potpuno bespotrebno kasni zatvoriti prvu stativu kada se isključeni igrač već vratio. Kasnije još veća pogreška u vrlo sličnoj situaciji Viskovića (danas jako loš, i u dosta maloj minutaži izletio s osobne) koji uopće nije niti imao igrača na krilu zbog kojeg bi eventualno i pomislio da ne bi zatvorio stativu. U oči mi je upala i situacija kod šestog gola Primorja, kad je Radu imao dosta sreće, odnosno lopta je sretno došla do njega, pa je on pospremio u gol. Osim Radua i Muslim je ušao na dva metra. Prvog čuva Bušlje, drugog Macan. Bošković se povlači sa Šetke koji je na barem 7 metara od gola. Dakle idealna situacija za duplirati i pustiti Šetku. Ali Bošković odjednom, par sekundi do isteka napada ničim izazvan, izlazi prema Šetki koji ima otvoreno dodavanje prema Muslimu. Bušlje je dobro prešao sa Radua pomoći Macanu i udario Muslima po ruci kad je ovaj bio u pokušaju udarca, ali lopta pada ravno ispred Radua za laganu realizaciju. Tu je još jedan pogreška, Bautovića ili zapisničkog stola kada se kao isključeni igrač vratio s 3 sekunde zakašnjenja u igru, baš kada je Garcia zabio za 1:1

Takvih grešaka bilo je još. Posebice puno ih je bilo u napadu. 2 i po minute prije kraja, 7:8, Jug ima dva igrača više. Prvo se jugaši nisu dobro niti postavili, zbili su se. Marković na desnom vanjskom je ušao u svog suigrača na stativu tako da je jedan igrač pokrivao njega, stativu, pa i desno krilo. Lopta bezidejno ide par puta od Markovića ulijevo, ali Janovića na krilu dobro zatvaraju. I na kraju balade, Marković napamet, s glavom ispod vode baca loptu u visokom luku kao kad se šutira „horok“ u košarci, i to na vodu između 2 jugova i jednog igrača Primorja. Totalno nevjerojatan potez, bez imalo smisla. Nešto što ne bi očekivao ni u kadetskom uzrastu. Jug je imao bezbroj loše dodanih lopte prema sidrunima. Veliku većinu vremena, gotovo 3 i po četvrtine napadačka igra je bila gomila nesuvislih poteza. Igrač više loš, bezidejna proigravanja na pokrivene stative, uz par individualnih bljeskova, Boškovića na startu, kasnije Obradovića.

I onda se nešto prelomilo u zadnjih 5 minuta. Osim ovog Markovićevog ha-re-do poteza, 3 realizacije. Dobra akcija na Fatovića na krilo, Bicari sa stative (uz čovjeka netom iza leđa i to Burića) na dodavanje Markovića s desnog krila, te nakraju za 8:8 1:23 do kraja Bušlje s desnog krila (slično je Bušlje izjednačio protiv Partizana prije puno godina na final4-u u Milanu, samo s drege strane, pa je tada Jug isto sustigao protivnika i pobjedio na peterce). Opet je bila potpuno bezidejna situacija, jedna primorjaš je izašao na Bušlju i popeo mu se na rame da napravi faul. Ali Andro nije pustio loptu, a protivnik se povukao, valjda misleći da je napravio to je htio, pa i Vićan neobjašnjivo napamet zatvara bliži kut, umjesto klasičnog širenja, i Bušlje iz mrtvog kuta, a li sa samo 3-4 metra pogađa dijagonalu.

 

Ipak, nešto najneobjašnjivije je igra Sukna u ovoj utakmici. Jest, najavio sam da je nakon pauze puno lakše odigrati prvu utakmicu na svježinu te da treba vidjeti koliko će danas biti u stanju pokazati. Ali da će mu pliska iz peterca otići metar poviše gola (doduše mislim da je Bijač i tu obranio, ali nije suđen korner), da neće imati niti jednu asistenciju, niti jedan gol, pa čak ni udarac osim jednog na samom kraju opet pored ili iznad gola. Da će promašiti i odlučujući peterac u raspucavanju. Te da će upropastiti dva igrača više u ovom periodu zadnje 3 i po minute. Prvo je dodao na Burića na stativu iako je bio potpuno pokriven pa mu je lako oduzeta lopta, a onda mu je u cimanju na drugom igraču više ispala lopta pa mu je Younger pokupio. Nije niti jednom plivao za loptu na startu četvrtine.

Nevjerojatnoj seriji pogrešaka priključio se i Burić kojemu je također u trećem igraču više kojega je Primorje imao u tom posljednjem periodu, također ispala lopta pa ju je izgubio. Dakle Primorje je u zadnjih 5 minuta propustilo 3 gola prednosti, 3 igrača više, te na kraju i odlučujući peterac za pobjedu. Sve to u situaciji kad je potpuni pritisak i imperativ pobjede bio na strani protivnika koji bi porazom, uz ovakvu igru, gotovo pa sigurno izgubila ovo finale 3:0.

 

 

I sve je to Jug nadvladao. Čak je i Kobešćak koji ima neku moć u smirujućem, a s puno samopouzdanja, načinu na koji govori o igri, taktici, i ostalim vaterpolskim detaljima, u tim trenucima na klupi izgledao kao da je sve izgubljeno. Sve do gola za 6:8.

Ali sad na krilima ove pobjede, uz činjenicu da će Primorje biti opterećeno načinom na koji su izgubili ovu utakmicu, kao što je Jug možda žalio što nije kapitalizirao dobru igru u Rijeci i onog igrača više na 8:8 kada su izradili akciju na Macana. Sada se očekuje da Jug psihološki naraste, i da igru stabilizira pa da se Obradoviću (koji je jedini od svih igrača u obje utakmice bio vrlo dobar) priključe i konstantniji Bošković, te u  raspucaniji Janović uz doprinos svih ostalih igrača.

 

Drama i horor nisu stali nakon 32 minute. Glupo FINA pravilo, da više nema produžetaka, koje se gle čuda provodi i u Hrvatskoj. Kažem čudo jer smo opet vidjeli situaciju kao što je Visković napravio u Ligi prvaka u Szolnoku pa je suđen peterac protiv Juga. Sada, iako identična situacija, Caputti sudi samo isključenje 1.1 sekundu prije kraja.

Što se peteraca tiče prvi promašuje Garcia u drugoj seriji kada pogađa stativu. Odmah iza njega i Obradović loše šutira, poluvisoko što Vićan rutinski brani, odmah u trećoj seriji, Younger još lošije šutira, a Vićan to naravno ne propušta pa od Jugove prednosti sada je Primorje nadomak pobjede. I onda dolazi spomenuta peta serija, Sukno puca Bijaču desno nisko, ali Bijač izvrsno brani. Bošković i Muslim kao prvi izvođači opet pogađaju, a onda Garcia opet pogađa okvir gola, sada prečku. I Obradović pogađa za pobjedu.

Zanimljivo da je Kobešćak stavio Fatovića i Ivankovića kao zadnja dva izvođača, a oni su to obojica smireno realizirali.

 

Asić je opravdano dobio crveni, točnije drugi žuti jer je u više navrata opet graktao na suce. Nakon isključenja nije napustio mjesto uz bazen nego je nastavio na time outu objašnjavati igračima što da igraju. Tek kad je delegat došao do njega udaljio se od klupe.

Suđenje je bilo loše, pravo alibi suđenje. Ravnomjerno loše prema obje momčadi. U tome je očekivano prednjačio Banovac koji je stalno svirao. Caputti se lijepo povukao, svirao najnužnije što mora, a mladom i neiskusnom sucu prepustio utakmicu. Kad nisi dobar sudac, ili kad nisi siguran u vlastite mogućnosti onda sudiš ovako kao Banovac večeras. Gotovo svaki napad, već nakon 5-10 sekundi sudi ili kontrafaul ili izbačaj. Bez lopte naravno jer lopta još ne stigne doći do sidruna, ili do tog igrača koji možda nešto pokušavana vanjskoj poziciji. Tipično alibi suđenje. Ali opet ponavljam, hvalimo te Bože što nismo opet morali gledati Štampaliju.

Na kraju je Caputti kiksao s nedosuđenim petercem za Juga sekundu prije kraja kada je Garcia ometao Youngera. Nevjerojatno da za takve dvije slične situacije u istoj sezone jedna momčad dobije dvije potpuno različite odluke. Također, kao što je Kržić na presici najavio Caputtija kao autoritativnog suca, koji  je već nakon par minuta utakmice upozorio trenera i klupu Primorja na ponašanje, a kasnije mu dao i drugi i isključujući žuti.

 

 

Publika se odazvala pozivu Jugaša. Na bazenu se okupilo oko 1500 gledatelja koji su znatno više nego inače, i dosta glasnije bodrili jugaše pa i kad nije išlo, kad s gubilo. A posebice kad se na kraju ulovilo protivnika i pobijedilo.

 

Jug CO – Primorje EB                     13:12 (8:8) (1:1, 2:4, 2:2, 3:1 – 5:4)

Suci: Banovac (Split); Caputti (Ita)

Jug: Bijač, Macan, Bošković 2(+2/2), Janović, Younger (+0/1), Fatović 1 (+1/1), Marković, Bušlje 1, Visković, Bautović, Bicari 1, Obradović 3 (+1/2), Popadić, Ivanković (+1/1). Trener : Kobešćak.

Primorje: Vićan, Burić, Radu 2, Krapić 1, Peroš, Sukno (0) (+0/1), Muslim (+2/2), Petrović 3, Mudražija, Elez, Šetka, Garcia 1 (+0/2), Lazović, Buljubašić 1. Trener: Asić.

Osobne pogreške: Jug 12, Primorje16

Peterci: Jug – (+5/7), Prim 0/1 (+4/7)

Igrač više: Jug (1/3+1/1+2/4+3/7)= 7/15 ( 47%), Prim (1/2+3/3+0/1+1/4)= 5/10 (50%)

2 komentara na “Nevjerojatna drama s elementima horora”

  1. Prva utakmica u sezoni koju propustim i bude ovakva drama!!! Neka je Jug dobio!

  2. e moj kazačok pa ti idi igrat bridz u split umjesto da navijaš za svoj klub 😉