Hrvatska protiv Srbije u finalu

Pobjedom protiv SAD-a 11:6 Hrvatska je izborila plasman u finale Svjetske lige i u utakmici protiv Srbije borimo se za plasman na Olimpijske igre (prva od niza mogućnosti) i za nagradu od 100.000 USD. Odličan Pavić, odličan igrača više i prelomili smo utakmicu 2 minute prije kraja treće četvrtine nakon čega su se Amerikanci raspali.

 

 

Igralo se gol za gol, s time da smo mi stalno vodili. Osim 1:2. Zabili smo za 5:4 6 sekundi prije kraja druge četvrtine. I onda u trećoj četvrtini, kao i jučer, dižemo nivo obrane. Pavić zatvara sve što dođe do njega. Prvo vodstvo od dva razlike donosi Joković s desnog krila s igračem više. Obradović zabija iz faula u svom stilu minutu kasnije i sa 7:4 se odlazi u zadnju četvrtinu. Bilo je praktički sve riješeno, samo smo još dodatno podignuli prednost.

 

Dobar nam je bio igrač manje, s tim da i dalje imamo problema s zatvaranjem stativa. Samo što su Amerikanci poprilično loše šutirali iz neposredne blizine, a i Pavić je vrhunski zatvarao. Imali smo i jako puno povlačenja igrača koji nam proplivavaju pa smo imali jako puno isključenja. Loš segment igre je i vanjski šut Burića i Šetke. Kad nam neki protivnik konačno dobro snimi igru, pa osim njih dvojice na vanjskim pozicijama pušta i Bušlju, te Bukića i Vukičevića imat ćemo značajnijih problema. A ne da se dogodi da Sukno jedan gol zabije sa igračem više sa 4-5 metara. Odavno nisam vidio da mu je netko to dozvolio da se tu digne i realizira s lijevog vanjskog. To će bit gol u 99 od 100 situacija.

Promašili smo prva dva igrača više. Loš šut Petkovića, pa opet Paškva samo danas s igračem više sam ko duh na stativi dobija odličnu loptu, pa promašuje cijeli gol. Zatim smo nanizali 4 realizacije u nizu, odnosno 7/9 do kraja. Opet smo igrali na isti način da Sukno izađe na 6 metara, i zavuče prema srednjemu i na taj način otvara dodavanje na lijevo krilo ili drugu stativu. S druge strane Joković stalno dijeli točne i brze lopte i naš napad s igračem više je onakav kakav i treba biti. Sve to izgleda jednostavno, a opet kroz sezonu, ili kroz godine vidjeli smo da i nije baš tako.

Ipak, najmanje dvije situacije, prvi Suknov gol koji mu je prošao kroz ruke, te Šetkin s desnog krila golman Moses je trebao zaustaviti. Pavić je takve situacije lakoćom branio. Pavić je skupio 14 obrana i još jednom je pokazao da je trenutno, a tako je zadnje 2-3 sezone, daleko najbolji golman na svijetu. Lagano je igrati obranu kad iza leđa imaš golmana koji ovako brani.

 

Nakon onakvog početka protiv Brazila došli smo u situaciju da osvojimo turnir. Kad eliminiramo tu utakmicu, Pavić, Sukno, Lončar i Joković igraju izvrsno. Obradović je malo samozatajan. Bekovski smo vrlo dobri. Ne radimo kontre, ali ih i ne dobivamo. Danas smo napravili rekontru za prvi gol kada je Joković odlično asistirao Vukičeviću. Sidruni također dobri. Danas čak i Paškva 4 izborena igrača više.

Imamo dakle Pavića i Sukna kao najboljeg golmana i igrača na svijetu, Jokovića kao ponajboljeg ljevaka, Lončara koji odlično nosi igru kao prvi sidrun. Sutra protiv Srbije možemo očekivati neizvjesnu utakmicu do samoga kraja, iako je na ovom turniru već bilo dosta oscilacija. Gledajući općenito.

Srbi sigurno neće promašivati situacije sa stativa s igračem više. To je njihov forte i inače, a kamoli ako protivnik loše zatvara. Pijetloviću treba samo dijelić sekunde, a i igrači na drugoj stativi su opasni. Vidjet ćemo hoće li tu biti Mitrović koji može iskočiti više od bilo kojeg drugog igrača na svijetu. Do sad je uglavnom igao na krilu s igračem više.

Srbija je iskoristila ovaj turnir da osim Save Ranđelovića (1993.) koji je već igrao na lanjskom EP-u i Nikola Jakšić (1997.) skupljna neophodno iskustvo. Ova dva mlada beka su Savićevo ulaganje u budnoćnost srpskog vaterpola.

 

Polufinale Svjetske lige

Hrvatska – SAD                 11:6 (2:2, 3:2, 2:0, 4:2)

Suci: Stavridis (Grčka), Krapivin (Rusija)

Hrvatska: Pavić (14), Burić 1, Petković 2, Lončar, Joković 2, Bukić 1, Vukičević 1, Bušlje, Sukno 2, Paškvalin, Šetka 1, Obradović 1, Bijač. Izbornik: Ivica Tucak.

SAD: Moses (11), Virjee, Obert, Kimbell, Roelse 1, Cupido 1, Samuels 1, Azevedo 2, Bowen 1, Bonanni, Smith, Mann, McQuin. Izbornik: Dejan Udovičić.

 

Osobne pogreške: Hrv 14, SAD 11

Igrač više: Hrv (1/3+3/3+1/3+2/2)= 7/11 (64%); SAD (1/2+2/5+0/3+1/4)= 4/14 (29%)

Obrane: Pavić (3/5+2/4+5/5+4/6)= 14/20  (70%), Moses (4/6+3/6+3/5+1/5)= 11/22 (50%)

Kontrafaulovi: Hrv 3, SAD 2