Hrvatska treća u grupi

Današnja pobjeda protiv Kine nije dolazila u pitanje, niti je ponudila iole zanimljivu utakmicu. Puno zanimljivije bilo je u drugim okršajima poput onoga između Fatovićeve Australije i Srbije, a Mađarska je pregazila Brazil sa čak 16:3. Mi kao treći zbog tipičnog FINA-inog pravila idemo na Italiju u četvrtfinalu.

 

 

 

Utakmica protiv Kine teško da je i ozbiljniji trening tako da nema smisla nešto opširnije na ovu temu. Završilo je 14:4. Neposredno prije ove utakmice Mađarska je s čak 13 razlike pobijedila Brazil koji je na taj način prosuo sve što je zaradio protiv Hrvatske. Mogli su izgubiti do 4 razlike i izboriti prvo mjesto u grupi, ali doživjeli su suočavanje s realnošću nakon uspjeha protiv Hrvatske.

Svi smo očekivali da u slučaju očekivane i kasnije i ostvarene pobjede Italije protiv SAD (13:10) Hrvatska sutra u četvrtfinalu igra protiv Australije. Nakon što smo ih na jedvite jade pobijedili na posljednjem SP-u prije 2 godine, očekivao se novi zanimljivi okršaj. Australija je danas igra sa Srbijom, bila je u utakmici do 5 minuta prije kraja kada je Srbija povela 10:7 i kasnije došla do konačnih 12:8. Prethodno su pobijedili SAD i vodili 3:1 na poluvremenu protiv Italije i uz lošu treću četvrtinu izgubili na kraju 5:7.

Ali u prijenosu na Rai-u nakon pobjede Italije komentator kaže kako sutra igraju protiv Hrvatske. Iznenađenje, a kasnije čitamo što Vlašić piše na dubrovacki.hr:

„Kaže FINA: kada su tri momčadi bodovno poravnate, onda se prvo izdvaja najbolji, onaj s najboljom pogodak razlikom, to je u našem slučaju Mađarska, a o tome tko je drugi, a tko treći u tom krugu odlučuje međusobni ogled te dvije preostale momčadi. Tu je Brazil dobio Hrvatsku i zato je on drugi, a Hrvatska treća.

Pravila su pravila, dodaje Gianni Lonzi. Poziva se na pravila svjetske vaterpolske federacije napisana 2009. godine.“

 

Zar ikoga može više začudit išta što dolazi iz FINA-e ili LEN-e, pa i HVS-a i ostalih vaterpolskih organizacija. Sutra znači igramo s Talijanima, navodno u 18:40, iako je bilo govora da će Talijani kao domaćini igrati sve utakmice u 20:00.

 

Pobijedili smo ih oba puta u kvalifikacijama. Sve ovisi o nastupu Tempestija koji je nedavno na final6-u protiv Primorja pokazao da još može biti koristan ako ga se razbrani. Bez njegovog dobrog dana Italija nema šansi, osim ako ne Lonzi ne odluči drugačije i u ovom slučaju.

 

Najzanimljiviji detalj prijenosa današnje utakmice Hrvatske i Kine bio je podataka kojega je Čampa rekao početkom utakmice kako je Josip Pavić potpisao za Olympiakos.