Opet bolji od Italije za polufinale Svjetske lige

 

Nakon što smo Talijane pobijedili u obje utakmice u kvalifikacijama i danas smo bili bolji nakon peteraca i zasluženo ušli u polufinale gdje nas čeka SAD koja je kako je to rekao Azevedo „Pobijedili smo Mađarsku nakon puno, puno godina“. Drugi polufinalni par čine Srbija i Brazil, pa također nakon puno, puno godina imamo čak dvije neeuropske momčadi u polufinalu nekog vaterpolskog natjecanja.

 

SAD je iskoristio nakaradnost sustava natjecanja i sa sva tri poraza u grupnoj fazi današnjom pobjedom stigao u polufinale. Fatović je poražen od Rudića, a Srbija je pobijedila Kinu 25:10.

 

U kratkoj najavi utakmice spomenuli smo ključni doprinos Tempestija ako Italija misli pobijediti Hrvatsku. Nije talijanski golman bio loš, ali niti onakav kakav je znao biti do prije 2-3 sezone. Pavić osjetno bolji i jedna od ključnih razlika u današnjoj utakmici.

Počeli smo bolje, odmah Lončar zarađuje peterac kojega Joković zabija. Ostao je to Jokovićev jedini gol do kraja, ali imao je par dobrih asistencija. Poglavito u zadnjim sekundama utakmice kada je Paškva obrukao promašivši gol na prebačaj s krila sa točno dva metra.

Poveli smo 2:0 preko Sukna s igračem više koji je i danas bio izvrstan. Lopta nam je brza, akcije raznovrsne, Sukno se izvuče na 6 metara i dijeli lopte, Joković sa krila dijeli brze i točne lopte. Desni vanjski nam je opasan, stative imaju prostora zbog izlaska na Sukna kojega i koriste.

 

Vodili smo3:1 na kraju prve četvrtine. Talijani su promašili sva 3 igrača više, iako su 2 odlično izradili na stativu, ali je jednom Di Fulvio malo previše komplicirao umjesto da brzo realizira. A ima je prostora da se čak dva puta izvija lijevo desno s loptom visoko na ruci.

U drugoj četvrtini bolji su Talijani i dolazi do preokreta 5:6. Sada su realizirali sva tri igrača više. Prvo Giorgetti s lijevog krila nakon brzog dodavanja pa je prije bloka i Pavićevog prebačaja u svom stilu zabio u bliži. Zatim dva puta otkriće utakmice Di Fulvio. Prvo sa stative gdje se cijelu utakmicu odlično kretao, pa u zadnjim trenucima fenomenalan šut s lijevog krila. Vjerojatno najbolji šut utakmice.

Zabio je i drugi sidrun Baraldi pored Bušlje s dva metra, a jednom je i ljevak Gallo s desnog vanjskog pogodio lijepu dijagonalu. Zabili su nam čak 5 golova, polovicu svih, u ovoj četvrtini.

Imali smo i mi lijepih poteza. Sukno majstorski s igračem više sa srednjeg vanjskog Tempestiju kroz uši a da ovaj nije niti digao ruke iz vode. Drugi naš strijelac Bušlje uz jako lošu reakciju Tempestija.

 

Možda i ključni period utakmice početka je treće četvrtine. Točnije gotovo cijela. Zabili smo 3 brza gola, vratili vodstvo na našu stranu i čak se i odlijepili na +2. U obrani Pavić odličan, obrana na nivou više i bez gola protivnika koji je opet u seriji promašaja igrača više, 0/4 u ovoj četvrtini. Čak su na kraju promašili i dva igrača više, uz loša dodavanja i jako loš udaraca na kraju akcije, neposredno prije povratka isključenog igrača.

U napadu Lončar i dalje odličan na dva, nakon što je izborio isključenje, Sukno mu odlično asistira na stativu što naš prvi sidrun i zabija. Slijedeći gol opet s igračem više, nakon jedne malo previsoke lopte na Bušlju na drugu stativu, Andro odlično vršcima prstiju preusmjerava idealno loptu prema krilu odakle Šetka ima lagan posao i prazan gol ispred sebe. Iza toga, Bušlje neobjašnjivo ostaje sam na 3 metra na lijevoj strani, i parabolom prebacuje Tempestija.

Ipak, propustili smo priliku riješiti utakmicu. Još u trećoj četvrtini Sukno promašuje kontru, doduše imao je samo djelić vremena da se digne sa 4 metra i odmah šutira, ali od njega možemo očekivati da to riješi. Imao je još jednu odličnu asistenciju s igračem više na stativu, ali loša realizacija. Na početku četvrte Paškva zarađuje peterac, a Petković šutira izrazito loše i kad smo sve to propustili nije ni čudo što su Talijani okrenuli momentum.

 

Opet smo dobili gol sa stative, ovaj put od Aicardia. Cijelu utakmicu smo loše zatvarali stative. Iza toga, lopta se nakon obrane Pavića sa igračem manje sretno odbija ispred Baraldija i netko ga je od naša tri igrača koja su bili oko njega povukao i suci opravdano sude peterac kojega Giorgetti zabija za 8:8 sredinom zadnje četvrtine. Napad iza toga Sukno jako lijepo pogađa na dodavanje Jokovića s igračem više. Talijani su dobili isključenje jer je jedan od njih udario Sukna po glavi tijekom pravljena faula, a i u tijeku akcije je još jednom dobio po glavi. Naljutilo je to Sandra koji neprimjereno reagira i opravdano dobija isključenje s pravom zamjene. Nisu to bili tako opasni nasrtaji, više nespretni, a i najbolji odgovorna eventualne provokacije je to što im je zabio za 9:8. A i nije ovo domaće natjecanje gdje mu takve reakcije i mogu proći nekažnjeno. Ovako je u zadnje skoro pune 4 minute ostavio momčad na cjedilu.

Uskoro zabija i Lončar, sa dva metra uz dosta očiti lakat preko vode Presciuttiju, ali suci se ne oglašavaju. Slijedi veliki kiks Bukića kojemu 8 mjeseci stariji Di Fulvio proplivava i zabija sa dva metra. Imali su Talijani napad u zadnjoj minuti i nakon dosta bezopasnog šuta lopta se odbija ponovno njima. Campagna zove time out, a onda točno 30 sekundi prije kraja suci gotovo istovremeno sude i obostrano i plus još jedno isključenje Šetke pa Talijani 5 na 4 dosta brzo realiziraju preko Luonga. Mi u zadnjih 19 sekundi, nakon Tuckovog time outa s Burićem na prvoj, a Paškvom na drugoj stativi kao sidrunima (Lončar je dobio treći izbačaj u međuvremenu) preko jokovića s desnog krila pravimo spomenuti čisti zicer za Paškvalina, ali što napisati, a da svi to već ne znamo.

 

Slijedili su peterci gdje ljevaka Gallo u trećoj seriji pogađa stativu, a najbolji Talijan Di Fulvio odmah iza njega loše, poluvisoko šutira što Pavić ne propušta zaustavit. Od naših redom Joković, Petković, Šetka i Vukičević pogađaju.

 

Pavić, Sukno, Lončar odlični. Joković vrlo dobar. Obradović kao i dosad na ovom turniru dosta samozatajan uz jedan odličan gol s igračem više s desnog vanjskog. Bekovi Burić i Bušlje solidni. Uglavnom, očekivan nastup naših, gdje su 4 nositelja igre opravdala svoju kvalitetu i ulogu u momčadi.

 

Kod Talijana više puta spomenuti 21-godišnji Di Fulvio odličan. Fondelli tek pola godine mlađi, koji je kroz mlađe reprezentativne uzraste redovito bio najbolji pojedinac ne samo svoje momčadi, već kompletnih turnira dosta neprimjetan. Nije ni igrao za Pro Recco na Final6-u. Ne znam je li u pitanju kakva ozljeda zbog koje možda nije spreman ili nije u pravoj formi. Figlioli bez gola, praktički i bez udarca. Njih dvojica su najviše nedostajali u igri Italije.

Suđenje nije bilo bez grešaka, ali nije se navlačilo za Italiju kao što sam očekivao da hoće. Unatoč domaćem terenu i Lonziju. Bilo je grešaka protiv nas, malo i „kurvaluka“ u vidu davanja zadnjeg igrača više 5 na 4., ali isto tako mogu i Talijani kazat da je Lončar napravio kontrafaul neposredno prije zadnjeg našeg gola. Imali smo malo više kontrafaulova od Talijana (8:3), ali i stil igre naših sidruna tome dosta pogoduje.

Problematičan može bit jedino zadnji dio utakmice, nakon što smo poveli 9:8 i pogotovo 10:8, kada smo imali nekoliko kontrafaulova u nizu, a protivnici 4 igrača više (prema našem jednom), ali to je tako u vaterpolu inače. Ko vodi toga suci lakše isključuju.

 

Četvrtfinale Svjetske lige

Hrvatska – Italija             14:12 (10:10) (3:1, 2:5, 3:2, 2:4)

Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Krapivin Rusija)

Hrvatska: Pavić (11+1), Burić, Petković 0(0+1), Lončar 2, Joković 1(1+1), Bukić, Vukičević (+1), Bušlje 2, Sukno 2, Paškvalin, Šetka  1 (+1), Obradović (1), Bijač. Izbornik: Ivica Tucak.

ITALIJA: Tempesti (6), Di Fulvio 3(+0), Velotto, Figlioli, Giorgetti 2(1), Fondelli, Presciutti (+1), Gallo 1(+0), Gitto, Luongo 1(+1), Aicardi 1, Baraldi 1, Del Luongo. Izbornik: Alessandro Campagna.

Osobne pogreške: Hrv 18, Ita 15

Igrač više: Hrv (2/2+2/5+2/3+1/1)= 7/11 (64%), Ita (0/3+3/3+0/4+3/4)= 6/14 (43%)

Peterci: Hrv 1/2, Ita 1/1

Kontrafaulovi: Hrv 8, Ita 3

Obrane: Pavić (4/5+1/6+3/3+3/7)= 11/21 (53%); Tempesti (0/3+2/4+2/5+2/4)= 6/16 (38%)