Kvalifikacije i ždrijeb za Olimpijske igre

 

 

Od nedjelje do nedjelje, 3 – 10. Travnja u Trstu u Italiji igraju se kvalifikacije za preostala četiri slobodna mjesta za Olimpijske igre. Zadnji dan kvalifikacija održat će se i ždrijeb skupina u Riju tako da ćemo znati protiv koga će Hrvatska u obranu naslova Olimpijskih pobjednika.

 

 

 

 

Nakon što smo do sada doznali redom 8 sudionika olimpijskog turnira:

 

–          Brazil kao domaćin

–          Srbija kao osvajač Svjetske lige 2015.

–          SAD kao pobjednik Panameričkog prvenstva 2015.

–          Hrvatska i Grčka kao drugi i treći sa SP-a 2015. u Kazanu (iza Srbije)

–          Australija kao prvak Oceanije 2015.

–          Japan kao osvajač azijskih kvalifikacija 2015.

–          Crna Gora kao druga na EP-u 2016. u Beogradu (iza Srbije)

 

Momčadi koje su izborile kvalifikacijski turnir su podijeljene u dvije skupine:

 

 

Igra se dana za danom, pet dana u nizu svatko sa svakim u grupi. Prve četiri momčadi se križaju kako je i uobičajeno:

A1 – B4

A2 – B3

A3 – B2

A4 – B1

 

Te u biti odlučujuće četvrtfinalne utakmice igraju se u petak 8. travnja i pobjednici tih utakmica odlaze u Rio. Ipak se igra do kraja što i nema previše smisla (ali znamo da se u vaterpolu stalno igraju besmislene utakmice kako bi delegati i suci imali više posla), iako će pretpostavljam finalisti ići u peti „šešir“ u ždrijebu, poraženi u polufinalu u šesti.

Vidimo da je tu čak 9 europskih momčadi te po jedna američka, azijska i afrička. Nekoliko momčadi je odustalo od nastupa. Kina sigurno jer su bili ispred Kazahstana (i jedni i drugi su izborili nastup na kvalifikacijama) na kontinentalnim kvalifikacijama. U Beogradu na EP-u bilo je govora da je potrebno osvojiti deseto mjesto na EP-u za osigurati nastup ovdje, ali vidimo da na kraju igraju i Nijemci, Nizozemci i Slovaci koji su bili 11., 12. i 13. Tako da su pretpostavljam odustali i predstavnici Oceanije i još poneko.

Kazahstan i Južna Afrika nemaju nikakvih izgleda za plasman među 4, a i ni treći neeuropljani Kanađani nisu baš izgledi za plasman. Iako su angažirali trofejnog trenera Pro Recca Pina Porzia za pripreme uoči ovog turnira. Pretpostavljam da će ih i u Trstu voditi s klupe.

Mađarska, Italija i Španjolska morale bi opravdati ulogu favorita, a kroz grupno natjecanje će u biti najzanimljivije biti borba za A2 i B3 koji bi trebali odlučiti o četvrtom sudioniku.

 

Olimpijske igre se igraju također u dvije grupe po 6 momčadi. Pretpostavljam da se nije ništa promijenilo pa će isto tako 4 ekipe iz svake grupe ići u četvrfinale. S iznimkom Japana i eventualno ovog četvrtog s kvalifikacija, iako Njemačka može biti opasna, ili primjerice Rusija koja je i na EP-u u Beogradu pokazala da se dosta dignula i čak je i Srbiji polovicu utakmice parirala, neće biti lakog protivnika u Riju.

Hrvatska brani naslov u sastavu u kojem sigurno neće biti Dobuda, Hinića, Barača, Boškovića i Vićana. Možda ni Buljubašića i nekog sedmog. Za prvu četvoricu nabrojenih Tucak nije uspio pronaći adekvatne zamjene. Jasno nema više ni Rudića. Talijani su bili srebreni, a oni su ostali bez Pereza, Fiorentinija i Premuša. Doveli su Bodegasa i otkrili par mladih igrača poput Di Fulvia potencijalno i Fondellija koji se baš ne razvija na način na koji se očekivalo. Umjesto Premuša drugi sidrun je Baraldi.

Srbija je bila brončana, a u Riju će nositi teret velikih favorita. Osvojili su sve živo,ali tako je znalo biti i ranije pa su brončani s zadnjih dvaju igara. Oba puta su pobjeđivali Crnu Goru u zadnjoj utakmici. I oni su mijenjali malo od Londona. Nema više Vanje Udovičića te Sora i Rađena kao i Šaponjića koji i nije bio neki bitan faktor. Umjesto njih tu su Ranđelović i Jakšić te golman Mitrović umjesto Sora koji će braniti za Brazil. Kao što je Rudić preuzeo Brazil ako je i tadašnji izbornik Srbije Udovičić preuzeo SAD, a na njegovo mjesto stigao je Savić.

 

U svakom slučaju biti će jako zanimljivo analizirati grupe već za 10-ak dana, a pogotovo na ljeto. Olimpijske igre na rasporedu su 6 – 20. kolovoza. Ratko Rudić se svojim utjecajem i ugledom izborio da se vaterpolo igra na glavnom velikom bazenu. Točnije prvi dio će se igrati na manjem, zatvorenom bazenu, a zadnja utakmica u grupi te četvrtfinala, polufinale i finale na velikom otvorenom bazenu koji prima 18.000 gledatelja.

Šteta što se neće igrati po sistemu koji je bio u Pekingu kada su pobjednici grupa odlazili direktno u polufinale, a drugo i trećeplasirani razigravali u četvrtfinalu. Mislim da je taj sustav pravedniji i bolji.