Drugi naslov za Juga

 

Drugi naslov u ovoj sezoni, drugi naslov najboljih u Jadranskoj ligi odlazi u Jugov trofejni salon. Pobjeda visoka, uvjerljiva, 9:5 protiv protivnika koji nije mogao parirati unatoč neigranju najboljeg jugaša ove sezone Perronea. Razočaralo je Primorje u ovom finalu.

 

 

 

Pred oko 1500-1600 gledatelja Jug je osvojio drugi trofej u sezoni. Nakon osvajanja prve Jadranske lige 2009. Prekinut je niz neuspjeha na final4-ovima. Primorje nije bilo dorastao suparnik tako da su na neki način i pokvarili ovo finale.

Prve dvije četvrtine još je Primorje i bilo u utakmici. Prije svega zbog Jugove loše igre s igračem više. Jug je poveo iz kontre 2 na 1 preko Garcije. Zanimljivo da je to bila jedina kontra ili polukontra na ovoj utakmici. Primorje je u ovom segmentu uspjelo zaustaviti Juga. Tome je malo i pomogla činjenica da je Bošković izletio na startu utakmice jer smo vidjeli i ranije, a i prekjučer protiv Jadrana da često baš preko njega idu te kontre. Izjednačio je Echenique koji je na zonu na prebačaj pogodio jako lijepo u dijagonalu. Jedini dobar vanjski udarac cijelu utakmicu, pa možda čak i cijeli turnir nekog od Primorjaša. Šetka je zabio sretno jer mu se pliska nije odbila od vode već samo proklizala u gol. Jug je zabio iz četvrte situacije s igračem više, Marković jako lijepa realizacija s krila. I Primorje s druge strane nije zabilo iz 3 prilike.

U drugoj četvrtini Vrlić zabija sa stative nakon asistencije Garcije. Izjednačava Vukičević nakon što je Jug odigrao loše igrača manje. Sam Vrlić je zatvarao i Muslima na lijevom vanjskom i Vukičevića na krilu pa je gol bio neminovan. Obradović je zabio golčinu iz faula, u same rašlje, a Dedović izjednačio iz još jednog igrača više. Bila je to akcija nakon time outa kada je Asić poslao Radua na drugu stativu. Ne znam je li to zbunilo jugaše, ali previše su se rašili u zoni, odnosno previše je igrača pazilo lijevi trokut gdje je bio i Radu, tako da je Dedović ostao na čistini na srednjem vanjskom gdje je zavukao s desne strane. Zanimljivo da Asić više niti jednom do kraja nije pozvao ovu akciju s Raduom na drugoj stativi iako je bio potpuno bezopasan u svih 8 situacija do kraja utakmice.

 

Kao što je Pro Recco ostao bez gola u drugom poluvremenu u Gružu tako bi i Primorje ostao ovaj put da se nije ukazao, a tko drugi nego Buljubašić („in your face b/a“ čulo se na tribinama) 27 sekundi prije kraja utakmice. Tako da pored svih tih zvijezda Recca, i šutera iz Primorja samo je često osporavani Buljo uspio provući loptu iza Bijača.

Jug isto nije bio baš dobar u napadu, posebice s igračem više. Ali su imali plan, imali su akcije kako ostaviti Obradovića na širokom prostoru za šut iz faula. Imali su Garciju koji je preuzeo organizatorsku ulogu od Perronea. Imali su Vrlića koji je s pravom odnio titulu igrača turnira. Osim toga imali su obranu koja u druge dvije četvrtine nije dozvolila nego samo dva?! udarca u okvir gola. Primorje s druge strane nije imalo ništa, eto čak nisu ni pokušali ponovi jedino suvislu akciju od njih 14 s igračem više. Muslim je šutirao preko i pored gola, katastrofalan nastup. Bošković je odmah, već na startu utakmice dobio s pravom zamjene zbog prigovora.

Jug je odmah na startu utakmice pokazao ono što bi svi protivnici Primorja trebali znati. Zona na Buriću, Buljubašiću i Šetki što je donosilo šuteve oko gola i lagan obrane Bijača.

 

Za 5:4 zabio je Vrlić. Lijepo se oslobodio Muslima, a Garcia mu je dodao loptu u pravom trenutku na ruku. Xaviju je to bila već treća asistencija, a jedna mu je propala jer su Beniću suđena dva metra (drugi sudac je već bio pokazao peterac). Malo iza toga vidjeli smo još jedan detalj koji pokazuje inteligenciju jugove igre, odnosno igrača. Jug je imao dva duga napada u nizu u kojima su se na dva metra borili Vrlić i Burić. Burić se umorio i dok se izvodio korner zamijenio se čini mise Petrovićem, a onda je i Vrlić isplivao u krilu kako bi Obradović ušao baš s Burićem na poziciju sidruna. Nakon još jedne dobro dodane lopte Garcije Obradović je zaradio drugo isključenje Burića. Detalj je ovo koji ne upada u oči na prvu, ali izvrsno demonstrira inteligenciju u igri. Imao je Jug i tada solidnu akciju s igračem više, Benić je izvukao sa stative u 3 – 3, ali je pogodio prečku iz ne baš do kraja izrađene situacije.

Malo iza toga potez utakmice i prvo vodstvo Juga +2, Vrlić se oslobodio Buljubašićevog zagrljaja i iz okreta pogodio za 6:4. Već treći gol ovog igrača kojega nisu željeli ni u matičnom Primorju, a ni u hrvatskoj reprezentaciji. Čudno bi to i nepravedno bilo i da imamo 20 dobrih sidruna, a nemamo ih ni dvojicu.

Utakmicu je definitivno riješio Garcia kada je zabio gol sa zvukom sirene iz doplivavanja. Bila je to u biti još jedna dobra tranzicija.

 

U zadnjoj četvrtini Primorje je u četiri uzastopna napada imalo igrača više. Jedne situacije se ne sjećam, zatim su Marković i Garcija imali odlične blokove, i na kraju je Bijač lakoćom obranio pokušaj Burića s vanjske pozicije. U međuvremenu je Obradović zabio još jednom iz faula. Nešto kasnije je i Lončar zabio s dva metra nakon što je pokupio loptu nakon obrane Vićana. Savršeni obrambeni učinak pokvario je Buljubašić iz već spomenute situacije, kada je zabio na zonu s lijevog vanjskog.

 

Jug nije imao Perronea i mislim da je zato i patila igra s igračem više. Nije bilo tako dobrog protoka lopte kao kada je on u igri. Trojac Vrlić, Garcia i Obradović preuzeo je glavninu napadačkih zadatak na sebe. Obradović je i na beku opet bio vrlo dobar iako ovaj put nije toliko puno igrao na beku kao protiv Recca. Garcia je imao 2 gola, tri asistencije, još par dobrih dodavanja prema sidrunu. Osim toga imao je i 3 bloka s igračem manje. U igri Jug vidjela se ideja, i u napadu i u obrani. Kobešćak je imao i jedan novitet za koji nisam siguran koliko je koristan. Joković je dobar dio utakmice provodio kao srednji  vanjski. Mislim da se puno ugodnije osjeća na krilu nego na vanjskom, kamoli na srednjem. Inače, Joković je utakmicu počeo s klupe, nešto što se ne sjećam kad sam zadnji put vidio.

S druge strane Asić nije imao niti jednu suvislu ideju u napadu. Igraju predvidljivo, omogućavaju protivniku da lako koristi njihove mane. Igrač više katastrofalan. Ne mogu izraditi situaciju za opasniji šut, a kamoli šutirati opasno. Realizacija 2/14.

Vićan je imao nekoliko dobrih obrana, ukupno 8. Radu je izborio 6 igrača više. Jedini koji zaslužuju pozitivnu ocjenu. Krapić nevidljiv, kad je on u igri uvijek još netko mora igrati s njime sidruna. Muslim nevidljiv osim kod očajnih udaraca. Ukupno 0/5 s tim da ne znam je li jedan ili nijedan šut došao do Bijača.

 

Primorje nije bilo na potrebnoj razini za finale i mogu se samo pitati kako bi sve skupa izgledalo da je Perrone bio u bazenu.

 

I za kraj osvrt na rad delegata Prvana i supervizora Brguljana. Mislim da se nisu baš umorili, odnosno da se bez njihovih intervencija utakmica sasvim normalno odigrala. Obzirom da trebamo jednog čovjeka koji će nadzirati rad stola, samo zato nisu obojica bili suvišni. Siguran sam da bi Prvan bez ikakvih problema pratio kako sude suci i dao im ocjenu na kraju.

Suci su bili dobri, tek im zamjeram što su sudili tipično vaterpolski u situaciji kada jedna momčad gubi 2-3 razlike. Tada se za tu momčad sude igrači više i za prekršaje osjetno laganijeg intenziteta od onih koji se dopuštaju na protivničkoj strani. Tako je Primorje od druge polovice treće četvrtine imalo 6 igrača više, dok u tom razdoblju Jug nije imao niti jednog.

 

Finale Jadranske lige

Jug CO- Primorje EB                       9:5 (2:2, 2:2, 3:0, 2:1)

Suci: Putniković i Raković (Srbija)

Jug: Bijač (7); Macan, Fatović, Lončar 1, Joković, Garcia2, Marković 1, Ivanković, Bautović, Pavličević, Benić, Obradović 2, Popadić, Vrlić 3. Trener: Kobešćak.

Primorje: Vićan (8), Burić, Radu, Krapić, Peroš, Vukičević 1, Muslim, Petrović, Dedović 1, Echenique 1, Šetka 1, Bošković, Jelovina, Buljubašić 1. Trener: Asić.

Isključenja: Jug 15, Primorje 11

Obostrano s pravom zamjene: Marković – Radu 3:40 do kraja

Igrač više: Jug (1/4+1/2+0/2+0/1)= 2/9 (22%); Prim (0/3+2/4+0/3+0/4)= 2/14 (14%)

Obrane: Bijač (3/5+3/5+0/0+1/2)= 7/12 (58%); Vićan (1/3+2/4+2/5+3/5)= 8/17 (47%)

Golovi sa 2 metra, plus izborena isključenja:

Jug:

Vrlić: 2 gola +1 iv

Lončar: gol +3 iv

Obradović i Marković po 1 iv

Prim:

Radu: 6 iv

Burić i Krapić po 1 iv